Asociaţia Marele Ecran, Pelicula Culturală şi Asociaţia Camera 4 au solicitat Primăriei Timişoara sprijinul pentru înfiinţarea unei cinemateci printr-un proiect depus în data de 9 octombrie 2013, dar spun că ideea înfiinţării acestei cinemateci este promovată de mai bine de 2 ani şi că până în prezent nu a existat un răspuns concret din partea autorităţilor locale în această privinţă.
„Ne dorim o cinematecă unde să aibă loc proiecţii de film european, românesc şi independent, un spaţiu multifuncţional cu program permanent, care să fie cadrul de lansare pentru tineri regizori, spaţiu de dezvoltare a specialiştilor din domeniu, precum şi gazda unui festival de film de calibru internaţional la Timişoara. Credem că un oraş universitar cu peste 300.000 de locuitori precum Timişoara, candidat la titlul „Capitală europeană a culturii” are nevoie de o cinematecă, un loc de întâlnire între cineaşti şi cinefili (…) Din păcate, evoluţia cinematografelor din Timişoara este una dramatică, astfel încât, din cele 13 cinematografe câte a avut reţeaua de stat (RADEF) până în 1990, Timişoara mai are unul singur, iar acela funcţionează în regim de avarie. Absenţa investiţiilor şi condiţiile improprii de vizionare au izgonit de aici şi ultimii cinefili. Multiplexul, adică cinematograful de consum, de entertainment, deţine la această oră monopolul în oraş (…)”, îşi prezintă argumentele iniţiatorii proiectului.
Aceştia amintesc şi că, în lipsa unui cinematograf adecvat, publicul timişorean a fost invitat, la sfârşitul săptămânii trecute, să vizioneze trei producţii europene de excepţie într-o singură seară la Filarmonica Banatul, cu prilejul maratonului „Les filmes de Cannes a Timisoara”, în condiţiile în care acelaşi eveniment s-a desfăşurat pe parcursul mai multor zile la Bucureşti de exemplu.
Cei trei parteneri şi-au exprimat disponibilitatea să administreze noua cinematecă, să elaboreze şi să implementeze un program săptămânal de activităţi, care să includă proiecţii de filme europene, româneşti şi independente, ateliere de actorie şi de introducere în arta filmării, evenimente culturale, etc. Asociaţiile care au iniţiat acest proiect spun că se bucură de susţinerea mai multor instituţii în acest demers, cum ar fi Institutul Francez, Ambasada Spaniei, Institutul Polonez din Bucureşti, consulatele Serbiei şi Germaniei la Timişoara şi altele.
„Aşteptăm un răspuns şi un angajament concret din partea administraţiei locale, mai ales că o parte din vechile săli de cinema au revenit în patrimoniul municipalităţii. Considerăm că renovarea şi echiparea măcar a uneia dintre aceste săli pentru a satisface pretenţiile de confort şi tehnologie ale unui public modern ar fi oportună şi necesară la Timişoara”, mai afirmă iniţiatorii proiectului.
Primăria nu a primit încă cinematografele
Viceprimarul Dan Diaconu anunţa, încă de la sfârşitul lunii august, preluarea cinematografelor de la RADEF. Diaconu dădea asigurări că atunci când vor ajunge efectiv în proprietatea municipalităţii, fostele cinematografe vor intra în reparaţii, urmând să fie folosite apoi pentru activităţi culturale.
„Există cel puţin două proiecte pe care vrem să le realizăm. Ne interesează ca unul dintre cinematografele din zona centrală, fie Studio, fie Timiş, să devină o cinematecă a oraşului (…) Pentru un al doilea spaţiu, pe care urmează să-l identificăm, cinema Arta sau Victoria, intenţionăm realizarea unei noi săli de teatru pentru Teatrul German şi Maghiar”, afirma Diaconu. Viceprimarul declara atunci că situaţia cinematografelor va fi rezolvată în câteva săptămâni, pentru că Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) rămăsese fără consiliu de administraţie şi că a discutat despre acest lucru inclusiv cu ministrul Culturii, dar, deşi ne aflăm în luna noiembrie, problema nu a fost încă rezolvată.
„Noi încă nu am primit cinematografele. Forma de predare-primire, conform legii, nu s-a realizat nici acum. Răspunsul primit ţine de lipsa consiliului de administraţie al RADEF în continuare. Am vorbit şi cu ministrul, ni s-a dat un termen în care se va numi consiliul de administraţie, nu s-a numit. Ce am mai putea face ar fi să ne adresăm justiţiei, dar ar fi un demers consumator de timp… Există o lege din 2008 care prevede transferul acestor cinematografe către autoritatea locală. Ulterior, o ordonanţă de Guvern a anulat aceste elemente ale legii, dar ordonanţa a fost declarată neconstituţională şi a fost respinsă şi de Parlament, noi ne-am adresat imediat RADEF-ului pentru realizarea transferului, dar consiliul de administraţie al RADEF a fost invalidat printr-o decizie a instanţei. Prelurea cinematografelor apare inclusiv în proiectul de lege a descentralizării…”, ne-a declarat, luni, Diaconu.
Oricum, viceprimarul susţine demersul privind înfiinţarea cinematecii şi afirmă că dacă se va mai întârzia mult cu preluarea cinematografelor va fi identificat un alt spaţiu în acest sens.
„Proiectul este depus în urma unei discuţii pe care am avut-o cu asociaţiile respective, e absolut justificat, este nevoie de o cinematecă. Prima variantă de lucru vizează unul dintre actualele cinematografe, dar, dacă se mai întârzie, putem identifica şi un alt spaţiu. Poate să fie şi un spaţiu mai mic, nu neapărat un cinematograf. Oricum suntem partizanii unei astfel de idei”, a conchis Diaconu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!