Elevii care au contribuit la realizarea platformei online sunt Vlad Sarca (elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Vlad Țepeș”), Benedict Tîrnovan (elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Henri Coandă), Laura Chirilă (Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, în clasa a XI-a) și Luca Cristea de la Liceul Tehnologic Jimbolia (clasa a XI-a). Ei au pus la punct, alături de Inspectoratul Școlar Timiș și de Centrul de Resurse și Asistență Educațională Timiș, o platformă online pentru viitorii liceeni.
Elevii au discutat și i-au vizitat pe colegii lor de la mai multe școli din Timiș și au creat platforma în funcție de nevoile lor. Pe platformă, elevii vor găsi filtre pentru specializările dorite și proximitatea acestora, dar și numărul de locuri disponibile la fiecare specializare sau informații despre profesori. Elevii care au creat platforma au dat întâietate liceelor care le-au transmis la timp informațiile și au apreciat în special proiectele desfășurate de liceele tehnologice.
„Este o platformă interactivă, cu harta liceelor. Ne bucurăm că am reușit să creăm asta și în Timiș. Sunt sigur că am reușit să facem ceva mult mai bun pe partea de platformă. Ce ne diferențiază (…) este că avem un proces întreg prin care ajutăm elevii să se orienteze în carieră. Elevul intră pe platformă, își face un cont, avem teste de personalitate și de interese, care sunt procesate automat. Până acum colegii de la CJRAE făceau manual acest lucru și rezultatul venea foarte greu. Am reușit cu colegii psihologi să facă niște corelări cu răspunsurile de la testele de personalitate, să recomandăm elevilor câteva specializări care să li se potrivească”, spune Vlad Sarca.
Cei patru elevi au introdus și un algoritm care calculează șansele de admitere la specializările dorite.
„Mai aducem încă o inovație pe platforma noastră. După ce elevul își va primi recomandările de licee își va putea calcula șansele de intrare la acele licee. Va fi un formular unde se introduc mediile din clasele V-VIII, mediile la evaluarea națională, iar apoi se va calcula automat media de admitere, care va fi introdusă într-un algoritm de inteligență artificială care va returna pentru fiecare specializare recomandată acestuia care este procentul să intre la acea specializare. Acesta este totuși un proces orientativ. În caz că li se spune de către platforma noastră ca vor intra la un anumit liceu și nu intră acolo, trebuie să știe că este o predicție”, a explicat Laura Chiriță.
Până la finalul lunii iunie se vor organiza webinarii cu psihologi pentru consiliere în carieră în cadrul târgului liceelor online. Platforma se lansează de la ora 20 și poate fi accesată AICI.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!