Luna mai este luna promovării economiei sociale, o economie care vizează o formă diferită de dezvoltare față de cea orientată spre profit. În România, peste 1800 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție sunt înregistrate la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.
„La sfârșitul lunii martie, în județul Timiș au fost înregistrate un număr de 28 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție. Dintre acestea, 12 sunt înregistrate în mediul rural. Dintre întreprinderile sociale înregistrate în mediul urban, majoritatea își desfășoară activitatea în Timișoara”, spun cei de la Centrul de resurse pentru inițiative etice și solidare.
Printre domeniile în care activează aceste întreprinderi sociale ar fi asistența socială, alimentația publică, cultură, economia circulară sau consumul responsabil.
Miercuri, 19 mai, la Timișoara a avut loc conferința „Timișoara: teritoriu de inovare în domeniul economiei sociale și solidare”. Evenimentul s-a bucurat de participarea a numeroși reprezentanți ai sectorului regional de economie socială, dar și ai principalelor instituții publice și ai sistemului de învățământ.
Principalele rezultate ale întâlnirii:
- Înființarea la nivel local a unei rețele informale a întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție, care să desfășoare acțiuni comune pentru dezvoltarea sectorului, să asigure o platformă de transfer de bune practici între întreprinderile sociale cu experiență și cele nou înființate, precum și promovarea economiei sociale în rândul comunității locale;
- Promovarea achizițiilor publice responsabile și a achizițiilor rezervate, ca formă de susținere a sectorului de către administrația publică locală și județeană;
- Dezvoltarea unor programe educaționale, în parteneriat cu Universitatea de Vest, licee, școli profesionale și tehnice, în vederea promovării economiei sociale în rândul tinerilor.
„În contextul Planului de redresare pentru Europa după criza provocată de pandemie, asumăm necesitatea de a face tranziția spre o economie verde, sustenabilă, circulară și rezilientă. Această trecere trebuie să se realizeze în mod incluziv, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Suntem conștienți că sunt necesare un set de competențe și abilități noi în rândul angajaților. Sistemul de educație trebuie să integreze aceste caracteristici sistemice pentru a răspunde unor nevoi complexe din piața muncii. Cu atât mai prioritară este includerea Economiei Sociale în programa educațională. Tinerii trebuie să aibă șansa de a cunoaște aceste modele sustenabile de afaceri, orientate către o misiune socială. Solidaritatea și responsabilitatea nu se nasc spontan, sunt valori care se cer exersate și cultivate cu grijă la toate nivelurile societății”, a spus Mihaela Vețan, președinta Asociației Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES).
Evenimentul a facilitat nu doar discuții între participanți, ci a permis și vizitarea unor modele de economie socială și solidară. Printre ele se numără: OilRight, Ambasada sau One-shirt.
Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, cofinanțat prin programului Erasmus+.
(CRIES) este una dintre primele organizații implicate în promovarea și dezvoltarea în România a conceptului de economie socială și solidară.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XMarxism.
Pare a fi genul de reuniune unde ii pune sa se tina de maini si sa isi zambeasca. Numa spalatii pe creier merg la din astea, ba chiar platesc bani buni. Haideti, atingeti-va varful nasului, dati mana cu vecinii, intindeti elasticul si bateti cu palma pe pulpa piciorului. Gata, viata vi s-a schimbat, chakrele au fost detoxifiate.