Lipsa toaletelor publice din centrul oraşului este o problemă care ne-a fost semnalată în repetate rânduri.
„Ţinând cont că Timişoara candidează la titlul de capitala europeana în anul 2021, nu mi se pare normal să nu aibă o toaletă publică în centru. De ce nu le pasă celor de la primărie de cetăţenii care au astfel de probleme… Uneori, când mai merg prin centru, sunt întrebat de bătrâni unde ar putea să meargă la baie în zonă. Şi sunt curios de ce nu se dă în folosinţă toaleta ce a fost făcută în fostul acvariu şi de ce stă de atâta timp nefolosită”, ne-a scris recent Octavian.
„O toaletă civilizată există? Te plimbi pe Corso şi iţi vine să faci pipi… Au amenajat şi au pavat şi modificat, dar in planurile lor nu au intrat şi toaletele? Nu bidoanele acelea verzi care put ca naiba vara când se încing de la soare şi mai zic că sunt eco”, ne-a scris o altă cititoare.
Câte toalete publice fixe mai există în Timişoara? Câte dintre ele mai sunt funcţionale astăzi? Reprezentanţii primăriei spun că sunt 12, dintre care trei închise pentru lucrări de renovare sau reparaţii şi una funcţională doar vara.
Iată lista care ne-a fost prezentată de autorităţile locale: Parcul Central – toaletă închisă (în curs de renovare – se va redeschide în cursul lunii aprilie), Parcul Botanic (lucrări de reparaţii în curs – se va redeschide în cursul lunii aprilie), Piaţa Unirii –închisă în prezent (se va reface prin programul de reabilitare a centrului istoric şi va fi dată în folosinţă), Piaţa Ţepeş Vodă (Doiceşti – Tribunal), Parcul Rozelor, Parcul Copiilor – două toalete, Piaţa Traian, Parcul Uzinei (închisă iarna pentru că… nu este apă), strada Ciprian Porumbescu – Bălcescu, Parcul Carmen Sylva (Doja), Iuliu Maniu – Carol I (Reşiţei). WC-ul din zona fostului „acvariu” din centru a fost desfiinţată.
În zona Piaţa Victoriei – Piaţa Libertăţii – Piaţa Unirii nu există niciun WC public funcţional, cel mai apropiat fiind cel din zona Tribunalului.
La finele anului trecut, primarul Nicolae Robu declara că treptat-treptat se va renunţa la actualele WC-uri ecologice şi fie se vor construi noi toalete publice în oraş, fie se vor achiziţiona cabine moderne – „ultratehnologizate, ultracivlizate şi foarte scumpe”, afirma edilul -, aşa cum pot fi văzute în alte oraşe europene.
Deocamdată nu s-a schimbat însă nimic la acest capitol…
Alte articole pe aceeași temă:
La Timisoara se pregateste o campanie de construire de toalete… civilizate
Citiți principiile noastre de moderare aici!