Lipsa muncitorilor, calificaţi sau mai puţin calificaţi, birocraţia, lipsa informaţiei economice adevărate şi focusate pe mediul de afaceri local, realizarea unei viziuni de viitor comune firme – autorităţi, toate aceste probleme au fost discutate de reprezentanţii mediului de afaceri şi de primarul Timişoarei, Nicolae Robu, respectiv subprefectul de Timiş, Liliana Oneţ.
Proaspăt ales pe funcţia de primar, Nicolae Robu are gânduri mari. Iar eliminarea birocraţiei excesive e un important punct pe lista sa. “Voi asigura în primărie un culoar special de deservire a mediului de afaceri. Nu este normal ca atunci când cineva vrea să facă o investiție în Timișoara, să creeze locuri de muncă, să aducă venituri la bugetul local, să fie ținut cu lunile până să i se dea răspuns. În prima zi de mandat am dispus ca termenul de răspuns la orice petiție să fie maximum 14 zile”, a declarat Robu în cadrul dezbaterii.
Colega de administraţie, Liliana Oneț, este de aceeiaşi părere, considerând că problemele apărute în activitatea firmelor, cel puţin în legătura cu autorităţile, să fie eliminate: “Trebuie să acționăm în limitele competențelor legale pentru eliminarea neajunsurilor și rezolvarea greutăților cu care se confruntă încă mediul de afaceri. Județul Timiș e una dintre cele mai dinamice zone din punct de vedere economic iar acest fapt trebuie apreciat ca unul extrem de pozitiv, dacă luăm în considerare că economia întregii Europe traversează o perioadă dificilă. Faptul că în județul nostru rata șomajului se situează sub media națională, că investițiile străine dețin ca anvergură unul din primele locuri din țară ne îndreptățesc să afirmăm că zona de vest se poate constitui într-un motor al dezvoltării economice a României. Un mediu de afaceri prosper este și garanția unei administrații eficiente pusă exclusiv în slujba cetățeanului.
Oamenii de afaceri sunt pragmatici şi vor rezultate. Emil Cristescu, un cunoscut om de afaceri timişorean, consideră că trebuie acordată o perioadă “de probă” noii conduceri administrative, totodată solicitând şi o viziune clară de viitor pentru dezvoltarea Timișoarei. “Oraşul se află la un nou început de drum, cu o nouă adminsitrație, mult mai deschisă sperăm noi și mult mai dispusă la dialog cu antreprenorii și la un dialog cu toți membrii comunității timișorene. Este esențial să fie formulată o viziune comună pentru viitorul orașului, o viziune la care să participe toți membrii acestei comunități: și administrația și mediul de business și copiii de la școală, toți trebuie să formuleze ce își doresc de la comunitatea asta pentru următorii 20 de ani. Această viziune nu există. Fiecare timișorean are o altă părere despre cum ar trebui să arate Timișoara lui. Aceste păreri trebuie unificate printr-un mecanism de consultare moderată profesionist. Eu aș propune ca acesta să fie un pas care să fie parcurs cât de curând. Dacă reușim asta, sigur vom avea o dezvoltare fantastică”, a declarat vineri, Emil Cristescu.
Nicolas Don, organizator al întâlnirii, crede că ideea de Timişoara ca brand economic ar trebui mai mult promovată: “Ar trebui ca mediul de afaceri sau cei care alcătuiţi comunitatea și sunteți activi și vizibili să deveniți vizibili la nivel național, la nivel internațional cu ștampila Timișoara. Trebuie ca în momentul în care domnul Cristescu apare la alte televiziuni decât la noi să se știe: Cristescu-Timișoara”.
Dan Bedros, om de afaceri cu vechi state în industria telecom din Timişoara, a aminitit şi de câteva dintre problemele actuale ale mediului de business timişorean. “Tot copiem ce e în Europa. Timișoara are oportunităţi. Mediul industrial are extrem de multe probleme. De fapt, Timișoara se laudă cu faptul că șomajul e foarte mic, 2%. Asta nu e bine, pentru că tu dacă vrei să te dezvolți trebuie să ai o bază de angajare, o bază de personal. Spunem că e un oraș universitar de 60.000 de studenți, dar nu avem muncitori. Problema industriei este că nu au oameni calificați. S-au desființat școlile profesionale și vrem să recreem meseriile împreună cu administrația locală. Vreau ca Timișoara să fie alimentată numai pe energie verde pentru că avem toate posibilitățile. Mă doare sufletul că nu am reușit”, a declarat, la rândul său, Bedros.
Principalul lucru bun al întâlnirii de vineri este că s-a reuşit punerea împreună a oamenilor de afaceri cu reprezentanţii autorităţilor. Numai prin dialog se pot rezolva problemele apărute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!