Potrivit PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, în judeţul Timiş au fost asigurate 11,9% din totalul celor 268.295 de locuinţe. Cele mai multe asigurări au fost încheiate în zonele urbane şi nu în cele rurale. Din totalul celor 30.916 poliţe de asigurare încheiate, în localităţile rurale au fost semnate un număr de 11.376. Desigur, numărul poliţelor prezentat mai sus se completează cu numărul celor încheiate în sistemul „clasic”, cel al asigurărilor de locuinţe opţionale.
Există două tipuri de asigurări de locuinţe impuse de stat. Astfel, în cazul unei locuinţe de tip A (construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn), prima de asigurare este de 20 de euro, iar valoarea asigurată este de 20.000 de euro, în timp ce pentru locuinţele de tip B (construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic) poliţa costă 10 euro, iar valoarea asigurată se ridică la 10.000 de euro.
Prin intermediul poliţelor obligatorii se acoperă în principal trei riscuri ce apar în caz de dezastre naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
Dacă proprietarul încheie o asigurare de locuinţă facultativă, potrivit legislaţiei acesta nu mai este obligat să încheie şi asigurări obligatorii.
Oamenii preferă asigurarile facultative
Proprietarii de case din Timiş au la dispoziţie două variante: fie achiziţionează asigurarea obligatorie, fie aleg una facultativă, ceva mai scumpă, dar care acoperă mai multe riscuri. Iar mulţi aleg cea de-a doua variantă.„Eu le prezint oamenilor preţul asigurării. Cele obligatorii costă 10 sau 20 de euro. Pentru cele facultative se plăteşte ceva mai mult, dar diferenţa nu e mare. Oamenii analizează variantele şi de multe ori aleg să plătească 10 – 20 de euro în plus faţă de prima pentru cele obligatorii şi să beneficieze de o protecţie sporită”, ne-a declarat Luminiţa Petrea, o tânără care lucrează ca agent al unei societăţi de asigurare şi vinde poliţe pentru locuinţe.
În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia au învăţat să citească ce oferă o poliţă de asigurare.
„Am aflat că trebuie să asigur casa. Am vorbit cu agentul de asigurări şi am aflat că la cele obligatorii nu mă despăgubeşte dacă ia foc casa sau se întâmplă alte probleme de acest fel. Am văzut ce înseamnă să ardă o casă… Am decis să plătesc mai mult. Eu nu stau aici, sunt plecată la copii în străinătate şi casa nu pot să o iau cu mine. Mai bine plătesc puţin mai mult, dar sunt mai liniştită”, ne-a declarat Iuliana, o femeie la vârsta a treia din localitatea timişoreană Giarmata.
Timişul, la mijlocul clasamentului
Bănăţenii nu sunt printre cei mai conştiincioşi în ceea ce priveşte încheierea de asigurări obligatorii. Din totalul poliţelor emise la nivel naţional, 499.905 au fost încheiate pentru locuinţele de tip A, iar restul, de 223.830, pentru locuinţele de tip B.Bucureştiul ocupa prima poziţie în privinţa numărului de poliţe obligatorii încheiate pe regiuni – 21% din total, împreună cu Muntenia – 21%, Moldova – 15% şi Transilvania – 13%.
Printre judeţele cu cel mai mare grad de cuprindere în asigurare se numără Constanţa – 20,38%, dintr-un total de peste 264.000 de locuinţe, Bucureşti – 18,7%, din aproape 793.000 de locuinţe, Tulcea – 14,7%, din 94.400 locuinţe, Galaţi – 13%, din 221.507 locuinţe, Brăila – 12,66%, din aproape 136.400 de locuinţe, Ilfov – 12,58%, din 122.656 de locuinţe, şi Timişul, cu 11,9% din totalul celor 268.295 de locuinţe.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a fost format prin participarea a 11 firme de asigurare. Astra, Platinum România şi Groupama Asigurări s-au înscris cu o participaţie de 15%. ABC Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Generali si Grawe România s-au înregistrat, fiecare, cu o participaţie de 5,5%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!