Situaţia ne-a fost expusă recent de o cititoare iubitoare de animale care a fost impresionată de modul în care este ţinută broasca ţestoasă de la Grădina Zoologică din Timişoara.
„În calitate de vizitator fidel am urmărit această broască țestoasă de mai mult timp și am constatat cu tristețe că trăiește în condiții inumane, mai bine zis “supraviețuiește”!
Deși sunt foarte multe nereguli în legătură cu situația acestui animal, le voi sublinia pe cele mai importante. Broasca are răni mari pe ambele părți ale gâtului, situație care persistă de mai mult timp, aceasta înrăutățindu-se treptat, ceea ce indică lipsa unui tratament medical. Broasca nu are loc de repaus fizic! În acvariu nu se află nicio platformă care să îi permită să se odihnească și să aibă acces la oxigen în același timp. Deși este o broască țestoasă de apă dulce ea ar trebui să petreacă și timp afară din apă”, ne-a scris Andreea, care la rândul ei posedă două broaşte ţestoase şi care a făcut apel la redacţia www.tion.ro să prezinte acest caz în speranţă că cineva va lua măsuri.
Iar acestea nu sunt singurele nereguli reclamate de cititoarea noastră. Acvariul în care trăieşte reptila de la Zoo este foarte mic şi nu dispune de un filtru pentru apă.
„Broasca are un acvariu minuscul! La dimensiunea ei, pe care în linii mari o estimez undeva între 20 și 25 cm, are nevoie de un acvariu cu un volum de cel puțin 500 L. Broasca nu are filtru! Apa este mizerabilă, cel mai probabil din această cauză are și rănile pe care le are, care apreciez că sunt în fapt eczeme cauzate și de apa murdară și de lipsa soarelui sau a unei lămpi cu UV. Nu știu ce temperatură are apa din acel acvariu, dar lipsa unui încălzitor mă face să cred că nici aceasta nu îndeplinește condițiile necesare pentru a asigura condiții de viață decente acestei broscuțe”, ne-a mai scris Andreea.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara susţin că broasca ţestoasă avea răni încă de când a ajuns la Grădina Zoologică, fiind în opinia lor autoprovocate.
„Este un exemplar de ţestoasă chinezească cu carapace moale – Pleodiscus sinensis. Am intrat în posesia ei după ce a fost confiscată la graniţa cu Republica Moldova, venită din zona Asiei – unde este considerată delicatesă şi este pe cale de dispariţie -, pe filiera rusească. Rănile de pe lateralele gâtului au existat şi când am preluat-o şi sunt rezultatul cel mai probabil a faptului că se freacă cu acele zone de pereţii acvariului. Este un animal capturat din sălbăticie şi caută libertatea”, au explicat oficialii municipalităţii.
În ceea ce priveşte condiţiile în care ţin acest exemplar de ţestoasă chinezească pe cale de dispariţie, autorităţile locale spun că asta i se poate oferi în acest moment la Grădina Zoologică, iar reptila… nu agreează anumite lucruri în interiorul acvariului.
„A avut o platformă pentru repaos – nivelul apei era mai scăzut -, dar nu a agreat-o, nu a folosit-o deloc, ba chiar o atacă. Broasca se odihneşte pe fundul acvariului şi de asemenea este scoasă afară când se schimbă apă. Este adevărat, acvariul este de dimensiuni mici, este tot ce putem să-i oferim pentru moment. Apa se schimbă des datorită faptului că nu avem filtru, dar se murdăreşte foarte repede din cauza substratului de pietriş care nu poate fi curăţat corespunzător. Avem încălzitor – de obicei distruge încălzitoarele destul de des, nu coabitează foarte bine cu obiecte străine în acvariu, le atacă, muşcă din ele -, şi totodată încăperea în care este acvariul este încălzită”, mai afirmă reprezentanţii primăriei.
Aceştia se declară însă deschişi la „o posibilă colaborare pentru asigurarea unor condiţii mai de calitate pentru broasca ţestoasă chinezească cu carapace moale” şi ne-au pus la dispoziţie şi două numere de telefon în acest sens, ale responsabililor de la Zoo – 0770.165.819, respectiv 0722.333.710.
Citiți principiile noastre de moderare aici!