În luna martie, CL Timișoara a adoptat un proiect de hotărâre „privind dezlipirea și alipirea parcelei în suprafață de 7.073 m.p., înscrisă în C.F. nr.444783-Timişoara str. Renașterii nr.28 și darea în administrare către Direcția Poliției Locale, a imobilului-teren în suprafață de 1.281 m.p., rezultat în urma alipirii nr. cadastral 444784 cu nr. cadastral 446529”. Practic, Poliția Locală avea verde să transforme în parcare un teren de minifotbal cu suprafață sintetică. Mutarea a stârnit revolta părinților ai căror copii învață tainele fotbalului la clubul Electrica.
Pe 23 aprilie, la o ședință de consiliu local, câțiva părinți au încercat să-și prezinte punctul de vedere în fața aleșilor, însă n-au avut prea mare succes.
„Am fost informat că este o amenajare făcută fără autorizație. Sunt două terenuri acolo, în stare diferită. Pe celălalt l-am și văzut folosit de multe ori, eu nu am fost de multe ori acolo, dar întâmplarea a făcut ca de câte ori am fost să nu văd activitate (…) În privința terenului, el nu are statutul legal de bază sportivă”, spunea, la vremea respectivă, primarul Nicolae Robu.
Tot atunci, Dorel Cojan, directorul Poliției Locale Timișoara, susținea că mașinile instituției nu pot fi lăsate pe stradă.
„Mașinile noastre sunt dotate cu sisteme de transmisie prin STS, e prin rețea guvernamentală, stau prin străzile lăturalnice, dacă ar fi furată o stație s-ar realiza o problemă la nivel guvernamental”, afirma directorul PLT, potrivit căruia terenul respectiv ar fi stat aproape nefolosit tot timpul.
Părinții revoltați au anunțat încă de atunci că urmează o plângere prealabilă împotriva HCL. A făcut acest lucru Asociația Club Sportiv Electrica 1929, iar adresa în cauză a fost luată în discuție în ultimul plen al CL. A expus situația Cristi Brâncovan, care le-a explicat consilierilor locali că în zona respectivă ar fi al treilea teren cu destinație sportivă care ar urma să dispară. Asta, deși Legea sportului este cât se poate de clară și prevede și sancțiuni. Potrivit Legii 69/2000, proprietarul avea obligația să-l declare ca bază sportivă și să-l înscrie și în Cartea Funciară. Lucru care nu s-ar fi întâmplat.
Robu se mai gândește
De această dată, primarul Nicolae Robu n-a mai fost atât de vehement împotriva solicitării părinților copiilor de la Electrica. El aruncă pisica înspre subordonații săi, care nu l-ar fi informat corect.
„Am fost de acord cu schimbarea de destinație a unei baze care nu figurează ca bază sportivă, amenajată în condiții ilegale, fără autorizație, dar numai după ce mi s-a spus că sunt filmări și dovezi că acel teren nu este utilizat pentru sport. Dacă aș fi avut dovada că este utilizat cu adevărat pentru sport, chiar în condițiile în care a fost făcut fără autorizație, nu aș fi fost de acord cu desființarea lui”, a susținut Robu, marți, în plen.
S-a luat decizia ca adresa Clubului Electrica să fie discutată în plenul CL de săptămâna viitoare. Până atunci, edilul-șef ar urma să se edifice asupra situației reale a terenului.
„O să mai analizăm, poate că am greșit, fiind dezinformați. Informațiile erau așa cum le-au prezentat aici, dar vă spun că am o strângere de inimă și nu exclud ca informațiile să nu-mi fi fost transmise cu acuratețe. Este posibil să se întoarcă copiii la Electrica, nu exclud. Este posibil să nu fi primit informațiile corecte și de aceea am cerut să lăsăm tranșarea situației pentru ședința viitoare. O să merg personal și vreau să văd dacă acel teren este cu adevărat folosit, pentru că eu nu vreau să desființăm baze sportive, chiar ilegal construite (…) Dacă se confirmă că acel teren este folosit de copii, voi propune consiliului să anuleze decizia luată și să păstrăm acel teren ca teren de sport. Săptămâna viitoare se tranșează”, a promis primarul Timișoarei.
„Se scot din patrimoniul sportiv o grămadă de bunuri și ce se aduce în plus?”
Activistul civic Cristi Brâncovan spune că nu este normal ca primăria să își bată joc de patrimoniul sportiv al orașului, fără să aducă lucruri noi în această direcție.
„Sper să facă un pas în spate, având în vedere că, doar urmărind situația terenurilor cu destinație sportivă din zona aceea, am constatat două astfel de terenuri care erau înscrise clar cu destinație de sală de sport și stadion, știți, stadionul UMT și sala de sport UMT, de lângă fabricile respective. La sala de sport s-a dat anul trecut autorizație de construire și certificat de urbanism, în luna august, pentru schimbarea destinației și construirea unui magazin alimentar. Chiar dacă uzina respectivă nu mai folosea sala de sport, nu aveau dreptul să-i schimbe destinația. Se invocă asta în legea sportului, care dă și sancțiuni, dar se pare că nimeni nu stă să le urmărească. Stadionul UMT s-a dărâmat și avem un PUZ din 2013 și, când investitorul o să aibă bani, acolo se va ridica un hotel. Se scot din patrimoniul sportiv o grămadă de bunuri și ce se aduce în plus? (…) Cu bună știință, în calitate de proprietari, primăria, și STPT, RATT, ca administrator al bazei, în momentul în care au construit terenurile, nu le-au înscris în Cartea Funciară. Acum spun că nu a fost autorizație, dar nu au notat în CF tocmai ca să nu existe acele interdicții de schimbare a destinației”, a explicat, pentru tion.ro, Cristi Brâncovan.
La rândul lui, un timișorean septuagenar al cărui nepot se antrenează la Electrica spune că primăria ar trebui să îndrepte lucrurile.
„De când nepotul cel mare joacă acolo, de peste 10 ani, este sigur teren de sport. Solicităm sprijin din partea primăriei, că numai printr-o hotărâre de consiliu se poate reveni asupra HCL prin care dânșii, dintr-o eroare, ca să nu folosesc cuvinte grele, ducând în eroare consiliul local, i-au schimbat destinația. Dacă mergeți acum acolo, o să vedeți că pe o investiție de peste un miliard și ceva (de lei vechi – n.r.) stau mașinile Poliției Locale. Este posibil așa ceva? Aș vrea să văd unde, în afară de Bangladesh, vine vecinul, ia o foarfecă mare, taie gardul proprietății mele și intră cu mașina”, ne-a declarat Iosif Nagy.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/parcarea-politiei-locale-de-pe-terenul-de-fotbal-a-nascut-scantei-in-plenul-cl-robu-nu-e-principala-problema-a-orasului/2239842
http://www.tion.ro/revoltator-politia-locala-si-a-facut-parcare-pe-un-teren-de-fotbal-din-baza-electrica-cu-voia-consiliului-local/2237249
Citiți principiile noastre de moderare aici!