„Prin introducerea acestui card, cetăţenii din euroregiune ar avea dreptul de a beneficia de anumite proceduri în fiecare dintre cele trei state. În urma acestui fapt, pe de-o parte s-ar reduce timpul de aşteptare, pe de altă parte, datorită diviziunii muncii între instituţii, ar câştiga mai mult teren specializarea. Mai mult, spitalele româneşti, maghiare şi cele sârbe ar putea obţine, prin investiţii comune, mijloace şi aparatură pe care nu şi le-ar putea procura independent”, spun reprezentanţii DKMT.
O astfel de colaborare există de mai mulţi ani la frontiera dintre Belgia, Olanda şi Germania, iar specialiştii din euroregiunea DKMT încearcă să transpună acest model în România, Ungaria şi Serbia. „Recent, Casa Naţioanlă de Asigurări de Sănătate s-a pronunţat pozitiv asupra sprijinului de specialitate pentru cooperarea aflată în pregătire”, mai spun reprezentanţii DKMT.
În euroregiune – în care România este reprezentată de judeţele Timiş, Arad, Caraş Severin şi Hunedoara, Ungaria are judeţele Csongrád, Békés şi Bács-Kiskun, iar Serbia este reprezentată de Provincia Autonomă Voivodina – funcţionează de mai mulţi ani, cu rezultate bune, Grupul comun de acţiune pentru prevenirea inundaţiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!