Marți, 3 august, s-au împlinit 102 ani de la intrarea trupelor românești conduse de Virgil Economu în Timișoara. Primăria a celebrat Ziua Timișoarei timp de trei zile, iar Dominic Fritz a susținut primul discurs de primar în zi de sărbătoare.
În timpul plenului festiv de marți, edilul-șef a decernat patru titluri de Cetățean de Onoare. Pentru două personalități s-a acordat această distincție post-mortem.
„Am ales să onorăm timișoreni deosebiți ale căror vieți au fost și sunt exemple ale acestui spirit, care au marcat istoria Timișoarei cu amprenta lor personală. Onorăm astăzi verticalitatea jurnalistică a lui Oscar Berger, tenacitatea și viziunea medicală a lui Dorin Bratu, pasiunea lui Nicolae Secoșan pentru sport ca un creator de comunitate, și atașamentul profund al Smarandei Vultur față de valorile interculturale timișorene. Ei sunt și rămân o inspirație pentru cum ambițiile noastre timișorene pot fi realizate și în următorii 100 ani, cum civilizația noastră bănățeană poate livra rezultate și bunăstare și pentru generațiile viitoare”, a spus Fritz.
Oscar Berger a fost regizor, cineast, director al ziarului Timișoara și unul dintre jurnaliștii implicați în transformarea post-revoluționară a României. S-a născut pe 15 februarie 1947 la Timișoara și s-a stins din viață în 23 august 2013. Militant neobosit pentru transformarea democratică a societății românești, a promovat spiritul civic și libertatea, a fost implicat activ în proiectele de salvare a memoriei rezistenței anticomuniste, promovând idealurile Revoluției din 1989.
Jurnalistul Oscar Berger a murit în vara anului 2013 și a primit distincția la șapte ani de la prima propunere către administrația locală.
„Astăzi se pune în operă secvența din filmul care prezintă activitatea lui Oscar Berger, un om devotat orașului nostru, un spirit revoluționar, cadrul în care îi este conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. Regizor și cineast prin vocație, jurnalist combatant și creator de școală pentru presa timișoreana, Oscar Berger a reprezentat spiritul Timișoarei în cele mai nobile și idealiste vibrații pe care sufletul omului le poate aduce semenilor săi”, a spus fotograful Constantin Duma.
Însemnele titlului de cetățean de onoare au fost înaintate lui Petru Vasile Tomoiagă, redactor-șef în acest moment al Ziarului Timișoara.
Prof. univ. dr. Dorin Bratu a fost o personalitate a medicinei românești și a vieții academice. A adus mai multe premiere în stomatologia românească. Dorin Bratu s-a născut în 1942, la Timișoara, și a murit în 12 aprilie 2021. Laudatio a fost citit de decanul Facultății de Stomatologie Dentară, Meda Negruțiu, iar însemnele au fost ridicate de fiul medicului, Emanuel Bratu.
Consilierii locali au votat încă din vara anului trecut să-i acorde titlul de Cetățean de Onoare omului de radio Nicolae Secoșan. S-a născut în 15 mai 1945, la Timișoara. A absolvit Academia de Studii Economice din București, iar în anul 1968 a început să colaboreze cu Radiodifuziunea Română. Celebrul „Nicse” a fost atât reporter, cât și redactor, pentru emisiuni de actualități și știri, dar și pentru emisiuni sportive, pentru care a devenit celebru. A transmis de la peste 1.100 de evenimente sportive interne și internaționale. El a primit însemnele de la Dominic Fritz, pe care le-a dedicat celor apropiați: familie, prieteni și colegi de la Radio Timișoara.
Smaranda Vultur s-a născut în anul 1950, tot la Timișoara. A devenit un nume printre cercetătorii de vârf din domeniul cercetării liberale, semiotice și lingvistice din România. A predat la Universitatea de Vest din Timișoara, dar și la Sorbona, la Institutul Național de Limbi și Civilizații Orientale de la Paris, la Universitățile din Pisa și Cracovia, precum și la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale de la Paris. Opera didactică și de cercetare a Smarandei Vultur a fost dublată de o activitate civică de prim rang.
A făcut parte din colectivul de cercetători care au redactat Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, condus de Vladimir Tismăneanu, document care a însemnat condamnarea simbolică a comunismului din România. Smaranda Vultur a primit distincția de la Dominic Fritz și a susținut un discurs despre valori și despre nevoia de repere morale.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XMai exact ce a facut Bratu pt Timișoara? Ca multi nu au inteles
-
Iti spun eu: Si-a angajat tot familionul si toti ce i-au platit in UMF.
-
+ bani fără număr. Ma întreb cit a donat din ei unor cauze civice? Aspect INEXISTENT, bogătașilor mioritici. ZERO Spirit CIVIC! Na ca s-a dus in 4 scînduri…
Oskar Berger a fost un Sfint pe lingă ei! A ținut. Ziarul TIMIȘOARA deși pe pizrderi în ultimii ani.
-
-
Stiati ca fost cel mai mare antisemit din UMF?
Se putea cita o parte din discurs. Reamintirea valorilor morale trebuie facuta mai des. Oamenii uita.
Robu si- ar fi dat titlul singur, dar l- au lucrat serviciile. Poate pe Popa Sapca are mai mult noroc.
-
dar ce se mai aude cu dosarul ala “lucrat bine”?
-
Mergi de- l intreaba. Cat timp Orban il tine- n brate nu i se intampla nimic. E clar ca Lae este slobod la gura (ca o tzatza) si de aceea este protejat.
Dar nu- i nimic. Se pot face (speculativ vorbind) destule dosare pentru Lae Boscherarul Tractorist. Se poate investiga uciderea din culpa a tanarului in 2017 cu poarta renivata ad- hoc ca asa placea Boscherarului. Speculativ vorbind, bineinteles.
-
Demisia fritz , usr !!!!!!!!!!!
Prioritatile Fritz, prioritatile, sosea de centura pentru a scoate traficul greu din oras, scoase dieselurile vechi Euro 3, Euro 4 din oras, mai multa verdeata, copaci, aer mai curat, apa mai curata, pentru asta te-am votat , asta asteptam de la tine, mai ai 3 ani, asteptam..