La începutul anului trecut, viceprimarul Traian Stoia anunţa că, în urma negocierilor, Primăria Timişoara a reuşit să obţină o reducere a facturii de energie electrică cu 20 la sută, ceea ce va duce la o economie de 1,8 milioane de euro anual. Datele oficiale arată însă că estimarea viceprimarului a fost mult prea optimistă. Astfel, potrivit unei analize efectuate de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în 2013, Primăria Timişoara a cheltuit 893.740 de lei pe lună cu iluminatul public stradal, ceea ce înseamnă o sumă totală de peste 10,7 milioane de lei. În 2014 facturile au mai scăzut, e drept, însă nu cu cât estimau oficialii Primăriei Timişoara. Astfel, conform aceleiaşi surse, anul trecut Primăria Timişoara a plătit 770.110 lei lunar pentru iluminatul public stradal, ceea ce înseamnă o sumă totală de peste 9,2 milioane de lei anual. Această sumă include atât factura de curent, cât şi costul întreţinerii reţelei de iluminat public.
În topul naţional al municipiilor reşedinţă de judeţ, dat publicităţii de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Timişoara este undeva la mijlocul clasamentului. Astfel, în 2013, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost în Bucureşti, unde primăria a cheltuit 90 de milioane de lei. Cea mai mică a fost în Vaslui, unde costul total s-a ridicat la puţin peste 318.000 de lei.
Anul trecut, conform sursei citate, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost înregistrată la Primăria Braşov – 17.996.000 lei, iar cea mai mică la Tulcea – 360.000 de lei.
În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, la Arad acesta este cel mai mare – 577 lei/MWH, iar cel mai mic este la Piatra Neamţ – 161,25 lei/MWH. Timişoara nu stă rău la acest capitol, însă preţul negociat cu furnizorul de energie electrică este diferit în funcţie de intervalul orar. Astfel, municipalitatea plăteşte 225 lei/MWH pentru intervalul orar 7-22 şi 137 lei/MWH pentru intervalul orar 22-6.
Citiți principiile noastre de moderare aici!