Epopeea terenurilor pentru tineri a început spre finalul anului 2016, când municipalitatea a început competiția de dosare. Prima listă a „norocoșilor” a fost făcută publică în martie 2017, iar pe ea se regăseau mai multe nume cunoscute, ale unor angajați în primărie sau apropiați ai fostului primar Nicolae Robu. Primăria ajunsese să corespondeze cu Agenția Națională de Integritate, iar apoi a intrat pe fir și Curtea de Conturi. Despre acest subiect s-au scris nenumărate articole.
Procedura a rămas blocată, iar noul primar Dominic Fritz anunța încă din decembrie că „dacă reușim să clarificăm problemele actuale și trebuie să clarificăm, cei care au deja o promisiune vor primi. Pe termen lung trebuie să facem o analiză foarte clară, mai ales după această experiență care a fost frustrantă pentru toată lumea.
Daune morale și dobândă la suma blocată în bancă
Suntem în aprilie și nu s-a schimbat mai nimic. Potrivit unui cititor Tion, mai mulți „norocoși” de pe listă au câștigat în primă instanță inclusiv daune morale.
„Mai multe persoane de pe listă au inițiat procese împotriva primăriei pentru a o obliga să pună în aplicare HCL-urile de atribuire. Până acum, toți cei care au ajuns cu procesele la termen au câștigat inclusiv daune morale de 5.000 de euro, plus cheltuieli de judecată, plus dobândă la suma blocată în cont”, ne-a scris cititorul nostru.
128 de beneficiari ai Legii 15/2003 stau de patru ani cu aproape 10.000 de euro în conturi, pentru a putea începe lucrările la casa mult visată. Terenurile sunt în zona Ovidiu Balea, iar primăria n-a reușit nici măcar să pregătească utilitățile sau drumul de acces.
„Anulează acțiunea formulată în contradictoriu cu pârâta Comisia pentru punerea în aplicare a Legii 15/2003. Admite excepția de nelegalitate și, în consecință, constată nelegalitatea HCL 451/2020 emisă de pârâtul CLM Timișoara. Admite în parte acțiunea. Obligă pârâții la punerea în aplicare a HCL 301/2019 prin încheierea procesului verbal de atribuire, către reclamanți, a terenului constând în parcela (…) și a contractului de atribuire a acestuia reclamanților, în folosință gratuită. Obligă pârâtul Municipiul Timișoara la plata daunelor morale către reclamanți, în cuantum de 5.000 de euro – echivalentul în lei a acestei sume, la data executării hotărârii, precum și la plata dobânzii legale aferente depozitului de 40.000 de lei, calculată de la data adoptării HCL 301/2019 și până la data executării prezentei hotărâri. Respinge, în rest acțiunea. Obligă pârâtul Municipiul Timișoara la plata cheltuielilor de judecată către reclamanți, în cuantum de 2.350 de lei”, se arată într-o decizie a instanței din decembrie 2020.
Nu este un caz singular, dar sentințele nu sunt definitive, astfel că primăria a putut să facă apel la Tribunalul Timiș.
Revenind la primărie, într-o ședință de consiliu local care a avut loc în ianuarie s-a spus că la prima ședință se va propune spre aprobare modelul de contract, iar terenurile urmau să fie date în cel mai scurt timp. Au mai trecut câteva ședințe de consiliu local de la acea dată.
Trebuie să menționăm și faptul că Primăria Timișoara a prins în proiectul de buget pe anul 2021 un studiu de fezabilitate și proiectul tehnic pentru rețelele de utilități de pe parcelele din nordul orașului. 572.640 de lei au fost puși deoparte pentru documentație doar.
Mișcarea Primăriei Timișoara
Ce e de făcut? Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că toți beneficiarii de pe listă vor fi căutați de primărie să comunice dacă își mențin solicitarea, în condițiile în care este posibil ca unii dintre ei să-și fi cumpărat proprietăți între timp.
