Un singur consilier local nu a fost de acord cu proiectul de buget, așa că s-a abținut de la vot. Este vorba despre alesul PMP Marius Cristinel Dugulescu, care spune că ar fi vrut să se investească în oameni, nu în „fântâni cântătoare”. Pentru prima dată după mulți ani, PSD și PNL și-au dat mâna, iar aleșii liberali au fost de acord cu propunerile social democraților.
Timișoara are la dispoziție aproape 305 milioane de euro în anul 2018, conform proiectului de buget gândit de reprezentanții primăriei. Bugetul orașului este mai mic cu 120 de milioane de lei față de 2017. Acesta este de aproape 900 de milioane de lei, la care se adaugă bugetul instituțiilor din subordine, rezultând un buget total consolidat de 1,42 miliarde de lei, adică aproximativ 305 milioane de euro.
Consilierii locali s-au întâlnit, vineri, în ședință de consiliu pentru a dezbate proiectul de buget, dar și alte zeci de proiecte importante pentru oraș. Hotărârea privind bugetul Timișoarei pe 2018 a fost adoptată cu 22 de voturi pentru și o singură abținere, care a venit de la alesul PMP Marius Dugulescu. El spune că și-ar fi dorit „mai mulți bani pentru situațiile critice din spitale și pentru oameni, nu pentru o fântână arteziană”.
Noutăți față de proiect
Diferențele dintre proiectul de buget și bugetul propriu-zis sunt făcute de câteva amendamente, unele propuse de Executivul Primăriei, altele de consilierii locali ai PSD. Astfel, pentru concursul de soluții privind viitorul Centru de Artă, Tehnologie și Experimentare numit Multiplexity, o clădire pe care trebuie să o avem obligatoriu construită până în 2021, când Timișoara este Capitală Culturală Europeană, au fost alocați 800.000 de lei.
Pentru documentația necesară reabilitării Pieței Victoriei au fost puși deoparte 40.000 de lei, pentru documentația necesară amenajării unui scuar în Piața A. Mocioni au fost alocați 15.000 de lei, iar pentru SF și PT realizare șase săli de clasă în construcții modulare de învățământ, inclusiv utilități, pe amplasamentul Liceului Waldorf au fost puși deoparte 15.000 de lei. 500.000 de lei poziție în buget și 1,5 milioane de lei credite de angajament au fost alocați pentru exercitarea dreptului de preemțiune.
Consilierii locali PSD au venit cu un dosar cu șină plin de propuneri. La unele au renunțat, după ce s-au întâlnit cu Executivul Primăriei Timișoara și s-au înțeles.
Propunerile PSD
Practic, consilierii social democrați au reușit să treacă următoarele proiecte cu alocările respective: SF, PT + DDE privind construirea unei săli de sport pentru Grădinița cu program prelungit nr. 32 de pe str. C-tin Brăiloiu nr. 2 din zona Girocului – 20.000 de lei; SF, PT + DDE privind construirea unei creșe-grădiniță în cartierul Soarelui – 20.000 de lei; SF, PT + DDE privind privind construirea unei grădinițe în zona Steaua – 20.000 de lei, SF, PT + DDE privind construirea unei săli de sport pentru Școala Gen. 19 Avram Iancu de pe Bd. Cetății – 20.000 de lei; SF, PT + DDE privind construirea unui teren de sport multifuncțional în zona Freidorf – 50.000 de lei; SF privind construirea unui teren de sport în incinta Colegiului Național Bănățean (centrală termică) – 10.000 de lei, construirea a trei fântâni cu apă potabilă pe str. Munteniei colț cu str. Martir Cernăianu, pe str. Cernea (Stadion, Negoiu și Vasile Pârvan) și pe str. Răscoala din 1970 colț cu str. României – 75.000 de lei și SF + PT cămin de bătrâni – 50.000 de lei. Vorbim despre un total de 285.000 de lei, sursa de finanțare fiind disponibilizări din Secțiunea de Dezvoltare, capitolul Lucrări noi.
