O nouă atracție turistică va apărea în viitor în comuna timișeană devenită punct de atracție turistică datorită programului „Mic dejun la Margina”. Mii de turiști români și străini s-au bucurat în ultimii aproximativ șase ani, cât a trecut de la lansarea produsului agroturistic, de bunătăți preparate în casele localnicilor, plimbări cu căruța ori sania, vizite la bisericile din lemn din Țara Făgetului și Muzeul Satului de la Sintești și alte activități.
Vă reamintim că, anul trecut, în luna noiembrie, consilierii județeni au votat acceptarea unei donații din partea lui Dumitru Prunariu, singurului român care a ajuns în spațiu. Este vorba despre un teren în suprafață de 1.667 de metri pătrați în satul aparținător Groși al comunei Margina în valoare de 3.334 euro. Terenul pe care Prunariu îl deține în satul Groși l-a moștenit de la bunicii săi paterni și se află chiar lângă casa unde venea în copilărie, și unde, uneori, mai poposește și acum.
Înainte de a-l dona, cosmonautul a pus o condiție: terenul să fie utilizat pentru realizarea unui obiectiv de investiții constând într-un Centru educațional care să includă un muzeu și/sau observator astronomic/planetariu.
Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJT, a anunțat că a fost semnat la notar contractul și astfel vom avea un nou obiectiv turistic de referință în județul Timiș.
„Visul domnului Prunariu de a ne putea conecta mai ușor la cosmos se va materializa prin centrul educațional ce va fi ridicat, în următorii ani, în localitatea Groși. Acolo, departe de poluarea atmosferică, de zgomotul și de luminile orașului, este cadrul propice pentru construirea unui observator astronomic și organizarea de evenimente și de tabere prin care tinerii să descopere frumusețea astronomiei. Suntem onorați că vom putea valorifica capitalul științific și educațional al unui loc cu atâta încărcătură sentimentală, fiind vorba despre terenul de lângă casa bunicilor unde Dumitru Prunariu a copilărit”, a transmis Proteasa.
Dumitru Dorin Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, în Brașov, și este singurul român care a zburat în spațiu.
În seara zilei de 14 mai 1981, racheta purtătoare a navei cosmice Soiuz-40 a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur, avându-i la bord pe Dumitru Prunariu și pe Leonid Ivanovici Popov. După un zbor de 8 minute și 50 de secunde, nava cosmică s-a desprins de ultima treaptă a rachetei purtătoare, deplasându-se în jurul Pământului.
Astfel, Dumitru Prunariu a devenit primul român din istorie și al 103-lea om din lume care a zburat în spațiu. Prunariu a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.
Pe aceeași temă:
Dumitru Prunariu donează un teren în Timiș. Condiția: CJT să amenajeze un centru educațional
Trimite articolul
XFoarte frumos, Felicitari pentru toata lumea implicata.
Mare minune, terenul lui Prunariu valoreaza 5.000 de euro iar construcția observatorului astronomic cateva sute de mii de euro. Halal afacere, reclama de 2 lei.
Bravo, respect!