Apărută ca o mare necesitate, asigurarea obligatorie a locuinţelor, un fel de RCA pentru domeniul locativ, s-a dovedit a fi un mare fiasco. Apărută ca o soluţie pentru eliminarea ajutoarelor plătite de Guvern de fiecare dată când apărea o catastrofă naturală, această poliţă are adepţi tot mai puţini pe zic ce trece. Chiar dacă este obligatorie!
Teoretic, cei fără o asigurare ar trebui amendaţi. Cu sume mult mai mari decât prima ce trebuia plătită. Adică 20 de euro primă şi despăgubiri maxime de 20.000 de euro pentru casele din beton, respectiv 10 euro şi despăgubiri de 10.000 de euro pentru cele din cărămidă nearsă.
La finalul anului trecut în Timiş erau asigurate doar 16.550 de locuinţe. Extrem de puţin faţă de cât reprezintă totalul locuinţelor. Dintre acestea 6396 erau situate în mediul rural. Problema este că numărul locuinţelor asigurate a scăzut destul de mult, semn că oamenii au semnat la impunerea obilgativităţii unei asemenea poliţe, în anul 2011, la expirarea acestora majoritatea timişenilor decizând să nu le prelungească. Cum amenzi nu au fost aplicate, nici situaţia cantitativă a poliţelor nu s-a schimbat în bine.
“Observ tot mai mult că oamenii nu vor să mai prelungească aceste poliţe. Au semnat în 2011 în vară majoritatea, iar acum au preferat să nu mai dea banii încă o dată. Tot mai mulţi iau această decizie… E adevărat că riscul de cutremur sau alunecări de teren e mai mic în Banat, dar proprietarii se expun la pericole oricum. Şi atunci şi acum foarte multe persoane preferau să plătească puţin mai mult şi să îşi facă asigurare facultativă, care acoperă mai multe riscuri. Cam aceştia sunt cei mai constanţi clienţi, cei care au decis prelungirea poliţelor. Probabil că au scăzut veniturile oamenilor şi aceştia preferă să nu mai plătească. E o sumă destul de mică, 20 de euro, nu e mult”, ne-a declarat Luminiţa Petrea, agent de asigurări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!