Testul pentru depistarea hepatitei C se va face începând de luni, la Spitalul Județean Timișoara, de luni până vineri, între orele 9 și 14.30, la camera 17. Testul este gratuit, durează cinci minute, și nu aveți nevoie de vreo trimitere în acest sens.
„La ora actuală, în lume și în România există medicamente care vindecă definitiv în 12 săptămâni hepatita C. În România aveam 50.000 de astfel de teste la dispoziție. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, înțepătură în deget și în cinci minute afli dacă ai virusul C, iar într-o săptămână începi terapia și în 12 săptămâni poți fi vindecat”, a spus doctorul Ioan Sporea.
Hepatita C se transmite pe cale sexuală, prin piercinguri, tatuaje, transfuzii de sânge înainte de 1992 (de atunci se face testul la toate transfuziile de sânge) și prin alte căi.
„Programul începe de săptămâna viitoare, în camera 17 din policlinica Spitalului Județean se va face testarea oricui va dori, iar pacientul va fi luat în grija medicilor pentru tratament, dacă este cazul. Vom desfășura un tratament de screening în secțiile spitalelor, un coleg de-al nostru va merge prin saloane. Programul se va desfășura până în luna august”, a spus doctorul Roxana Şirli.
România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatitei C din Europa (2.5%), în cazul a peste 550,000 de persoane. Majoritatea pacienţilor infectaţi nu au cunoştinţă despre statusul lor, mai puţin de 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate şi numai 1% dintre ele primesc tratament anual. În România, la sfârşitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratament de aproximativ 2%.
„Testarea este gratuită. Oricine are dreptul și posibilitatea să o facă, în mod gratuit. Vom face și bilanțul și vom ști cât la sută din populație este infectată. Unele infecții cu virusul hepatitei C pot duce până la deces”, a spus doctorul Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.
Virusul hepatitei C determină 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom şi 40-50% din indicaţiile de transplant hepatic în lume, afecţiuni metabolice, limfom și altele.
Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatită C care se adresează unităţilor medicale din România „HepC Awareness-Linkage to care-Epidemiological-Research-Treatment (HepC A.L.E.R.T.)” este dezvoltat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH), în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni şi Centrele de Gastroenterologie şi Hepatologie din ţară (Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (APAH).
Citiți principiile noastre de moderare aici!