Odată cu venirea primăverii, agricultorii din Timiș încep să își igenizeze terenurile, pe care le ard. Acest lucru le dă bătăi de cap pompierilor în fiecare an, deoarece aceste incendieri ale terenurilor sunt lăsate necontrolate și flăcările se extind. În anii precedenți, din cauza acestor incendieri a vegetației uscate, flăcările nu au putut fi controlate și s-au extins la clădiri sau păduri. Tot din cauza incendiilor de miriști au avut loc mai multe accidente rutiere. Fumul dens s-a extins și a ajuns pe șosele, unde a redus vizibilitatea conducătorilor auto.
Stingerea incendiilor presupune costuri considerabile pentru pompieri, care, în anii trecuți, au fost nevoiți să intervină și de opt ori într-o zi. Astfel s-au consumat mii de litri de combustibil, fiind nevoie de intervenția a sute de pompieri.
Din fericire, în anul 2013 incendiile de vegetație uscată s-a diminuat cu 94% față de anul precedent. Dacă în anul 2012 pompierii au intervenit la stingerea a 486 de incendii de miriști, în 2013 au intervenit doar de 28 ori. Același raport există și față de suprafețele de teren incendiate în cei doi ani. Dacă în 2013 au fost 2.345 de hectare incendiate , în 2013 au fost doar 46. Pompierii spun că această diferență a numărului de incendii dintre cei doi ani se datorează pe de o parte condițiilor meteo foarte uscate din 2012, care au favorizat arderea vegetației, în raport cu condițiile umede din 2013 – ninsori și ploi abundente -, care au împiedicat arderea. Pe de altă parte o influență foarte mare a avut și protocolul cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Timiş. Prin acest raport, care a început să fucționeze din luna iunie 2012, ISU Banat al județului Timiș a transmis 59 de informări cu privire la arderile de vegetație uscată, pentru a micșora numărul acestor incendii.
De asemenea, și costurile s-au diminuat. În 2013, pentru stingerea celor 28 de incendii s-a intervenit cu 29 de autospeciale, fiind mobilizați 168 de pompieri. Pentru deplasarea autospecialelor se estimează că au fost folosiți 775 de litri de motorină, în valoare de 4.800 lei.
Reprezentanții ISU Banat al județului Timiș spun că în acest an nu au dat nici o amendă, când în anul 2012 au emis 25 de avertismete și au dat 15 amenzi. Valoarea totală a amenzilor date în 2012, persoanelor prinse că au incendiat terenurile cu vegetație uscată, este de 75.000 de lei.
Cele mai multe incendii, în acest an, au avut loc în localitatea Lugoj, unde au fost înregistrate 10, Timişoara -cinci și în Margina – patru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!