Suspiciunea vine după ce doi porci din două gospodării au murit, iar inspectorii au recoltat probe de la aceste animale. Testele efectuate la Timișoara au confirmat prezența pestei porcine africane, dar aceste teste trebuie reconfirmate cu rezultatul analizelor de la București, unde au fost deja trimise probele, pentru ca suspiciunea să devină un lucru cert.
Medicul veterinar a fost marți la mănăstirea Șag, unde un porc era bolnav și care la scurt timp a decedat. I-au fost recoltate probe pentru analize, iar rezultatul testelor relevă că există suspiciune de pestă porcină. Specialiștii au intervenit și la Cadar, localitate care aparține de Tormac, unde un purcel de două luni a murit. Și în cazul acestuia, după recoltarea și analiza probelor, s-a ajuns la concluzia că este suspect de pestă porcină.
Primele cazuri recente de pestă porcină în Timiș au apărut acum câteva zile, în 29 februarie, la o minifermă din Bucovăț. De 1 martie, peste 50 de porci au fost uciși de autorități, după ce a fost confirmat focarul de boală.
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară are următoarele recomandări:
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;
este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; - creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;
nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; - nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Pesta porcină nu se transmite la om.
Trimite articolul
XLa Sag?
manastirea este in comuna Giroc.
Dar probabil, este destul de complicat sa te informezi.
De ani de zile UE se chinuie sa termine micii producatori autohtoni.Na,acum baga legea ca nu mai au voie sa cumpere porci decat de la ferme si in curand va fi interzisa cresterea porcilor in gospodriile proprii.Liber la carne cu gust de plastic…