O consultare publică pe tema diversificării ofertei muzeului a avut loc online. Muzeul Satului dorește atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori și turiști.
Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJT, instituție care are în administrare muzeul, a declarat pentru Tion că au fost trase concluziile în urma efectuării sondajelor pe grupuri țintă.
Acestea indică faptul că cele mai dorite activități să se desfășoare în Muzeul Satului Bănățean sunt târgurile cu produse tradiționale și demonstrațiile meșteșugărești, urmate de eventuale cursuri de artă tradițională și evenimente prilejuite de diferite sărbători.
„Respondenții ar aprecia deopotrivă programele educaționale și expozițiile temporare inovatoare, iar în ceea ce privește ideea construirii unui Han Bănățean tradițional, 81,6% dintre subiecții sondajului au afirmat că este o inițiativă pozitivă”, a declarat Loredana Lungu.
Întrebați de ce schimbări i-ar determina să viziteze mai des și să recomande cunoștințelor să viziteze Muzeul Satului Bănățean, respondenții au menționat că se așteaptă la organizarea mai multor activități recreative, atât pentru copii cât și pentru adulți, iar sporirea capacităților de transport și creșterea capacității de parcare ar contribui semnificativ la transformarea Muzeului Satului într-una dintre locațiile preferate ale timișorenilor.
„Referitor la activitățile recreativ – educaționale pentru copii, în topul preferințelor se numără atelierele tematice interactive susținute de meșteri populari: olărit, pictură sau sculptură. Respondenții ar aprecia atât activitățile organizate de școli în cadrul muzeului cât și eventuale spectacole și jocuri pentru copii. Respondenții fac parte din categorii de vârstă variate, cel mai tânăr dintre aceștia precizând că are 16 ani, iar cel mai vârstnic 73 de ani”, a mai spus purtătorul de cuvânt al administrației județene.
Programul de vizitare al Muzeului Satului Bănățean Timișoara este de marți până sâmbătă între orele 10:00 și 18:00, iar duminica între 12:00 și 20:00.
Intrarea este gratuită pentru copii, iar adulții trebuie să plătească 10 lei biletul de acces.
Se vizitează aleea principală cu: Vama Timișoara, Casa Bata, Gospodăria Căpâlnaș, Gospodăria de olar de la Birchiș, gospodăria Chizătău; Centrul civic cu: Biserica Topla, Școala de la Bârna, Primăria Sărăzani, Casa Națională Babșa; Aleea etniilor: Casa ucraineană Repedea, Casa germană Biled, Sălașul slovac, Casa sârbă, Casa maghiară Babșa.
De asemenea, vizitatorii au acces la: Gospodăria Zolt, Gospodăria Jebel, Casa Deportaților din Bărăgan, Casa Visag și Muzeul viu: Casa românească, Casa sârbă, Casa maghiară și Casa germană.
Se mai poate vedea expoziția permanentă din corpul B și cele temporare, corp A, amplasate în clădirea pavilionară.
Trimite articolul
XO idee ar fi, extinderea Muzeul Satului Bănățean pe zona fostei grădini zoo care oricum e nefolosita si e puțin probabil ca va reveni ca zoo
Aoooleuuu.Mai multe activitati….mai multa”munca” pentru angajati! O sa oboseasca.
Uitati-va cum arata muzeul satului don Sibiu.La muzeul satului de la noi nu s-aai făcut nimic de ani de zile.