Cei care vor să vadă cum stau cu plămânii, cât de sănătoşi sunt aceştia, în luna noiembrie vor avea ocazia să afle acest lucru gratuit. Cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai puţin de 64 de medici, din peste 30 de oraşe, oferă spirometrii gratuite. Această analiză reprezintă investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu şi rapid (seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor), iar rezultatele se dau pe loc.
Campania pentru depistarea BPOC se desfăşoară între 4 şi 30 noiembrie. În Timişoara, testările au loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”. În Lugoj, la Spitalul Municipal „Teodor Andrei” – Secţia de Pneumologie.
Poluarea din propria gospodărie poate fi o cauză a periculoasei boli de plămâni. Cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd). Inclusiv peleţii din bălegar, folosiţi în multe zone pentru încălzirea locuinţelor, pot creşte riscul de BPOC.
Citiți principiile noastre de moderare aici!