– Aţi câştigat concursul pentru postul de manager la Spitalul Odobescu. Ce vă propuneţi?
– În primul rând, să rezolv problema arieratelor, pentru că aşa s-a înţeles, că acele spitale care vor fi transferate autorităţilor locale vor fi cu toate datoriile plătite la zi. Nouă iniţial ni s-a plătit o primă tranşă de 40 de miliarde de lei vechi din cele 63 şi mai avem de primit 23. Aceasta a fost o datorie adunată de-a lungul timpului. Eu am insistat la autorităţile locale să se lămurească această problemă şi să se stabilească clar dacă spitalele vor fi preluate cu aceasta a doua tranşă de datorii sau nu. Direcţia de Sănătate Publică ne-a solicitat situaţia în acest scop şi am dedus că o să se plătească. Banii ar trebui să vină de la Ministerul Sănătăţii via Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru că, acestea fiind arierate, Guvernul şi le asumă şi le plăteşte. Ar fi important să rezolvăm asta pentru că am rezolva şi o parte a problemei cu furnizorii de servicii şi medicamente, pentru că mulţi refuză să ne mai aprovizioneze deoarece s-au adunat datorii foarte mari. Cele mai multe sunt la Distrigaz, Electrica, Linde. Au fost şi ameninţări că ne opresc gazul. La medicamente e o situaţie la fel.
– Câte paturi aveţi?
– Avem 246 de paturi cu o normare de medici bună, dar cu deficit în ceea ce priveşte asistentele şi infirmierele. Ne-ar trebui încă 44 de asistente şi 27 de infirmiere dacă vorbim de normarea pe pat. Din punctul de vedere al indicatorilor pe care îi realizăm, problema e în a acoperi numărul de ture în cursul unei zile. Dar de acum ne referim la cuantumul serviciilor pe care le facem. Şi aici va fi o problemă. Acum trebuie să ne încadrăm în 70 la sută cheltuieli de personal din venit. Până acum era 84-85 la sută.
– Şi ce veţi face?
– Fie reduceri de salariu, şi va fi dificil în condiţiile în care la 1 ianuarie a venit o reducere de 15 la sută după cea de 25 la sută. Noi am convocat cele două sindicate din cadrul spitalului pentru a putea lua o decizie comună. Le-am adus la cunoştinţă situaţia celor doi lideri de sindicat, dar încă nu am luat o decizie. O altă variantă luată în calcul este şi reducerea numărului de ore.
– Se discută despre comasarea Spitalului Odobescu cu un alt spital. Ar fi benefic acest lucru pentru maternitate?
– Comasarea ar fi foarte importantă pentru că spaţiul de la maternitate e unul retrocedat şi acolo plătim acum lunar cam 4.800 de euro chirie către Fundaţia Caritatea. În ceea ce priveşte varianta cu Spitalul Militar, discuţiile sunt ipotetice. Acolo trebuie făcută o evaluare exactă. Sunt saloane foarte mari, spaţiul pe dinafară pare imens, dar trebuie evaluat din interior. Aici e o problemă, pentru că spaţiul pentru maternitate cere anumite amenajări cum ar fi în special cele de la nou-născuţi.
S-a luat însă în discuţie şi unificarea maternităţii Odobescu cu Spitalul Municipal şi rămânerea în această locaţie, şi vorbim de unirea din punct de vedere administrativ. Adică să fie o administraţie unică şi noi să devenim o clinică în cadrul Spitalului Municipal.
Pentru noi, în prezent, fiind un spital monoprofil, este foarte dezavantajos la finanţare pentru că, de exemplu, ginecologia Reşiţa primeşte pe caz raportat şi rezolvat mai mult decât primim noi pentru că maternitatea din Reşiţa este o secţie a Spitalului Judeţean de acolo. Noi suntem un spital de sine stătător. Pentru noi, la nivel naţional, se stabileşte un tarif pe caz ponderat şi un indice de complexitate şi atunci preţurile spitalelor monoprofil sunt mai reduse.
– Care ar fi cea mai bună variantă, ce perspective de viitor vedeţi?
– Perspectiva mutării noastre în Spitalul Militar era în contextul mutării mai multor secţii ale Municipalului acolo. Dar, repet, e nevoie de o inventariere a spaţiilor şi paturilor disponibile acolo. Au mai fost discuţii cu domnul primar şi cu preşedintele CJT, în care s-a luat în discuţie acea maternitate nouă din spatele Spitalului Judeţean, în perspectiva în care să fie o maternitate unică pentru cele două existente în prezent. Asta ar fi cea mai bună soluţie. Pentru că şi Bega şi Odobescu sunt locaţii improprii pentru un spital. În Odobescu, 20 la sută din asistenţă este acordată cazurilor care vin din judeţele limitrofe. Din punctul de vedere al asistenţei medicale pentru nou-născuţi suntem spital de gradul 3, ce are arondate judeţele din tot vestul ţării, de unde vin copii prematuri, foarte mici.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!