Luna iunie a acestui an a adus în prim planul specialiştilor o situaţie ce nu a mai fost întâlnită de ani buni în domeniul creditării. Pentru prima dată după mult timp, valoarea creditelor rămase restante la băncile din Timiş a scăzut. Situaţia nu putea decât să bucure pe toată lumea.
Din păcate, informaţiile pozitive s-au dovedit doar un foc de paie. Ultimele date prezentate de Banca Naţională a României arată reluarea creşterii puternice a restanţelor la bănci ale timişenilor. Astfel, la începutul lunii august, clienţii băncilor cu unităţi în Timiş au rămas cu datorii neplătite la credite în valoare de 329,6 milioane de lei, respectiv 514,6 milioane lei la cele acordate în valută. În urmă cu o lună se înregistrau datorii de 328,4 milioane lei, respectiv 497,5 milioane de lei.
Deci, asistăm la reluarea creşterii restanţelor, situaţia fiind chiar dificilă la sumele în valută oferite de bănci. Această categorie vizează mai ales investiţiile imobiliare. O majorare cu 13 milioane de lei a sumelor restante într-o singură lună este îngrijorătoare.
Clienţii băncilor încearcă să nu rămână datori la credite, fac eforturi, dar pe majoritatea nu-i ajută veniturile, mult mai scăzute decât înainte de criză. Majoritatea aleg să plătească măcar o parte din rată înainte de termenul scadent, astfel riscul de a nu putea plăti suma datorată scade.
De asemenea, eventualele penalizări sunt impuse doar pe partea de rată neplătită şi nu pe toată suma. „Sunt tot mai multe cazurile în care oamenii cu credite vin şi ne cer să le încasăm sume mai mici decât e de fapt rata. Îşi plătesc ratele … în rate. Ei motivează că nu mai au destui bani pentru a face faţă presiunii ratei şi încearcă să facă în aşa fel încât să scape măcar de o parte din datorie. La unele familii, unul dintre soţi a rămas fără serviciu şi rata la casă devine tot mai greu de plătit. Din păcate o refinanţare nu pot obţine pentru că au fost înăsprite condiţiile de acordare a unei noi finanţări, iar sumele ce se iau în considerare la stabilirea bonităţii, salariile clienţilor, au scăzut. Am avut un caz în care clienta a luat un credit de aproximativ 10.000 de euro acum doi ani, iar în noile condiţii nici măcar nu mai poate obţine credit, indiferent de sumă.
Deşi cu întârziere, marea majoritate a clienţilor reuşesc să scape de plata ratei, dar plătesc penalizări. Mai mult de o lună nu prea sunt întârzieri. Din fericire!”, ne-a declarat o funcţionară din cadrul unei agenţii bancare din Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!