„Am semnat proiectul de hotărâre, l-am depus și trebuie să-l semneze primarul. Va intra în consiliul local, are aviz juridic cu două mențiuni: când vin să semneze, tinerii trebuie să facă dovada garanției, să vină cu dovada contului, și să demonstreze că nu au proprietăți. Am găsit problema nerezolvată, Dominic Fritz m-a împuternicit să o rezolv și în sfârșit e la un pas de a fi tranșată, chiar dacă nu am reușit să o închei într-un termen mai scurt, pe care sincer mi l-aș fi dorit. Dar să nu uităm că este o problemă a orașului care trenează de ani buni”, ne-a declarat viceprimarul Cosmin Tabără.
Potrivit edilului, proiectul de hotărâre va ajunge în atenția consilierilor locali la următoarea ședință ordinară. Vor intra în posesia terenurilor și cei care aveau 35 de ani la vârsta depunerii cererii.
Se votează și modificarea tabelului nominal, pentru că sunt șase persoane care au deținut proprietăți înainte de atribuirea terenurilor. Alte persoane s-au retras, printre care și doi dintre foștii apropiați ai lui Nicolae Robu: Sanda Greblă, apropiată acum și de administrația Fritz (șefă de serviciu în primărie – n.r.) și Robert Kristof, care a părăsit PMT imediat după Robu.
Este ultimul pas. După aprobarea proiectului de hotărâre, reprezentanții primăriei spun că vor fi semnate contractele în termen de 15 zile.
O poveste de mai bine de patru ani
Vă reamintim, 128 de tineri din Timișoara așteaptă de mai mult de patru ani să își construiască o casă, după ce fostul primar le-a promis terenuri gratuite, în baza Legii 15/2003. Numele norocoșilor au fost anunțate în martie 2017, iar de atunci… se tot împart terenurile. După ce pe lista inițială au apărut mai mulți apropiați ai fostului primar și angajați din primărie, Nicolae Robu a decis să scrie Agenției Naționale de Integritate, căutând un fel de confirmare ca să le poată da parcele gratuite. A venit târziu răspunsul ANI, iar unii tineri sătui de așteptare au mers în instanță. Și tot așa. Suntem mai bine de patru ani mai târziu, iar terenurile tot n-au ajuns la tineri.
Sătui de așteptare, unii dintre ei au mers în instanță, unde au fost deschise mai mult de 15 acțiuni. Doi dintre „norocoși” au câștigat și daune morale de 3.000, respectiv 5.000 de euro.
Ca să beneficieze de terenuri, tinerii trebuiau să aibă domiciliul în Timișoara, să nu aibă mai mult de 35 de ani și să depună o garanție de aproape 10.000 de euro, pentru a demonstra astfel că au bani să înceapă lucrările la casa visată. 128 de parcele are de împărțit primăria în zona străzii Ovidiu Balea. La începutul acestui an, terenul nu avea nici rețelele de utilități.
UPDATE. Doar 118 beneficiari, primarul a semnat proiectul. Nu se știe când vor fi utilități
Primăria Timișoara vine cu precizări în ceea ce privește situația terenurilor pentru tineri. Vor fi doar 118 beneficiari, după ce într-un final s-au retras zece, dar parcelele încă nu au utilități și nu se știe când vor avea. Un lucru e clar, potrivit Serviciului Comunicare al PMT: „cei peste 100 de beneficiari vor intra în posesia terenurilor în acest an”.
„Am insistat ca de acum înainte să avem o procedură clară, ușor de urmat atât de potențialii beneficiari, cât și de aparatul de funcționari, tocmai pentru ca să nu mai trecem prin astfel de experiențe. Am lucrat în ultimele luni, împreună cu viceprimarul Cosmin Tabără, să deblocăm acest proiect, iar cei îndreptățiți să primească, în sfârșit, ce li se cuvine”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Deși pe lista inițială apăreau 128 de beneficiari, doar 118 vor primi parcele anul acesta. Zece fie s-au retras, fie au devenit neeligibili după ce și-au cumpărat locuințe, iar reprezentanții primăriei nu vor să reia procedura pentru a nu bloca totul iar. Tabelul ar trebui publicat odată cu proiectul de hotărâre pe site-ul primăriei, dar până la ora transmiterii acestei știri nu a fost făcut public.
„După aprobarea de către Consiliul Local Timișoara a proiectului de hotărâre, beneficiarii vor fi convocați cu documentele necesare (declarația autentificată la un notar public că nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală și dovada deținerii sumei de minim 40.000 de lei sau echivalentul în valută) pentru încheierea contractului de folosință gratuită a terenului și a procesului verbal de atribuire a terenului”, mai spune Serviciul Comunicare al PMT, care nu menționează nimic despre lucrările la utilități care ar trebui să se facă în zona Ovidiu Balea.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xdati odata terenul la saracii aia ca vomit daca mai aud de ei, saracii defavorizati ce sunt ei.
