Bugetul participativ încurajează cetățenii din Timiș să vină cu propuneri de proiecte pentru comunitate, iar ulterior tot cetățenii vor decide, prin vot public, proiectele care sunt de folos județului. Acestea vor fi implementate de Consiliul Județean Timiș. Înscrierea de proiecte începe marți, 3 mai, iar acestea pot fi depuse până în 31 mai, prin e-mail, la adresa bugetareparticipativa@cjtimis.ro, sau în format fizic, la registratura instituției.
Proiectele depuse trebuie să se încadreze în domenii precum: educație, sănătate, servicii sociale, mediu/protecția animalelor/ecologizare, urbanism și arhitectură, turism, infrastructură de stimulare a economiei și afacerilor, infrastructură IT și de telecomunicații.
Atât persoanele fizice, cât și juridice, dacă sunt interesate, pot depune o singură propunere pentru fiecare dintre domeniile numite anterior. Cele mai votate proiecte vor fi desemnate câștigătoare, până la epuizarea celor 3 milioane de lei. Nu se va ține cont de domeniul din care fac parte. Limita maximă a bugetului pentru un proiect propus este de 1.500.000 lei, cu TVA.
„Pentru implementarea și derularea procesului de bugetare participativă am dezvoltat o platformă distinctă, pe site-ul instituției, bugetareparticipativa.cjtimis.ro, unde cei interesați vor găsi toate informațiile și documentele necesare și vor putea vota proiectele depuse. Am simplificat pe cât posibil procesul, proiectele pot fi depuse online, dar am păstrat și posibilitatea de depunere fizică a acestora, nu toată lumea având abilități tehnice”, transmite președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Fiecare proiect depus va fi analizat de comisii constituite în acest scop, care vor stabili proiectele care pot fi publicate pe site și pot intra în procesul de votare. „Acestea nu vor fi publicate dacă nu sunt suficient de clar definit sau dacă obiectivul sau limbajul folosit instigă la discriminare, violență, ură”, mai transmit reprezentanții CJ Timiș.
În 2021, proiectele câștigătoare, alese de timișeni la bugetarea participativă au fost pista de biciclete pe traseul Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata, „orășelul siguranței” pentru preșcolari și copii și stații de mijloc de transport în comuna Foeni și satele aparținătoare.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!