Proiectul derulat de Primăria Timişoara a vizat reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Cantinei de Ajutor Social de pe strada Telegrafului pentru dezvoltarea unui centru social de urgenţă pentru persoane fără adăpost.
„Avem două clădiri frumoase: centrul rezidenţial, unde pot fi adăpostite persoanele fără adăpost care aparţin Timişoarei şi judeţului Timiş, fosta cantină de ajutor social, iar în mansardă avem centrul de urgenţă, care va adăposti persoanele ce aparţin altor judeţe, timp de 14 zile lucrătoare. Experţii instituţiei vor lua legătura cu judeţele lor şi vom încerca să-i întoarcem acasă. Cei din Timişoara, conform legii, au dreptul să stea aici până în 2 ani, ne vom ocupa de reintegrarea lor, dar si de întoarcerea lor în familii, dacă este posibil. Vor pleca cu diplome în mână şi cu locuri de muncă, pe cât posibil. În spate avem un al treilea corp de clădire, clădirea medicală. De fapt, toată acţiunea începe de aici… Salvarea şi Poliţia vor intra pe acea poartă, cei fără adăpost vor fi evaluaţi de către medic, asistent medical, psiholog, asistent social, după ce sunt deparazitaţi, îmbrăcaţi cu haine curate, vor trece la evaluarea medicală şi cea socială”, a explicat directorul noului centru, Rodica Cojan.
De serviciile noului centru vor putea beneficia persoanele fără adăpost cu vârste peste 18 ani care nu deţin o locuinţă şi nici nu dispun de venituri pentru a-şi asigura un acoperiş de-asupra capului. Se asigură servicii de găzduire pe timpul nopţii, beneficiarii pot lucra la societăţile primăriei şi pot dormi în condiţii civilizate la centru, se asigură servicii de consiliere şi suport psihologic, servicii medicale, condiţii pentru asigurarea igienei personale, inclusiv servirea hranei.
„Orașul Timișoara nu a avut până acum niciun serviciu rezidențial destinat exclusiv adulților fără adăpost. Avem 50 de locuri, din care 35 în sistem rezidențial, care sunt alocate Timișoarei, iar restul de 15 în sistem de urgență, pentru persoanele din alte județe (…) Se investește foarte mult în acele persoane care doresc o viață normală și doresc să revină la o viață normală. Știm că rata de succes este destul de mică, însă avem datoria umană să facem tot ce putem pentru cetățenii orașului”, a mai afirmat Cojan, care a explicat că printre beneficiarii cantinei au fost şi oameni cu una sau două facultăţi, care au lucrat şi au dus o viaţă normală până la un anumit punct, când au ajuns să rămână fără un locuinţe şi fără un loc de muncă.
Implementarea proiectului a început în primăvara anului 2013, iar marţi primarul Nicolae Robu a tăiat panglica la noul centru.
„Timişoara nu îşi propune să devină un oraş asistenţial. Suntem oameni care înţelegem realităţile în care trăim. Există un număr ridicat de persoane care nu au adăpost, au ajuns la marginea societăţii. Oferta de aici îşi propune tocmai salvarea lor şi integrarea lor în societate. Dincolo de infrastructură, este important că aici se oferă servicii de către persoane foarte bine pregătite. Se încearcă lămurirea persoanelor care vor veni aici să-şi schimbe viaţa. Aici se stă cel mult 2 ani de către persoanele care au buletin de Timişoara ajunse fără locuinţe, iar alte persoane, având buletin pe alte localităţi, din alte judeţe, vor fi supuse atenţiei personalului de specialitate din centru timp de două săptămâni (…), vor trebui să fie preluate de către autorităţile din oraşul de baştină. Nu putem proceda altfel, pentru că ne-am trezi că Timişoara ar deveni un pol de atracţie pentru oameni care nici nu îşi propun să intre în rând cu lumea”, a declarat Robu.
De altfel, sărmanii care ajung la centrul social de pe Telegrafului sunt întâmpinaţi cu realizările administraţiei Robu, care rulează pe un panou electronic amplasat în curte. Primarul avea şi un mic portret pe un perete în incintă, dar edilul l-a observat imediat şi l-a luat…
Valoarea proiectului a fost de aproximativ 3 milioane de lei (TVA inclusă), asistenţă financiară nerambursabilă fiind de 2,4 milioane lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!