Deci prea iubitul noastru primar Fritz nu poate beneficia si el de un teren? O conditie o indeplineste fara probleme cea cu garantia(sant bani la parandarat) ramine doua conditi neindeplinite.domiciliu si varsta.Dar cred ca se poate rezolva o pune pe fica ce numai la Iasi se poate?
-
Si la tine “ramane” tot doua conditii: gramatica si limba romana….
-
Cu gramatica sau nu cu un primar ZERO DA Scuze dar germana nu stiu ca DONIMIC al tau pupalai
-
Tinerii din pnl si prietenii lor sau ati reusit sa dati cateva si catre usr?
Candva prin 1998 , am depus o cerere similara, la care n-am un raspuns nici pana in ziua de azi, nici macar scuzele de rigoare. Intre timp am trecut de 35. Astia sunt toti politicienii de dupa ’89. Normal ca n-am asteptat de la putorilea astea sa-mi rezolve cererea. Singura solutie, e o noua revolutie, pasnica, de data asta.
-
Georgica ai depus in ’98 dosar pt teren pe legea din 2003? LOL
-
Sergiulica, capacitatea ta de atentie este redusa azi, citeste mai atent. Doar de dragul dreptului la replica iti raspund, cerere similara am spus, n-am spus ca am cerut teren, la acea data se puteau cere locuinte. Esti lamurit ?
-
Din pacate se adevereste inca o data ca relatia cu Statul iti aduce numai prejudicii…sunt beneficiarul unei parcele dar vad ca mai mult am pierdut decat am castigat asteptand acest teren, avand in vederea ca in 2016cand s-a iceput procedura, pretul unei locuinte era aproape la jumatata fata de acum…judecati voi cat de castigati suntem din moment ce primaria nu a dat in 5 ani parcelele, nu a facut nici macar drumuri de acces la terenuri, nu a tras curent sau alte utilitati…o mare teapa din punctul meu de vedere, am luat noi cei care am crezut in acest STAT de cacat, care prin functionarimea lui incompetenta ne aduce prejudicii materiale zi de zi….sa fac ceva pe Robu, Farkas, Barabor, Tabara s.a.m.d….toti isi vad prorpiul interes si atat…trasi in teapa merita politicienii nostri
-
Vine PSD face legea 15/2003..senatorul Robu depune în parlament o modificare a legii.. Ajunge primar Robu și uita ce e legea 15/2003..foloseste tinerii pt propaganda.. Robu vrea sa împartă 2 loturi terenuri peste 250 de parcele dar e incompetent la primii 128… Farcas, Harbor se acoperă cu minciunile lui robu…vine tabăra salvatorul.. Jurist.. Ținerii dau în judecată primăria.. Juristul pierde proces după proces, chiar face recurs poate poate luptând împotriva tinerilor.. Iar acum el a rezolvat problema.. Auzi… Tribunalul a rezolvat!!! Primăria plătește.. Din banii aruncați pe procese/daune morale erau deja utilitățile, iluminatul public, trotuarele drumurile făcute… Tabăra deocamdată ai validat o listă!!! Munca acum începe.. Tinerii se pricep deja a procese, mare grija…
-
Nu mai bine iti cumparai tu teren, asa cum e normal intr-o economie de piata? TU stai cu mana intinsa si ceri de toate, altii isi cumapara cum pot si tot cum pot isi trag in timp utilatatile. Nu ar trebui sa primiti nimic pe gratis, totul pe bani la valoarea pietei. Sictir pomanagiilor
-
Din pacate se pare ca mai toata lumea are impresia ca aceste terenuri li se dau GRATIS oamenilor de pe liste…GRESIT. Aceste terenuri raman ale primariei, cei de pe lista putand doar sa isi construiasca o casa pe teren, cu posibilitatea ulterioara sa cumpere acel teren la PRETUL PIETEI… deci singura facilitate e ca ai un loc unde sa ridici o casa, dar nu esti proprietar pe teren…
-
Pe undeva ai dreptate, eram mai castigat daca cumparam un teren in 2016 si incepeam o casa pe el, dar la vremea aceea nu imi permiteam sa cumpar o casa de-a gata, iar sa cumpar teren si sa fac casa cand oi avea bani, tot aici m-ar fi adus ca nu aveam bani sa o ridic i tot in chirie as fi stat pana sa fie locuibila…am preferat sa incerc sa profit de oportunitatea asta, dar se pare ca numai am pierdut…acel teren nu va fii proprietatea mea sau a celorlalti, ci va ramane a primariei, chiar si dupa construirea casei
-
Timișoara dodoloață 😵💫
sa va fie rusine milogilor, romanii nu inteleg capitalismul. Oare asa se dau in SUA la toti milogii terenuri gratis?