În plus, spaţiul va fi pus la dispoziţia artiştilor timişoreni, care vor putea să-şi expună operele create într-un spaţiu prietenos. Primul pe lista celor care au expus la Poşta Mare din Timişoara a fost caricaturistul Radu Cleţiu, care a prezentat câteva desene „în temă” cu locaţia.
„Mi-am dorit foarte mult acest muzeu, a fost un efort comun din partea colegilor mei. Sunt piese adunate din toate judeţele Regionalei de Poştă, sunt chiar şi obiecte aduse de la Oraviţa”, ne-a declarat Nelu Balaş, directorul Centrului Reţea Poştală Timişoara. Mini-muzeul va rămâne deschis publicului şi va putea fi vizitat de cei care trec pe la poştă, în cadrul orarului normal de funcţionare, între orele 7.00 şi 20.00.
Exponatele prezentate vor atrage cu siguranţă interesul vizitatorilor. Piesele prezentate sunt din secolul 20. Sunt expuse diverse obiecte, de la cleşti poştali la balanţe pentru cântăritul trimiterilor şi ştampile vechi. De asemenea, clienţii Poştei pot descoperi mobilierul vechi, cel pe care părinţii şi bunicii noştri completau scrisorile şi împachetau coletele, rasteluri, birouri vechi ale oficianţilor şi pupitre pentru public. Totodată sunt expuse rafturi şi rasteluri pentru cartare, saci poştali pentru transportul scrisorilor şi valorilor, precum şi cărucioare pentru transportul sacilor. Piesele de rezistenţă sunt două maşini de ştampilat. Una dintre acestea, de producţie suedeză, este mecanică, în timp ce cealaltă este mai modernă, electrică.
La deschiderea muzeului au fost prezenţi mai mulţi elevi de la Şcoala pentru copii cu nevoi speciale „Constantin Pufan” din Timişoara. Aceştia au creat mărţişoare care au fost vândute în holul Poştei.
Spaţiul unde este amplasat muzeul, Palatul Poştelor, cunoscut timişorenilor sub numele de Poşta Mare, a fost inaugurat în 1914, piatra de temelie a construcţiei fiind pusă în anul 1911. Activitatea poştală din Banat durează încă din timpul Imperiului Roman.
M. Hoster
Citiți principiile noastre de moderare aici!