Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat au fost pe baricade şi au făcut faţă cu greu solicitărilor.
Cert este că furtuna, care a durat mai puţin de o oră, a dat peste cap tot traficul în Timişoara. Şoferii nu au mai putut circula pentru că străzile s-au umplut de apă, iar la viaductele din oraş a fost din nou prăpăd. Apa a fost atît de mare încât o maşină s-a scufundat complet la viaductul de pe strada Popa Şapcă, pompierii fiind nevoiţi să se deplaseze cu o barcă pentru a ajunge la autoturism. Şi asta, în condiţiile în care s-au făcut investiţii la viaducte tocmai pentru prevenirea inundării acestora.
De ce s-a ajuns în această situaţie? Reprezentanţii Primăriei Timişoara nu au considerat că este necesar să le ofere cetăţenilor vreo explicaţie, în lipsa primarul Gheorghe Ciuhandu, plecat la un dineu la Viena, în Austria.
Directorul general al societăţii de apă-canal Aquatim, Ilie Vlaicu, a prezentat însă o poziţie oficială. El susţine că oraşul a fost inundat din cauza unor pene de curent.
„Problemele s-au datorat întreruperii alimentării cu energie electrică a Staţiei de epurare şi preluare a apelor uzate. Au fost două întreruperi, una de 15 minute, datorată unor probleme tehnice ale unei staţii de alimentare aparţinând de Enel Distribuţie Banat SA. Cea de-a doua întrerupere a fost majoră şi cu o durată de aproximativ 45 de minute. Aceasta s-a datorat căderii unui copac peste liniile aeriene de alimentare cu tensiune pe strada Herţa, zona Bucovinei, afectând astfel alimentarea cu energie electrică a Staţiei de epurare. Pompele care preiau apa uzată din oraş şi o deversează în râul Bega nu au funcţionat timp de 45 de minute, fapt ce a dus la inundarea anumitor porţiuni din oraşul Timişoara (pasaje CF, subsoluri etc)”, a explicat Vlaicu. El spune că echipele de intervenţie ale societăţii au lucrat toată noaptea pentru scoaterea apei din subsolurile inundate.
Managerul Aquatim dă vina pe cei de la Enel pentru situaţia creată, care nu a fost gestionată corespunzător. „Înţelegem că echipele de intervenţie Enel au fost angrenate în multe probleme pe vatra oraşului, dar considerăm că, în acest caz, ar fi trebuit să acorde o prioritate majoră remedierii acestor defecte. Staţia de epurare şi preluare a apei uzate este pentru Timişoara un obiectiv vital. Motivăm această afirmaţie prin faptul că nefuncţionarea acestei staţii a blocat practic circulaţia în anumite zone ale oraşului îngreunând mult chiar activitatea echipajelor Enel, dar şi a altor echipaje de intervenţie – salvare, pompieri, poliţie, Aquatim”, a conchis Ilie Vlaicu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!