Locuitorii şi firmele celui mai vestic judeţ din România fac tot mai greu faţă problemelor financiare. Dacă în anii trecuţi au contractat finanţări importante pentru dezvoltarea diferitor proiecte, acum îşi plătesc cu greu ratele la credite. Scăderea veniturilor obţinute a condus la imposibilitatea plăţii la termen a sumelor datorate la bănci. Datele oficiale arată o situaţie destul de dificilă. Spre exemplu, la finanţările acordate în valută, din noiembrie 2010 şi până la începutul lunii decembrie 2011 sumele restante au ajuns la 561 milioane de lei, faţă de 342 milioane, în urmă cu un an. O creştere destul de mare a avut loc în ultima lună, de la 542 la 561 de milioane. Este de aşteptat ca datele pe luna decembrie să fie şi mai rele, aceasta dacă avem în vedere că ultima lună a anului este una cu cheltuieli mai mari, cu bani puşi deoparte pentru mese festive sau cadouri. Iar rata la bancă mai poate aştepta câteva zile…
Situaţia este la fel de neplăcută şi la creditele în lei. Într-un singur an restanţele au crescut de la 280 la 383 milioane de lei. La acest capitol se mai înregistrează şi o altă situaţie interesantă, valoarea creditelor aflate în sold a scăzut, de la 2,618 miliarde de lei, la 2,611 miliarde. Chiar dacă diferenţa este una mică, aceasta arată scăderea apetitului pentru obţinerea de credite, dublată şi de înăsprirea condiţiilor de obţinere a banilor. Cum veniturile oamenilor sunt în scădere sumele ce pot fi obţinute în urma unui asemenea contract sunt mai mici.
„Oamenii nu mai sunt la fel de încrezători când solicită un credit, ei nu se mai aruncă înainte la fel de uşor ca în alţi ani şi îşi cântăresc bine forţele, special pentru a vedea ce rată pot achita. Numărul de solicitări de noi credite a scăzut mult în ultima perioadă”, am aflat de la Ioana A., broker în cadrul unei societăţi specializate în acordarea de finanţări bancare.
Problema nu se întâlneşte doar la persoanele fizice, situaţia se manifestă şi la capitolul firme. Solicitările de bani pentru eventuale investiţii sau extinderi sunt tot mai puţine, iar cei mai buni clienţi se dovedesc a fi în acest moment autorităţile publice. Chiar dacă cereri de finanţare a diferitor proiecte de infrastructură există, din păcate destul de puţine se încadrează în cerinţele de bonitate, am aflat de la surse din cadrul uneia dintre cele mai importante bănci de pe piaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!