În această toamnă au început lucrările de reabilitare la 55 dintre cele 72 de blocuri. În cazul celorlalte 17 s-a hotărât reluarea licitaţiilor pentru atribuirea contractelor de execuţie, pentru că în unele cazuri fie nu s-a prezentat nicio firmă, fie societăţile care s-au prezentat nu îndeplineau criteriile impuse de autorităţi, spun oficialii municipalităţii. Multe imobile sunt deja în curs de finalizare. Au fost terminate deja lucrările la blocul de locuinţe de pe strada Salciei nr. 2, sc. A, care are 20 de apartamente.
Execuţia a costat 280.172 lei, reabilitarea a început la mijlocul lunii octombrie şi urmează să se facă recepţia lucrărilor, de care s-a ocupat societatea Ripensia. Ce a intrat în aceşti bani? Izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în bloc, cu tâmplărie performantă energetic, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel şi izolarea termică a planşeului peste subsol, au arătat reprezentanţii primăriei. Blocul este însă tot gri, nu au fost alese culori mai vesele pentru că reprezentanţii primăriei spun că trebuie să se încadreze în zonă. Oamenii se declară însă mulţumiţi. „Parcă este un bloc nou. Agentul termic este conservat, chiar este prea mult conservat şi trebuie să treacă pe repartitoare, se simte deja îmbunătăţirea nivelului termic. Au fost montate termopane la 12 apartamente. Ne va costa în jur de 2.500 de lei pe apartament, nu am plătit încă, dar atât sperăm că va fi”, spune preşedintele Asociaţiei de proprietari, Ion Dărău. Guvernul acoperă 50% din costurile lucrărilor, autorităţile locale 30%, iar Asociaţiile de proprietari restul de 20%.
Un alt bloc cu lucrări în curs de finalizare este cel de pe strada Burebista nr. 10, cu 40 apartamente. În acest caz, valoarea totală a investiţiei este de 430.218 lei, iar de execuţie se ocupă societatea ADP. Lucrările au început în 22 octombrie, iar termenul de finalizare este 22 decembrie 2009. Constructorii spun că lucrează greu, din cauza vremii urâte, şi trebuie să se grăbească pentru că în perioada de îngheţ lucrările vor fi sistate. Reprezentanţii municipalităţii estimează că 30 de blocuri vor fi reabilitate până la finele anului: „Am convingerea că până la sfârşitul anului se vor încheia lucrările la 30 dintre cele 55 de blocuri, în funcţie şi de vreme. La modul cum merg lucrările, suma pe care ne-a acordat-o Guvernul, aproximativ 3,5 milioane ca şi limită de cheltuieli pe anul acesta, nu va ajunge. Am făcut o cerere pentru mărirea cuantumului sumelor alocate pentru anul acesta, mai ales că la noi, deşi am primit târziu banii, chiar se lucrează, spre deosebire de alte oraşe. Firmele care au făcut lucrări trebuie plătite”, a precizat viceprimarul Sorin Grindeanu.
Ministerul Dezvoltării a alocat într-un final Timişoarei 12.220.578 lei credite de angajament (limita maximă în care se pot contracta lucrări) pentru reabilitarea termică a blocurilor, din care 3.343.790 lei credite bugetare, limita în care se pot efectua plăţi anul acesta.
Imagini reabilitare | Video reabilitare
Boc explică de ce Timişoara e codaşă la banii de reabilitare termică
Timişoara a mai pierdut 1,5 milioane lei la reabilitarea termică!
Reabilitarea termică începe la toamnă şi se blochează la iarnă
Citiți principiile noastre de moderare aici!