Proiectul Campusului Dual de interes regional a câștigat o finanțare în valoare de 20.825.000 de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15 – Educație. Practic, în acest campus, elevii vor putea beneficia de formare cu ajutorul firmelor, astfel încât ceea ce ajung să știe aceștia să fie compatibil cu nevoile de pe piața forței de muncă.
Campusul Dual face parte din strategia Municipiului Timișoara de modernizare a infrastructurii școlare, educația fiind o componentă importantă în susținerea dezvoltării orașului. Valoarea totală a construcției campusului este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA (27 de milioane de euro).
„Este un mare câștig pentru dezvoltarea Timișoarei. Interesul nostru este să atragem și să păstrăm în oraș forță de muncă calificată. Viitorul campus dual va pregăti tineri în meserii care au o mare căutare pe piața forței de muncă, sporind atractivitatea Timișoarei în rândul mediului de business. Faptul că 31 de parteneri din toate domeniile ne-am pus la aceeași masă pentru a realiza acest proiect strategic pentru oraș arată potențialul uriaș pe care Timișoara îl are”, a spus primarul Dominic Fritz.
La rândul lui, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara (UPT) – lider de proiect, a precizat că acest proiect reprezintă un „efort de coagulare și coordonare a mediului academic, economic și administrativ din regiunea de Vest pentru un obiectiv comun”.
„Universitatea Politehnica Timișoara și-a asumat rolul de lider și coordonator al acestui proiect în spiritul misiunii sale de satisfacere a cerințelor de competență ale mediului societal, pieței muncii și preocupare pentru viitorul societății. Vreau să mulțumesc echipei din cadrul UPT, condusă de Dan Diaconu, pentru efortul major depus în aceste luni, precum și partenerilor din cadrul proiectului”, a transmis Florin Drăgan.
Unde va fi construit Campusul Dual
Campusul Dual urmează să fie construit pe strada Orion, în Calea Buziașului, pe un teren de cca. 30.000 de mp aparținând primăriei. Dintre aceștia, de 20.000 mp este nevoie strict pentru campus, care, dacă totul decurge conform planului, se va deschide peste patru ani.
Campusul din Calea Buziașului ar urma să funcționeze ca un hub complementar instituțiilor de învățământ dual din regiune. Aici va fi asigurată crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior deoarece campusul va contribui la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii, de calificări și de absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional pentru elevii înscriși în învățământul dual.
Primăria Timișoara are o contribuție în valoare de 28.801.400 de lei, echivalentul a 5,8 milioane de euro, din bugetul local, care va acoperi cheltuielile neeligibile.
Universitățile din cadrul consorțiului contribuie cu 5.958.228 de lei, echivalentul a 1,2 milioane de euro, din bugetele proprii. Companiile din cadrul consorțiului contribuie cu 8.520.209 de lei, adică 1,7 milioane de euro, pentru construcția noilor programe de studii și îmbunătățirea condițiilor de practică a elevilor și studenților.
Pe lângă construcția campusului, proiectul include dotarea atelierelor digitale și plata burselor pentru elevi și studenți.
Participanți
Din „Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara” fac parte 31 de parteneri – dintre care trei universități, Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar, șapte licee timișorene, 16 firme și trei asociații ale mediului de afaceri:
- Universitatea Politehnica Timișoara – lider de consorțiu
- Universitatea de Vest Timișoara
- Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara
- UAT Municipiul Timișoara
- Inspectoratul Școlar Județean Timiș
- Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” Timișoara
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara
- Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” Timișoara
- Liceul Tehnologic de Vest Timișoara
- Liceul Tehnologic Electrotimiș Timișoara
- Liceul Tehnologic Azur Timișoara
- Liceul Tehnologic Transporturi Auto
- S.C. Compania de Apă Arad S.A.
- S.C. Apa Prod S.A. Deva
- S.C. Aquatim S.A.
- Fundația Aquademica
- S.C. Continental Automotive Romania S.R.L.
- S.C. Continental Automotive Products S.R.L.
- S.C. DAR Draxlmaier Automotive S.R.L.
- S.C. HELLA România SRL
- S.C. TRW Automotive Safety Systems S.R.L
- S.C. Flextronics România S.R.L
- S.C. Nokia Networks S.R.L.
- S.C. Del Corso Family S.R.L.
- SC Eco Trust S.R.L.
- SC Kolping Concept S.R.L.
- SC Dragotex S.R.L.
- SC Metaltim S.A.
- S.C. Nedex Grup SRL
- Asociația Patronală Horetim
- Asociația SAV NET TRAINING CENTER
Finanțarea a fost accesată de Consorțiul Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara – lider de proiect – constituit special în acest scop.
Contractul încheiat între partenerii consorțiului va avea o durată de minim 15 ani.
Campusul Dual de la Timișoara este unul dintre cele 19 proiecte care primește finanțare la nivel național, în cadrul apelului „Program -pilot pentru dezvoltarea consorțiilor regionale pentru învățământ dual”.
Pe aceeași temă:
Campus pentru învățământul dual, la Timișoara, în Calea Buziașului, cu peste 20 de milioane de euro
Trimite articolul
Xsuper veste. Na asta va fi un proiect cu impact major pt Timisoara si Timis. Bravo tuturor.
-
Da. Si pe mine m-a trecut un fior cand am auzit ca e dual.
Dual o veni de la bisexual? Sau e si gay si lezbi? Ca de la Fritz si banda lui nu ma astept la altceva. Apropo, pe cand parada?
Lasand gluma de o parte nu e decat o alta gaura, alt studiu “fara finalizare”. A castigat finantare, bla, bla. Sa vedem campusul colcaind de studiosi si mai vorbim. Deocamdata vedem doar vorbe.
Un proiect bun.