Aleșii PSD au mai propus și ca primăria să renunțe la studiul pentru metrou și să întocmească un studiu de fezabilitate pentru un tren urban, care să plece din Giroc și să meargă până la Aeroportul Internațional Timișoara, precizând că ar ieși sub 1 milion de euro per kilometru, spre deosebire de investiția uriașă care ar fi necesară pentru metrou. Liberalii n-au fost de acord, așa că au rămas alocați bani pentru SF metrou în Timișoara, cu alocare de 145.000 de lei.
Social democrații au vrut să se renunțe și la studiul de fezabilitate pentru o sală polivalentă de 16.000 de locuri, marșând în continuare pe ideea ca CNI să ridice o sală polivalentă pentru Timișoara la Giroc. Bugetul a fost aprobat cu o poziție pentru SF + PT sală polivalentă 16.000 de locuri, suma 400.000 de lei.
PSD nu a vrut nici fântână muzicală cu lumini în oraș, ei propunând să se ridice mai multe fântâni în cartiere. Au și reușit să aloce 75.000 de lei pentru amenajarea a trei fântâni. Cum se lucrează deja la studiul de fezabilitate pentru „fântâna lui Robu”, promisă în campania electorală din 2012, municipalitatea n-a putut renunța la idee. A rămas în continuare o alocare bugetară de 1 milion de lei pentru documentație și pentru execuție.
Analiza tion.ro privind proiectul de buget:
Primăria cumpără o dronă, face studiu pentru o linie de metrou și începe amenajarea fântânii muzicale promisă de Robu în prima campanie electorală, din 2012.
O dronă cu 49.000 de lei, tramvaie noi, „containere” pentru elevi și nenumărate studii și documentații, printre care și un studiu de prefezabilitate pentru o linie de metrou și pentru o sală polivalentă de 16.000 de locuri. Acestea sunt doar câteva dintre achizițiile pe care Primăria Timișoara le face cu bani din bugetul local.
Aparent, primarul Nicolae Robu trece la treabă anul acesta și începe amenajarea fântânii ornamentale cu muzică și lumini propusă pentru Parcul Botanic, care primește o finanțare pentru proiect tehnic și execuție de 1 milion de lei. Va fi făcută din investiții multianuale (n.r. 17,3 milioane de lei), deci timișorenii și turiștii se vor putea bucura de ea … în câțiva ani.
Tot anul acesta încep și lucrările de modernizare a fântânii ornamentale cu Pești, pentru care s-au alocat 220.000 de lei.
Surpriza din buget este un studiu de prefezabilitate, pentru „un sistem de transport în comun de tip metrou”, pentru care Administrația Robu alocă 145.000 de lei.
135 de milioane de lei pentru infrastructură
Mare parte din cei 135 de milioane de lei puși deoparte pentru infrastructură vor fi folosiți pentru proiectele mari desfășurate în 2017: Pasajul Jiul (5,1 milioane de lei), Pasajul Popa Șapcă (16,05 milioane de lei), extinderea Căii Martirilor (5,6 milioane de lei), amenajările de pe str. Versului (2,4 milioane de lei) și altele.
Vor fi și lucrări noi: primăria vrea să înceapă licitația de execuție pentru Pasajul Solventul, să reabiliteze liniile de tramvai de pe Bogdăneștilor, Cetății și Stan Vidrighin, să amenajeze Inelul II de circulație între str. Demetriade și Splaiul Nistrului – str. Pestalozzi, dar și să construiască două poduri noi peste Bega.
„Am prevăzut sume multianuale și vor intra în licitație de execuție extinderea la patru benzi a străzii Mareșal Constantin Prezan (1,4 milioane de lei), extinderea și amenajarea străzii Grigore Alexandrescu, tronson Torontalului – Aradului (1,5 milioane de lei), construcția drumului de legătură între Calea Moșniței și DC 149 (n.r. Drumul Boilor) – 500.000 de lei, precum și o serie de amenajări în cartiere: Gr. Antipa – Margaretelor (2,5 milioane de lei), Oituz – Popa Șapcă (1,5 milioane de lei). Vor intra în execuție și construcția Podului Jiul și reabilitările celor două poduri noi: Eroilor (2.453.270 lei) și Dragalina (3.298.520 lei)”, a precizat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu. Mai putem aminti aici și modernizarea străzilor cu piatră cubică – 1 milion de lei, amenajarea unui drum de legătură între str. Aurel Pop și Calea Torontalului (500.000 lei), Bd. Sudului (1 milion de lei).
