În ședința extraordinară de luni a Consiliului Județean Timiș, aleșii au avizat prelungirea până în august 2024 a perioadei de implementare a proiectului noii maternității.
Asocierea Construcții Erbașu SA – Tehnodomus SRL – Hospital Technical Solutions – Kral Medical Solutions SRL – Tehnoplus Medical Service – Sfera Con s-a apucat de treabă la noua unitate sanitară în vara anului 2021.
Conform contractului, constructorul ar trebui să predea lucrarea beneficiarului – CJT- la finalul acestei luni. Investiția, în valoare de peste 13 milioane de euro, este finanțată din fonduri europene, printr-un proiect transfrontalier România-Ungaria, de la bugetul de stat și cel al Consiliului Județean Timiș.
Alin Nica, președintele CJT, a precizat, luni, că nu există vreun pericol ca fondurile europene alocate proiectului să fie irosite.
„Nu se pierde niciun euro din fondurile europene. 100% din banii europeni i-am atras prin acest proiect, rămâne doar partea de operaționalizare a proiectului, în sensul în care trebuie să mutăm pacienții, echipamente, personal în noua clădire, să autorizăm noua clădire, să punem în funcțiune echipamentele. După, trebuie să facem toate formalitățile către finanțator, să facem închiderea de proiect. Toate acestea durează. Noi ne-am luat o plasă de siguranță până în august anul viitor, legea ne permite până în decembrie, dar am zis că august e un termen rezonabil”, a declarat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.
Dacă procedura de autorizare va decurge conform așteptărilor administrației județene, primii copii ar putea veni pe lume în primăvara anului viitor la noua maternitate Bega.
„Noi ne propunem ca în primăvară să deschidem noul edificiu, sper să obținem toate autorizările și acreditările pentru că sunt condiții speciale și specifice pentru astfel de spitale. În ceea ce privește operaționalizarea, îmi exprim speranța că instituțiile avizatoare vor da în timp util toate avizele și autorizările astfel încât să ne atingem obiectivul ca în primăvară primii copii să se nască în noul edificiu”, a precizat Alin Nica, liderul CJ Timiș.
La maternitate urmează să fie livrat mobilierul non-medical în valoare de aproape 1,3 milioane de lei (cu TVA inclus).
Maternitatea va avea o suprafață utilă de 4.761 de metri pătrați.
Noua unitate sanitară va avea 126 de paturi în secțiile ATI, Obstetrică și Ginecologie. Spațiul în care funcționează acum maternitatea Spitalului Județean, aflat în proprietatea CJT, nu va rămâne nefolosit. Acolo s-ar putea muta Secția de Pediatrie a spitalului.
Demisolul va găzdui policlinica și zona de primiri urgențe. Va exista și o zonă administrativă, cu vestiare, și o zonă de sterilizare a echipamentului. La primul etaj va fi amenajată zona de fertilizare in vitro, cu frigiderele de păstrare a materialului genetic. La etajele 2 și 3 vor funcționa secțiile de Obstetrică – Ginecologie. La etajul 4 vor fi amenajate sălile de naștere și zonele pentru nou-născuți. Maternitatea va avea o centrală proprie pe gaz, iar secundar va fi conectată la rețeaua de termoficare a orașului.
Se va pune accentul, în primul rând, pe siguranța viitorilor pacienți pe care îi va găzdui. Ținta este reducerea numărului de infecții nosocomiale, prin atenta împărțire a spațiului, precum și prin sterilizarea instrumentarului și așternuturilor care pot fi refolosite. În plus, fiecare etaj va avea panoul lui electric pentru evitarea unor accidente.
Pe aceeași temă:
Mobilier non-medical în valoare de 260.000 de euro pentru noua maternitate Bega
Citiți principiile noastre de moderare aici!