Din perspectiva cererii de terenuri, un lucru este clar în Timișoara și împrejurimi: odată cu creșterea economică și a numărului de locuitori, a crescut și cererea pentru toate tipurile de teren. Oferta pe segmentul de terenuri se diversifică pe măsura creșterii cererii, apar Planuri Urbanistice Zonale noi, iar segmentul rezidențial se extinde spre localitățile învecinate Timișoarei. Atunci când vine vorba despre parcele pentru construcția caselor, trebuie luate în calcul atât Timișoara, cât și împrejurimile ei. În plus, oferta devine tot mai diversificată, în condițiile în care sunt multe loturi disponibile și terenurile agricole devin industriale sau rezidențiale.
”Prețul accesibil împinge clienții de terenuri și dezvoltatorii spre localitățile apropiate. Utilizatorii finali și micii investitori se orientează spre parcele în cartierele locuite deja, unde utilitățile sunt la dispoziție sau în apropiere, cu suprafețe între 500 și 900 de metri pătrați, fiind preferate loturile cu deschidere stradală cât mai mare. Prețurile variază între 20 și și 400 euro pe metru pătrat”, explică Răzvan Sasu, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Zonele periurbane oferă multiple oportunități, dar sunt terenuri disponibile și în unele cartiere, iar terenurile fostelor fabrici comuniste sunt în viziorul investitorilor cu capital substanțial, acestea oferind posibilitatea dezvoltării unor bussinesuri profitabile, potrivit analizei realizate de către compania de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Dezvoltatorii, majoritari printre clienții pentru terenuri
Printre clienții interesați de terenuri predomină dezvoltatorii, întrucât bugetarea și construcția unei locuințe nu sunt lucruri simple și pentru persoanele care doresc să locuiască ”la curte” este mai ușor să acceseze un credit pentru o casă ”la cheie”. Există însă și persoane care își doresc o casă individuală personalizată, aceștia având timpul, energia, cunoștințele și puterea financiară de a cumpăra terenul și de a susține construcția casei.
”Timisoara și împrejurimile ei sunt analizate de societăți cu capital străin mare, de fonduri de investiții, de investitori de mare anvergură, străini și autohtoni. Aceste categorii de clienți tatonează piața timișoreană, iar concretizarea unor tranzacții aduce plusvaloare situației economice și implicit creșterea prețului terenului în zona în care își vor desfășura activitatea. Piața imobiliară din Timișoara și împrejurimi s-a stabilizat după creșterea înregistrată în ultima perioadă. Cu siguranță vom mai vedea o creștere, aceasta fiind susținută de cerere și interesul investitorilor orientați spre Capitala Banatului”, conchide Răzvan Sasu, broker în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!