La ședința de consiliu de vineri, aleșii municipali s-au trezit pe mese cu un proiect care ar trebui să dea mână liberă Comisiei de negociere cu terții pentru a negocia cu proprietarii Electrometal achiziția mai multor construcții aflate pe terenul primăriei. Pe terenul de 17.050 de metri pătrați există mai multe ruine ale Electrometal.
„Având în vedere expunerea de motive a primarului și proiectul de hotărâre privind împuternicirea Comisiei de negociere cu terții a Consiliului Local Timișoara în vederea achiziționării construcțiilor proprietatea S.C. Electrometal S.A., prin care se propune împuternicirea Comisiei de negociere cu terții să negocieze cu Electrometal contravaloarea achiziționării construcțiilor proprietatea acestora, care urmează a fi demolate în vederea eliberării terenului înscris în CF 406469 Timișoara, aflat în proprietatea Municipiului Timișoara – domeniul public. Precizăm că acest teren, în suprafață de 17.050 mp este situat în zona Stadionului Dan Păltinișanu și este propus pentru realizarea obiectivului de investiții «Construire Sală Polivalentă cu capacitatea de 16.000 de locuri, Municipiul Timișoara, județul Timiș»”, se arată în proiectul de hotărâre propus de Robu.
Terenul în cauză a fost folosit ca și teren de rugby pe vremuri. Acesta aparține primăriei, fiind în domeniul public al orașului, însă la intabulare a fost înscris dreptul de administrare și dreptul de folosință pentru S.C. Electrometal S.A. Timișoara.
Robu: se invocă faptul că pe acest teren este o cale ferată, dar este dezafectată
De câte ori discuta despre sala polivalentă, primarul Nicolae Robu susținea că terenul pe care municipalitatea poată să-l pună la dispoziția Companiei Naționale de Investiții poate fi folosit oricând și că pe acesta există doar… o cale ferată dezafectată.
„Insistenţa ca sala să fie în Timişoara să nu o punem pe seama orgoliului, ci este doar interesul pentru binele oraşului. Orice analiză am face, sala polivalentă trebuie să fie în acea locaţie, care a fost aleasă cu cap când s-a construit stadionul, iar noi am completat atuurile ei (…). În zonă există reţele de utilităţi, nu mai trebuie cheltuieli pentru construirea lor. În apropiere se poate construi o parcare supraterană cu zece etaje. Se invocă faptul că pe acest teren este o cale ferată, dar este dezafectată, era folosită pe vremuri. Ea poate fi desfiinţată oricând şi va fi desfiinţată”, spunea Robu la un moment dat.
Aparent, pe terenul pe care primarul Timișoarei vrea să-l dea CNI pentru a ridica o sală polivalentă la Timișoara, Electrometal are mai multe construcții, clădiri aflate în paragină.
„Construcțiile aflate pe teren sunt în proprietatea SC Electrometal Timișoara și se află în paragină. Avantajele acestei locații răspund favorabil condițiilor cerute de CNI – SA, respectiv dispune de toate rețelele de utilități, dispune de căi de acces multiple, de jur-împrejur, toate cu patru benzi de circulație, dispune de mijloace de transport multiple, în toate direcțiile, dispune deja de un număr important de locuri de parcare, dar mai ales de posibilități multiple de realizare de mari parcări, este înconjurată de cartiere, în care trăiesc peste 100.000 de cetățeni – inclusiv de Complexul Studentesc cu peste 10.000 de studenți, iar aceia dintre acești cetățeni care participă la evenimentele sportive și culturale obișnuiesc, în mare parte a lor, să se deplaseze pe jos, putându-se vorbi chiar despre o tradiție în acest sens în Timișoara. În concluzie, apreciem că este oportună achiziționarea construcțiilor proprietatea SC Electrometal SA, în vederea eliberării terenului. Având în vedere prevederile legale și faptul că pentru a putea răspunde cerințelor CNI – SA privind punerea la dispoziție a parcelelor de terenuri necesare – liber de sarcini – pentru realizarea sălii polivalente, este necesară negocierea cu SC Electrometal SA pentru disponibilizarea construcțiilor de pe terenul menționat, pe care a funcționat în trecut baza sportivă de rugby, apreciem că proiectul de hotărâre îndeplinește condițiile pentru a fi supus dezbaterii și aprobării plenului consiliului local”, se arată în documentația înaintată aleșilor locali, semnată de Călin Pîrva, șef Birou Clădiri, Terenuri în cadrul Primăriei Timișoara.
UPDATE. Încep negocierile, proiectul a trecut
După câteva discuții, proiectul de hotărâre care dă mână liberă Comisiei de negociere cu terții să discute cu reprezentanții Electrometal pentru cumpărarea ruinelor de pe terenul de lângă stadion a primit votul consiliului local.
Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, acolo se află ruina unei tribune de pe vremea când pe acel teren se juca rugby, dar și terenul de sport în sine și o platformă betonată pe care ar fi trebuit să fie amenajată o parcare.
„Nu aprobăm decât să negocieze comisia, nu aprobăm schimbul sau cumpărarea. Se dă mandat comisiei să înceapă negocierea, din comisie fac parte consilieri locali PSD, consilieri locali PNL și nu mai știu cine face parte din ea. Noi nu facem decât atât, se dă undă verde, începem negocierile”, i-a explicat primarul Robu consilierului local PSD Daniel Idolu, care s-a plâns că proiectul a intrat în plen mult prea târziu și mulți aleși nu au apucat să-l analizeze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!