În Timiș sunt 10 unități de învățământ neautorizate sanitar și 30 care au notificare negativă de certificare a conformității. Cele din urmă, 30 la număr, au o problemă temporară pe care trebuie să o rezolve ca să scape de această certificare negativă.
„Aici intră și Loga, Calderon și Lenau, unde, deocamdată, reabilitările nu au fost finalizate, Colegiul Bănățean, Colegiul Tehnic Brătianu și clădirea cu clasele I-IV a Liceului Lenau, care au fost retrocedate sau sunt revendicate. Tot la acest capitol intră și Școala Gimnazială nr. 12, unde se lucrează la fațadă, dar și Grădinița PP 33. Aici, acum mai mulți ani a început o extindere. Și mai sunt câteva localități unde problema este lipsa apei curente”, a spus inspectorul școlar general adjunct de Timiș, Halasz Ferenc.
În ceea ce privește Liceele Loga și Calderon, aici s-au semnalat infiltrații de apă la subsol. Problemele sunt în curs de rezolvare, spune conducerea ISJ Timiș.
„La Calderon au dat drumul la căldură, au injectat în pereți niște substanțe care să oprească apariția acelui mucegai. Nu vor folosi sub nicio formă copiii cele două subsoluri. Și la Loga se va face la fel, s-a dat drumul la căldură și se va interveni pentru a se rezolva problema”, a spus inspectorul școlar general de Timiș, Aura Danielescu.
Din cele 10 unități de învățământ neautorizate sanitar din Timiș, două sunt cu probleme de patrimoniu – Școala de la Ghilad, unde terenul nu aparține primăriei și nu primesc autorizație, și noua grădiniță de la Topolovățu Mare, unde este în curs intabularea clădirii. După intabulare se poate cere autorizația sanitară. Nu are autorizație nici Grădinița cu program normal de la Babșa, unde sunt 7 copii, nici Școala primară și Grădinița de la Criciova (36 de copii), nici Grădinița de la Chevereșu Mare (22 copii) – aici există un proiect pentru construcția unei grădinițe noi. Fără autorizație sanitară este și Grădinița de la Ivanda (17 copii) – aici clădirea inițială a fost retrocedată și grădinița funcționează în încăperi ale căminului cultural, Grădinița de la Sânpetru Mic (20 copii) – aici se va depune documentația în luna septembrie, Școala Primară și Grădinița de la Folea, unde lipsește apa curentă și se lucrează la forarea unei fântâni.
Chiar dacă nu au autorizație sanitară sau au primit notificare negativă, unitățile de învățământ pot funcționa, dacă sunt luate măsurile necesare pentru siguranța copiilor.
„Trebuie să se asigure că viața copiilor nu este pusă în pericol sub nicio formă. Nu avem astfel de sesizări din partea colegilor directori și nici a colegilor inspectori care au fost în inspecții la unitățile de învățământ”, a spus Aura Danielescu, inspector școlar general de Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!