Guvernarea deschisă înseamnă, de fapt, o guvernare participativă prin împuternicirea cetățeanului, asigurarea transparenței prin date deschise instrumentate cu tehnologie, care ajută în lupta împotriva corupției. Potrivit Primăriei Timișoara, la nivel mondial există doar aproximativ 80 de orașe care își asumă viziunea Open Government Partnership, iar în România sunt doar două: Timișoara și Iași.
„Primăria Timișoara și noua conducere au dovedit că sunt deja un partener important în acest demers pentru o guvernare deschisă prin mai multe inițiative care au creat o mai mare transparență a actului decizional (https://transparenta.primariatm.ro/plati, Proiect de buget pentru Timișoara 2021) ori au jucat rol de pivot între medici și comunitate (Oxigen pentru Timișoara (primariatm.ro) și au clădit bazele guvernării participative prin cooptarea cetățenilor în consiliile de administrație a școlilor din oraș (Facem echipă pentru educație). Timișoara a aderat în 2020 la acest parteneriat, fiind una dintre primele decizii semnate de primarul Dominic Fritz”, transmit reprezentanții Primăriei.
Noul portal open data va agrega date deschise despre Timișoara, de la calitatea mediului (aer, apă, fonic, electromagnetic), date despre impactul Covid-19 și vaccinare, până la date demografice (nașteri/ decese, structură etnică, distribuția populației pe religii), date economice (evoluția pe sectoare) și infrastructură în domeniile educației, culturii și sănătății. Acestea vor putea fi folosite de către oricine dorește să analizeze comportamente și evoluții, pentru a identifica probleme și oportunități și pentru a propune soluții de îmbunătățire care aduc valoare adăugată în economisirea de resurse, de timp sau în domeniul protecției mediului.
Lansarea portalului are loc joi, 20 mai, de la ora 17, pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Timișoara. Vor fi două evenimente. Primul este un dialog între actorii locali despre valoarea unei platforme de date deschise într-o comunitate activă a unui oraș în plină dezvoltare. Invitați sunt: Larisa Panait – consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Costin Bleotu – membru în boardul Banat IT, Dan Bugariu – președintele Asociației Smartcity, Mihai Lisețchi – director executiv AID-ONG. Discuția va fi moderată de Val Mureșan, consilier personal al primarului Fritz pentru transformare digitală și smartcity.
Al doilea eveniment este programat vineri, de la ora 16. Este unul de prezentare ce va fi transmis tot pe pagina de Facebook a primăriei, în care vor fi expuse acțiunile în derulare ale PMT privind guvernarea deschisă, proiectele viitoare privind guvernarea deschisă în baza unui plan local de acțiune, precum și cum vor fi realizate aceste proiecte. Participă Larisa Panait – consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, Vlad Boldura, Dan Diaconu și Radu Țoancă – consilieri locali și Val Mureșan – consilier al primarului.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
Xexact ce aveam nevoie chiar nu putea trai fara prostia asta
-
Intr-adevar, astea ne lipseau, ca niste exceluri nu erau bune. Ideea este sa toci bani, nu sa faci ceva util. Cititi cine se ocupa de invarteala asta si nu trebuie cercetat prea mult sa vedeti ca e vorba doar de tocat bani. Acuma totul va merge uns, ca avem portalul pacii.
-
@Vlad
Orice si oricum se face ceva se gaseste cate unul sa critice orice!
“exceluri” se faceau acum 20 de ani… Dace o faceau cu “exceluri” sareau altii ca toaca bani si nu fac nimic nou… -
exceluri? Te-ai teleportat din anul 2000? Folosesti inca Windows XP sau ti-ai facut upgrade?
-
-
Mars ma!
unde am putea gasi CV-urile acestor persoane ca sa vedem concret ce realizari au la viata lor? sau nu trebuie sa ai asa ceva pentru a sifona bani publici pe asa-zise proiecte cruciale pentru bunul mers al guvernarii? guvernare deschisa – normal! ca doar nu inchisa
-
Postacilor, dati un google search for open data si vedeti ca toate tarile dau acces la toate datele institutiilor publice. Suntem in epoca inteligentei artificiale, care se “hraneste” cu date. Din datele la care vom avea acces, cei cu studii de specialitate vor evidentia informatia predictiva, de utilitate publica. Sunteti obisnuiti sa criticati tot ce ne aduce in rand cu lumea. Vreti sa ramaneti prostii satului?
-
Ne dai, te rog, o lista cu niste exemple de utilitate publica? Nu stiu, spune-ne la ce va ajuta niste machine learning si inteligenta artificiala peste aceste date. Ca noi, prostii satului, nu avem asa viziune. Deci, tu, cel cu studii de specialitate ce informatie predictiva crezi ca vei evidentia? Prevezi cumva si tocarea de bani publici pe proiecte sf cu utilitate practica zero?
-
Proiectul e facut de voluntari. Sincer, ma voi ruga pentru tine diseara, e clar ca ai trecut prin traume si vezi tocarea de bani publici peste tot. Recuperare usoara iti doresc.
-
Este adevarat ca sunt voluntari care fac munca de jos. Problema (cel putin de moralitate) este ca jupanii incaseaza cascaval serios pentru munca asta pe care se gasesc voluntari naivi sa presteze. O prosteala pe fata a organizatiilor fantoma, cu un singur om in spate si cu sediu intr-o garsoniera profita de naivitatea unor tineri. Pacate, ca in alte tari voluntariatul chiar e ce trebuie, la noi nu se poate.
-
-
-
Tot felul de kkt-uri ca sa distraga atentia de la ceea ce e evident- strazi mai proaste ca in Afganistan,lucrari incepute si fara sfarsit, politie locala care te amendeaza pe tine daca ii deranjezi,primar absent ,aceleasi babaciuni obosite si cu carnet de partid la ghisee,cand se face Lidl sau Kaufland nu mai trebuie consultari si aprobari pentru semafoare si modificare benzi de circulatie, aplicatiile care ar trebuii sa elimine birocratia nu functioneaza sau nu exista….Bine ca suntem open data .
Ba da un pod, un pod peste garla asta de Bega poate face cineva ? Daca vedeti o filmare cu podurile peste Bega la 8 dimineata va cruciti. Sa nu fie in stare atatia primari sa-l intrebe pe Bolojan de la Oradea cum a reusit sa construiasca un pod de 80 de m si larg de 18m intr-un an? Daca neamtul asta ce ne conduce ar lasa Colterm sa falimenteze ar putea construi 3 poduri cu subventia data pe un an. Cred ca numai daca se reface imperiul austro-ungar se mai face un pod nou la Timisoara.