„Centrul de permanenţă presupune, conform legislaţiei, mai precis Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 697 din 2011, asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, în regim de gardă, în afara programului normal de lucru al cabinetelor de medicină de familie. Centrul de permanenţă este o unitate sanitară în cadrul căreia se asigură asistenţa medicală de urgenţă pacienţilor din zona arondată, pacienţi asiguraţi, cât şi neasiguraţi. În zilele lucrătoare, garda este asigurată între orele 15,00 – 08,00, respectiv 20,00 – 08,00, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, garda este asigurată 24 de ore, respectiv de la 8 dimineaţa până la ora 8 dimineaţa a zilei următoare. Asistenţa medicală de urgenţă acordată în centrele de permanenţă degrevează unităţile de primiri urgenţe din spitale şi asigură fluidizarea parcursului pacienţilor. Centrele de permanenţă ţin legătura constant cu toate serviciile de ambulanţă. Pacienţii se pot adresa la aceste centre de permanenţă de sănătate pentru asistenţa medicală de urgenţă ”, spun reprezentanţii DSP Timiş.
Legislaţia prevede ca numărul minim de medici, pe fiecare centru în parte, să fie de cinci sau șapte. Serviciile medicale de urgenţă se acordă tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de statutul de asigurat al acestora.
În judeţul Timiş funcţionează în prezent 22 de centre de permanenţă, în Ciacova, Dudeştii Vechi, Gătaia, Recaş, Liebling, Niţchidorf, Teremia Mare, Maşloc, Chevereşul Mare, Comloşul Mare, Buziaş, Moşniţa Noua, Parţa, Remetea Mare, Gottlob, Sânandrei, Lugoj, iar în Timişoara în zonele Eugeniu de Savoya, Str. Orşova, str. I. Plavosin, Str. Cărăbuşului şi în zona Intrarea Topologului. În curs de înființare este un alt centru de permanenţă în Chişoda.
Citiți principiile noastre de moderare aici!