Ambasadorul Franței în România, Excelența Sa domnul François Saint-Paul, va efectua o vizită la Timișoara, marți.
După doi ani de absenţă, la Timişoara a fost redeschis Consulatul Onorific al Franţei. Închis în 2013 din lipsa unui spaţiu adecvat, dar şi a retragerii lui Dan Bedros din această funcţie, Consulatul a fost reactivat, sub conducerea lui Cosmin Brânzan. Timişorean la origine, Brânzan este născut în 1974, a urmat Liceul Loga şi Universitatea Politehnica Timişoara, ulterior absolvind un masterat la Toulouse.
După o activitate de zece ani la Paris, el a revenit în România, conducând filiala locală a uneia dintre cele mai mari companii franceze din domeniul tehnologiei informaţiei. De puţin timp a revenit la Timişoara, urmând să se ocupe de dezvoltarea activităţii unei noi societăţi franceze, care va activa în oraşul de pe Bega.
„Ca urmare a relaţiilor bune pe care le-am avut cu reprezentanţii corpului diplomatic francez la Bucureşti am fost propunerea Ambasadei pentru a prelua funcţia de consul onorific”, a declarat Cosmin Brânzan.
Principala sa activitate va fi asigurarea interfeţei de comunicare cu cetăţenii francezi din această zonă.
„Activitatea mea se va axa pe susţinerea cetăţenilor francezi din această zonă, a celor înregistraţi la consulat. Sunt 96 de cetăţeni francezi înregistraţi la Timişoara. De asemenea, voi încerca să asigur legătura dintre instituţiile din cele două ţări. Cel mai bine pot prezenta activitatea astfel: eu le voi arăta celor interesaţi unde este peştele, dar nu voi ţine undiţa şi nu voi sta la pescuit”, a mai spus Brânzan.
Conform noului consul onorific, în Timişoara funcţionează 12 societăţi comerciale având capital francez.
„Este vorba de firme de dimensiuni mai mari, cu peste 100 de angajaţi”, spune Brânzan.
Domeniul economic va fi unul dintre principalele subiecte pe care se va axa noul consul.
„Una dintre dorinţele mele este dezvoltarea investiţiilor în această regiune. Îmi doresc să dezvoltăm activitatea în domenii cu valoare adăugată ridicată, asemenea centrului dezvoltat de Renault la Titu. Sper să putem să dezvoltăm colaborarea cu mediul universitar, primii paşi au fost deja făcuţi primii paşi, a fost deschis un centru de dezvoltare şi pregătire profesională în domeniul maselor plastice, împreună cu firmele franceze din Timişoara”, a mai spus Brânzan.
De asemenea, el a mai precizat că îşi va aduce aportul, cu toate forţele aflate la dispoziţie, la susţinerea candidaturii Timişoarei, la titlul de Capitală Culturală Europeană.
Activitatea consulatului nu va include şi acordarea de vize pentru diferiţi cetăţeni, dar va susţine diferitele nevoi birocratice ale cetăţenilor francezi din zonă. Activitatea desfăşurată la Timişoara de noul reprezentant al Guvernului Francez este una benevolă, inclusiv susţinerea biroului consular, a locaţiei unde acesta îşi va defărşura activitatea fiind sprijinită de titularul postului. Noul consulat va funcţiona în Corpul D al City Business Center din Timişoara.
Ambasadorul Franţei la Timişoara mulţumeşte poporului român
Alături de primarul Nicolae Robu, subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Călin Dobra, la eveniment a participat şi ambasadorul Franţei la Bucureşti, Excelenţa sa François Saint-Paul. Extrem de darnic în discursul său oficial, oaspetele a fost destul de limitat în declaraţia de presă oferită după evenimentul de inaugurare: „Vreau să mulţumesc poporului român pentru solidaritatea arătată Franţei în urma evenimentelor tragice prin care a trecut. Cred că aceasta poate reprezenta baza unei îmbunătăţiri în viitor a relaţiilor dintre cele două ţări”. Totuşi, el a dorit să amintească faptul că „are încredere în Timişoara”.
François Saint-Paul a mai avut programate în cursul zilei de marţi mai multe vizite la sediile unor firme franceze din zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!