Potrivit specialiștilor Retim, timișorenii au evoluat mult față de acum câțiva ani. Timișoara a început introducerea sistemului de colectare separată a deșeurilor încă din 2007, când asociațiile de proprietari au primit două tipuri de pubele: cele destinate deșeurilor menajere obișnuite și resturilor alimentare și cele destinate materialelor reciclabile – hârtie, carton, PET-uri, pungi de plastic și altele. Separarea celor două tipuri de deșeuri este obligatorie prin lege, iar inspectorii Direcției de Mediu au aplicat și amenzi în urmă cu câțiva ani. La opt ani de la implementarea sistemului de colectare duală, autoritățile și-au dat seama că timișorenii nu prea respectă legea, așa că au trecut la amenzi. Inspectorii de la Mediu au luat la puricat cartierele orașului, sancțiunile fiind între 1.000 și 2.500 de lei.
Gunoaiele colectate selectiv – sticle de plastic, cartoane sau doze – sunt duse la stația de sortare a Retim, de unde iau calea reciclării.
„Timișoara a evoluat și este printre primele orașe din țară care a implementat colectarea selectivă în sistem dual. Este chiar primul oraș din țară care a făcut asta. S-au introdus două pubele: cea umedă și cea uscată. Cea uscată cuprinde deșeuri reciclabile, mă refer la sticle de plastic, la cartoane, la doze, la folii curate. Aceste deșeuri sunt colectate separat și Retim, prin stația de sortare, le trece printr-o sortare separată, individuală și le valorifică ca și materiale reciclabile”, a declarat, pentru tion.ro, Gheorghe Para, director general al societății de salubritate.
După nouă ani de când funcționează acest sistem la Timișoara, reprezentanții Retim susțin că oamenii s-au mai obișnuit. Aceasta deși în multe zone nu se pot observa pubelele galbene alături de cele negre. Oamenii au acuzat, de-a lungul timpului, că degeaba colectează ei selectiv, dacă muncitorii Retim adună gunoaiele în aceeași mașină.
„Timișorenii s-au obișnuit și merge destul de bine colectarea. Cu foarte mici excepții, în funcție de zone, în Timișoara funcționează destul de bine colectarea selectivă. Și nu numai în Timișoara, ci chiar și în comunele limitrofe, în toată zona metropolitană. Mai avem probleme în cartierele mai aglomerate de blocuri, în sensul că se mai amestecă. În Dacia, în Buziașului se mai amestecă deșeurile, dar avem deja un program prin care noi vom interveni și vom colabora cu fiecare generator de deșeuri. Dorim foarte mult să asigurăm o calitate superioară acestor deșeuri care se pot valorifica și să nu le amestecăm cu deșeurile biodegradabile, care le infestează, le degenerează. Nu are rost să le colectăm selectiv dacă le-am pus cu cele biodegradabile”, ne-a mai declarat șeful Retim.
În urmă cu doi ani, Retim a amplasat în mai multe locuri din oraș clopote colorate, pentru colectarea selectivă a sticlei și a hârtiei. 68 de clopote mari au fost puse la dispoziția timișorenilor: cele verzi pentru sticle, iar cele albastre pentru hârtie și carton.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!