Primăria alocă, pentru transportul în comun, 54,2 milioane de lei. Pentru lucrări noi sunt puși deoparte 400.000 de lei, din care 100.000 de lei pentru reabilitarea liniilor de tramvai și modernizarea tramelor stradale de pe linia 5 – Calea Bogdăneștilor și 100.000 de lei pentru traseul 2 – Calea Stan Vidrighin. Apare cu 100.000 de lei în buget și linia de tramvai 4 de pe Bd. Cetății. Sunt bani puși deoparte pentru ca proiectele să poată începe, reprezentanții primăriei sperând să obțină fonduri europene pentru reabilitările propriu-zise.
Municipalitatea finanțează și proiectul tehnic și execuția propriu-zisă a viitorului Atelier biciclete pentru fosta RATT, care își face și centru administrativ, dar și sală de sport și poligon pentru copii, cu 100.000 de lei, printr-o investiție multianuală. Tot pentru STPT sunt alocați 500.000 de lei, pentru modernizarea sistemului E-Ticketing. De menționat că în fiecare an apar prevederi bugetare pentru o astfel de modernizare.
Tot la capitolul Transport, municipalitatea plătește, în 2018, 41,2 milioane de lei pentru reabilitarea tramvaielor STPT și 5,3 milioane de lei pentru achiziția celor 20 de minibuze și a unui autocar. 1 milion de lei a fost alocat pentru lansarea licitației pentru acordul cadru necesar înnoirii flotei de tramvaie și modernizarea depoului din Dâmbovița, care ar urma să fie tot o investiție multianuală. Majoritatea sumei vine din fonduri europene, dar reprezentanții primăriei vor să înceapă licitația până la semnarea contractului de finanțare. Vorbim, potrivit oficialilor municipalității, despre 30-40 de tramvaie noi.
Se pregătesc și alte proiecte de infrastructură: noua linie de tramvai între str. Gării, adică Pasajul Bogdăneștilor și Gara de Nord (250.000 de lei), închiderea Inelului IV de circulație în zona Solventul – Bd. Dâmbovița (500.000 lei), plus și noul pod peste Bega (100.000 lei), închiderea Inelului IV în zona Măcin – Calea Lugojului (500.000 lei), respectiv proiectul major de drum nou pe patru benzi, pe același Inel IV, între Calea Lugojului și zona AEM (500.000 lei). Pentru Inelul IV Vest pasaj inferior Solventul sunt alocați 1 milion de lei.
Sunt investiți bani frumoși și în infrastructura de ciclism, primăria având două proiecte cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă: rețea urbană de piste de biciclete – faza a doua (405.400 lei) și rețeaua regională de piste de biciclete care urmează să lege Timișoara de localitățile din Polul de creștere (600.000 lei).
200.000 de lei sunt alocați pentru SF și PT pentru construcția de structuri de parcare în zona centrală pe str. Gheorghe Dima, 200.000 de lei pentru construcția de structuri de parcare în zona centrală pe Bd. Brătianu, alți 200.000 de lei pentru SF și PT pentru benzi dedicate transportului public, iar 280.000 de lei pentru SF și PT reabilitare nod rutier str. Polonă/str. W. Tell și construirea unui pasaj CF, inclusiv lărgire la patru benzi.
82 milioane de lei pentru Sănătate
Cei mai mulți bani îi primește, fără doar și poate, noul corp al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, pentru care municipalitatea vrea să construiască și pasarele de legătură cu corpul vechi. Extinderea Corpului B, secțiile chirurgie, prematuri și laborator pneumoftiziologie și reabilitare clădire existentă are puși deoparte 17 milioane de lei, la care se adaugă alți 11,3 milioane de lei pentru dotări.
