Florin Bucur, primarul comunei Moșnița Nouă, a declarat pentru Tion că, de-a lungul timpul, instituția pe care o conduce a plătit sume și mai mari pentru strângerea deșeurilor de pe domeniul public.
„Am avut valori și mai mari, chiar duble, dar am făcut o înțelegere cu o societate și primim bani pentru materialele reciclabile, restul trebuie neutralizate. Deși avem centru de colectare, societatea de salubrizare își face bine treaba pe raza comunei, verificăm și șantierele. Gunoaiele acestea vin din curtea unor cetățeni ai noștri, dar și din Timișoara. Poate omul se gândește că plătește 20 lei să scape de aceste deșeuri, însă impactul asupra bugetului fiind mare, ajunge să îi coste de fapt câteva sute de lei.
Am amendat și dezvoltatori imobiliari de pe raza comunei. În zonele vulnerabile avem camere, dar cei care abandonează deșeurile se rotesc și caută locuri unde nu avem vizibilitate. Acum punem și acolo camere de supraveghere. Totul ține de civilizație, dar nu o avem, din păcate.
La acel centru de colectare se poate duce orice. Pui în portbagaj și duci acolo inclusiv resturi vegetale”, a spus Florin Bucur, primarul comunei Moșnița Nouă.
Întrebat ce ar fi putut face pentru comună cu suma cel mai recent irosită pentru strângerea deșeurilor, edilul a răspuns: „100 metri liniari de extindere de apă costă 7.600 de euro”.
La Moșnița Nouă, la fel ca în alte localități, situația este generată atât de către unii cetățeni care transportă deșeurile cât și alții care din comoditate apelează la diverse pentru a se debarasa de deșeurile generate contra unei sume modice.
Reprezentanții Primăriei Moșnița Nouă au precizat că agenții de la Poliția Locală au aplicat atât sancțiuni dar au reținut și atelajele folosite pentru transportul deșeurilor.
„Vă rugăm să anunțați la numărul 0727 977 010 – Poliția Locală Moșnița Nouă de fiecare dată când sesizați cetățeni care transportă sau abandonează deșeuri!”, au transmis reprezentații primăriei comunei periurbane.
Aceștia au mai atras atenția că deșeurile abandonate în locuri interzise reprezintă un pericol pentru declanșarea unui focar de infecție.
Foto: Primăria Moșnița Nouă
Trimite articolul
XPoate ar trebui primaria sa urmareasca traficul la intrarea in localitate si sa cumpere 2-3 drone pentru urmarirea transporturilor suspecte?
Ceea ce fac unii concetateni este inacceptabil, dar la fel de inacceptabil este faptul, ca pentru anumite materiale, nu ti se ofera o optiune legala. caz concret: daca doresti sa scapi in mod legal de niste galeti cu vopsea lavabila nu prea ai cum, nici macar contra cost. Am sunat la Retim si mi s-a spus ca intra la categoria deseurilor periculoase si ei nu pot sa le preia. Am fost indrumat sa apelez la alte firme autorizate. Am sunat apoi la cel putin 2 firme de colectare din judetul Timis, iar raspunsul lor a fost ca ei primesc autorizatie doar pentru colectarea de la persoane juridice si nu au voie sa preia de la persoane fizice, fiind indrumat sa ma adresez din nou Retim-ului, ceea ce am si facut, dar degeaba, pentru ca doamna de la call center mi-a dat acelasi raspuns.
Rog, ca in cazul in care vreun “ales” responsabil al comunitatii in care traim are raspuns la problema de mai sus, sa-l faca public.
Problema este la comunitatea de romi unde si sunt gunoaiele. Ar trebui făcută ordine în acea zonă, este mai rău ca ultimul ghetou.
Cea mai mare parte din gunoaiele din imagine pot fi duse linistit la Retim. De ce ai plati pe cineva sa le arunce ireaponsabil cand le poti duce la Retim?
De sortarea selectiva nici nu au auzit, dar copii au si le “pasa” de ce viitor vor avea.