„Problema este că mulți și-au depus și îndeplineau toate condițiile legale în momentul în care au depus cererile, dar între timp, nefiind soluționată atâția ani, unii dintre ei au dobândit anumite proprietăți. Aici nu ar mai îndeplini condițiile legii, dar au câștigat prin sentințe. Nu vom putea uniformiza, pentru că o sentință nu primește izvor de drept, va trebui să reactualizăm listele. Dosarul este preluat și nu îl mai ținem în sertar. Din această săptămână vom solicita tuturor celor de pe liste să ne comunice dacă își mai mențin solicitarea ținând cont de faptul că a trecut destul de mult timp de la depunerea lor și dacă îndeplinesc condițiile legale”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără pentru Tion.
Potrivit edilului, în cel mult două săptămâni, comisia din primărie care se ocupă de această problemă va relua procedura.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XLa cat mai multe daune morale ,platite din banii contribuabililor..astfel vor construi impricinatii vile.
Sa le plătească Robu &PNL
Mi se pare corect. Si uite asa unii, pe care ii voi numii vom continuare “norocosii” vor sta cu burta la la soare si altii pe care ii voi numi in continuare “fraieri” vor suporta aceste cheltuieli, iar daca statul mafiot nu mai are de unde il impozitează pe numitii fraieri cu 60% si de da gaura de la covrig, ca norocoșii sa aiba vile de lux pe cand fraierii platesc din gaura de la covrig 360 de rate. Asa da.
Da de unde
Hotii cu case au obtinut terenuri
Grebla, Iapa , Borci sau cum ii mai cheama
in primarie just
Tot ei obtin daune … da sau nu ?
De unde ??
De la angajatorii lor
Nu tinerii sunt de vina pt aceasta situatie..
Politicienii, și Robu cu gașca lui PNL..
Robu a avut mana libera sa facă un regulament de împărțire în care sa intre doar tinerii care merita pe deplin acest ajutor…. Se putea da un număr mic de terenuri în fiecare an doar pt cei cu punctaj mare… Toți tinerii aveau o șansă să participe la concursul de dosare anual, și nimeni nu ar fi fost supărat dacă era un concurs corect …
Robu vroia sa intre pilele lui din partid, cu punctaje mici iapa.. Etc, pile care nu sut timișoreni doar de un an, doi, fără copii, fără familie… Asa ales un număr mare de terenuri sa dea deodată 128 buc…. Doar ca nu au calculat bine… Și au picat o parte din piloși și asa sa ajuns în aceasta situație blocata de Robu… Tinerii au fost batjocoriți de Robu, de aceea s-a ajuns în instanță … Și de aceea se câștigă daune morale…. Doar ca cei responsabili nu vor fi luați nici odată la răspundere… Doar amărâții de tineri care poate ca vor primi o parte din ei vor fi o priviți cu ură de ceilalți.. Nu contează ca peste tot s-au dat cu aceasta lege 15/2003 în jurul Timișoarei și în toată țara ..doar tinerii din Timișoara trebuie batjocoriți!!!
2 aprilie 2021 “Din această săptămână vom solicita tuturor celor de pe liste să ne comunice dacă își mai mențin solicitarea ținând cont de faptul că a trecut destul de mult timp de la depunerea lor și dacă îndeplinesc condițiile legale”, a declarat viceprimarul Cosmin Tabără pentru Tion.
Care este castigul lui sa faca astfel de declaratii fara sa se tina de cuvant?!? Iar daca a intervenit o amanare, Tabara de ce nu se corecteaza printr-o alta declaratie?!?
Oare ce au de castigat Robu, Farcas, acum Fritz si Tabara prin astfel de atitudine fata de tineri!!!
Minciuni dupa minciuni, amanari, procese..totul fara rezultat!
Bine ca Tabara merge repede la Bucuresti sa rezolve problema migrantilor, dar problemele tinerilor si a timisorenilor nu prea mai conteaza….