Pentru Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” se alocă 4,89 milioane de lei, în timp ce noul buncăr pentru aparatul de radioterapie de la Spitalul Municipal ar urma să primească 2,9 milioane de lei. Alte 11,9 se vor investi în dotările de la Municipal și 11,8 milioane de lei în cele de la Spitalul „Victor Babeș”. Noua maternitatea a Municipalului și corpul administrativ ar urma să fie finanțate, la nivelul de studiu de fezabilitate și proiect tehnic, cu 500.000 de lei. Primăria continuă investițiile începute anul trecut, de reparații, la Clinica de Pneumologie și la blocul operator de la Municipal.
90 de milioane de lei pentru Educație
11% din capitolul Educație vine din bugetul propriu. În total, acest capitol are prevăzuți aproape 90 de milioane de lei. Sunt planuri mari în ceea ce privește infrastructura școlară anul acesta în Timișoara. Astfel, la Liceul Emanoil Ungureanu ar urma să demareze lucrările de reabilitare, cu finanțare europeană, la Liceul Brătianu vor fi făcute reparații la fațade și la acoperiș, la Școala Gen. 30 se trece la extindere, la fel și la Școlile gen. 16, 25, 13 și la Liceul Vlad Țepeș.
Sunt planuri și pentru reabilitarea completă a Colegiului Tehnic de Vest de pe Dragalina, care a fost distrus în urma furtunii din septembrie 2017 (1,14 milioane de lei). Se vor face reabilitări termice la școlile 2, 24 și 25, precum și la grădinițele PP11, PP27 și la liceele Henri Coandă și Alimentar, cu o sumă totală de 928.500 de lei. Grădinița PP33 va fi extinsă, cu fonduri de la UE, lucrările urmând să înceapă cu 231.000 de lei, proiectul fiind estimat la 3 milioane de lei.
Primăria vrea să construiască două creșe noi anul acesta, una în nordul orașului, iar alta în sud, cu finanțare europeană și locală, dar și să amenajeze alte două clădiri cu destinație de creșă, pe str. Brediceanu și în zona Bogdăneștilor.
Noul campus de la Lenau, din zona Oituz, ar urma să fie început prin finanțare locală multianuală, la fel ca și sala de sport a Școlii Gen. 25, o sală de sport cu 400 de locuri în tribune (300.000 lei). Peste 3 milioane de lei sunt alocați pentru dotări în instituțiile de învățământ, peste 6 milioane de lei pentru bursele restante de anul trecut și pentru cele de anul acesta, iar 45 de milioane de lei înseamnă cheltuieli de funcționare la liceele, școlile și grădinițele din Timișoara.
Vorbim, în bugetul de anul acesta, și despre studii pentru extinderea mai multor școli, dar și despre achiziția de construcții modulare pentru școlile 30 – șase containere (492.660 lei), Moisil – 12 containere și 19 – șase containere.
38 de milioane de lei pentru parcuri și spații verzi
Mai bine de o treime din banii alocați parcurilor și spațiilor verzi se duc pe dezvoltare. În plan sunt finalizarea lucrărilor la Parcul Central, cu 6,1 milioane de lei, și la Parcul Alpinet, cu 746.340 de lei, dar și demararea lucrărilor de reabilitare la Parcul Civic, cu 3 milioane de lei. Viitorul skatepark din Parcul Central va costa 1,3 milioane de lei, în vreme ce în Grădina Zoologică se investesc doar 16.000 de lei anul acesta.
În ceea ce privește studiile la acest capitol, municipalitatea face SF-uri și PT-uri pentru locuri de joacă pe str. Paul Constantinescu, pentru modernizarea Scuarului Piața Crucii, pentru modernizarea Parcului Copiilor (89.250 de lei!), pentru amenajare spații verzi cu piste de biciclete și alei de promenadă între Pădurea Verde și Bazinul din incinta Azur, de-a lungul canalelor de desecare (89.240 de lei), pentru transformarea zonei degradate din Pădurea Verde, de vizavi de Institutul de Boli Cardiovasculare, în Pădure-Parc (89.250 lei). Municipalitatea vrea să amenajeze spațiul verde de vizavi de Muzeul Satului ca zonă de picnic. Pentru introducerea iluminatului public în Parcul Botanic au fost puși deoparte 921.000 de lei.
