„Cei din Moşniţa Nouă au solicitat deja deschiderea unui astfel de centru la ei. Mai există solicitări şi pentru zonele care sunt descoperite cu asistenţă medicală primară, cum sunt Făget-Dumbrava, Checea-Uivar, Peciu Nou-Parţa şi ne mai gândim să înfiinţăm un centru de permanenţă şi la Lugoj. În plus, avem în discuţie şi varianta de a deschide două centre de permanenţă şi în Timişoara. Spaţiile pentru acestea vor fi asigurate de primării, eventual şi utilităţile, şi ne gândim să dăm fiecărui centru câte o ambulanţă. În prezent se fac demersurile, conform legii”, a precizat Cristian Careba, preşedintele-director al CJAS Timiş.
Centrele de permanenţă au menirea să asigure continuitatea asistenţei medicale primare. Medicii de la serviciile de urgenţă ale spitalelor timişorene spun că înfiinţarea unor astfel de centre i-ar ajuta. „Circa 30 la sută dintre pacienţii pe care îi consultăm în week-end sau de sărbători sunt cazuri abordate doar cu tensiometrul, stetoscopul şi aparatul de glicemie. Adică pacienţi ce pot fi rezolvaţi şi de medicii de familie”, spune dr. Mihai Grecu, şeful Serviciului UPU de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Şi medicii de familie consideră că centrele de permanenţă ar fi binevenite în Timişoara.
„În oraş au mai funcţionat la un moment dat astfel de centre şi oamenii au început să le cunoască şi să vină spre ele”, spune Claudia Iftode, medic de familie, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie Timiş. Conform unui nou proiect de act normativ, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care îşi desfăşoară activitatea în localităţile arondate teritorial la centrele de permanenţă sunt obligaţi să asigure continuitatea asistenţei medicale primare în aceste centre. Programul va fi de luni până vineri, între orele 15.00-8.00. În zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se va efectua în intervalul orar 8.00-8.00.
Zonele în care se înfiinţează astfel de centre de permanenţă sunt stabilite de direcţiile de sănătate publică, cu acordul prealabil al caselor de asigurări de sănătate şi al consiliilor locale.
Pentru serviciile acordate în cadrul centrelor de permanenţă, medicii de familie vor fi retribuiţi suplimentar, la nivelul unui salariu al medicului specialist în regim de gardă. Prin această decizie, Ministerul Sănătăţii urmăreşte accesul pacienţilor la servicii de asistenţă medicală primară, indiferent de oră şi de zonă, reducerea numărului de solicitări la serviciile publice de ambulanţă şi evitarea aglomerării structurilor de primiri urgenţe ale spitalelor.
În judeţul Timiş funcţionează opt centre de permanenţă: la Dudeştii Vechi, Liebling, Gătaia, Maşloc, Recaş, Ciacova, Teremia Mare şi Niţchidorf.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!