Următoarea etapă pe care o au de parcurs viitorii prosumatori din cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice este aceea de a-și alege un instalator validat de AFM. Enel este unul dintre aceștia, fiind validat ca instalator pentru al treilea an consecutiv. Pe cartea sa de vizită sunt trecute peste 600 de proiecte finalizate cu succes și gestionarea eficientă a peste 15 milioane de lei în cadrul acestui proiect național.
Viitorii prosumatori din cadrul Casa Verde Fotovoltaice primesc finanțare în cuantum de maxim 20.000 de lei, dar vor avea de suportat o contribuție proprie de 2.000 de lei. „În această sesiune, suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii”, spun experții Enel.
Fiind vorba despre o investiție consistentă pentru fiecare gospodărie, este foarte important ca solicitanții să aleagă cu grijă instalatorul cu care vor instala ulterior sistemul fotovoltaic. În calitate de instalator validat, Enel sfătuiește solicitanții să își aleagă un partener de încredere, care să poată:
- susține proiectul de instalare de la început până la punerea în funcțiune
- să realizeze documentația pentru actualizarea certificatului de racordare de prosumator și să ofere consultanță pentru obținerea statutului de prosumator
- să furnizeze un sistem fotovoltaic cu randament superior, astfel încât recuperarea investiției să se realizeze într-un timp cât mai scurt
- să nu solicite achitarea în avans a unor sume diferite de contribuția proprie a beneficiarului, menționată și în ghid
Persoanele fizice care au rezervat fonduri pentru Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot selecta din platforma AFM instalatorul cu care doresc să continue implementarea proiectului. Au la dispoziție 90 de zile să selecteze instalatorul și să primească răspuns de la acesta cu privire la eligibilitate și la corectitudinea documentelor. Pe parcursul programului, beneficiarul are opțiunea să își schimbe instalatorul o singură dată.
Pentru a garanta un timp de instalare minim, Enel pune la dispoziția participanților la acest program echipe de instalatori specializați pentru fiecare regiune a țării. Astfel, indiferent de zona în care se află beneficiarii, aceștia pot conta pe servicii de consultanță pentru a parcurge ușor și celelalte etape până devin prosumatori. Enel oferă asistență pentru pregătirea documentației necesare și pentru obținerea documentelor esențiale de la operatorul de distribuție (de exemplu, aviz tehnic de racordare), inclusiv în ceea ce privește semnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru energia produsă.
Oferta tehnică a Enel cuprinde opt soluții de panouri fotovoltaice, cu puteri instalate de la 3 kWp și până la 10 kWp, cu branșament monofazat sau trifazat. Prețurile acestor soluții încep de la 22.200 de lei și, în funcție de putere și de tipul de branșament, pot ajunge la 56.067 de lei. Din aceste sume, clienții au de achitat, pentru o soluție la cheie, între 2.200 de lei și 36.067 de lei.
Sistemele fotovoltaice oferite de Enel conțin, pe lângă panouri fotovoltaice și invertor, un modul Wi-Fi care comunică în timp real cu aplicația și arată producția, un tablou electric și un contor IP65. Transportul și instalarea acestor sisteme sunt incluse în pachetul oferit de Enel. Mai multe detalii despre oferta Enel sunt disponibile la adresa https://www.enel.ro/casaverde.
Beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice pot conta pe Enel ca partener de încredere, în calitate de instalator validat AFM și consilier cu experiență în evaluarea tehnică și obținerea avizelor, pentru a intra mai rapid în rândul celor care se bucură, ca prosumatori, de costuri reduse și eficiență energetică pe termen lung.
(2227)
Citiți principiile noastre de moderare aici!