Sport – studiu pentru polivalenta de 16.000 de locuri și SF pentru aquapark
Primăria Timișoara mai alocă încă 1 milion de lei pentru sala polivalentă de 2.500 de locuri a Universității Politehnica, la care se lucrează de ani buni. Pentru studii și proiecte pune deoparte 1,74 milioane de lei, din care 178.270 de lei pentru SF și PT complex sportiv zona Lipovei, 510.000 lei pentru complex sportiv în Calea Buziașului, unde este prevăzut și un teren de rugby/fotbal, cu tribune și amenajări exterioare, 254.000 de lei pentru SF și PT complex sportiv de agrement Calea Șagului.
Tot studii se fac și pentru terenurile promise în cartiere de primarul Nicolae Robu, iar municipalitatea alocă 400.000 de lei pentru SF și PT pentru sala polivalentă de 16.000 de locuri dorită de edil în Timișoara și 100.000 de lei pentru SF pentru un aquapark în zona Ovidiu Balea.
Infrastructură culturală, pregătiri pentru 2021
Sume importante vor fi alocate, anul acesta, proiectelor de infrastructură culturală. Municipalitatea vrea să facă un concurs de soluții pentru reabilitarea Turnului de Apă din Iosefin și transformarea lui în centru cultural (315.000 lei), dar alocă bani și pentru serviciile de proiectare pentru reabilitarea cinematografelor recuperate de la RADEF (443.900 lei). Anul acesta ar urma să fie lansată licitația de execuție pentru transformarea fostei Dermatologii în Centrul Cultural Mărășești, care are alocați 1 milion de lei.
Cum primăria a preluat în administrare gratuită pe 49 de ani Sinagoga din Fabric, au fost puși deoparte 200.000 de lei pentru DALI + PT pentru consolidarea, conservarea și refuncționalizarea fostului lăcaș de cult, planul fiind transformarea într-o sală de spectacole.
Anul acesta urmează să continue proiectarea și execuția fațadei Operei și să fie reabilitate termic clădirile ce aparțin de Palatul Culturii, cu 255.000 de lei. În prima parte a anului se dorește reabilitarea completă a Filarmonicii Banatul, la acoperiș, fațade și sală de concerte, dar și la anexe, fiind alocați 400.000 de lei pentru DALI și proiect tehnic.
Timișoara va avea și un Centru de Artă Tehnologie Experiment cuprins în strategia culturală, pentru care se va face un concurs de soluții, cu 800.000 de lei. Scena de spectacole din Parcul Rozelor va fi reabilitată, fiind alocați 24.990 de lei pentru documentație, în 2018. În soclul din Piața Huniade nr. 3 va reveni replica din bronz a bustului lui E. Ungureanu, pentru care se alocă 50.000 de lei.
Primăria vrea să continue – sau să înceapă, în cele din urmă – programul de reabilitare a clădirilor istorice cu proprietari privați, finanțat anul acesta cu 3 milioane de lei. 2,5 milioane de lei se duc pentru reabilitarea imobilelor istorice publice – fațada Lenau, Loga.
Camera 30 din primărie va fi reamenajată cu 797.000 de lei. Se dau bani și pentru clădirea de pe Vasile Alecsandri 1 (2 milioane de lei), pentru fațada și acoperișul Primăriei Vechi, pentru Liceele Brătianu și Ungureanu, dar și pentru clădirile proprietate publică din zona str. Ștefan cel Mare și din Dacilor.
De asemenea, în prima jumătate a lui 2018 ar urma să fie proiectată reabilitarea Ansamblului Corso, urmând ca în toamnă să fie demarată licitația pentru execuție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!