Universitatea Politehnica Timişoara a anunţat finalizarea unui important proiect finanţat din fonduri europene în domeniul cercetării. Cu 17,5 milioane de euro luaţi de la Uniunea Europeană, UPT a construit şi pus în funcţiune Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile, situat pe strada Musicescu din Timişoara. Clădirea a fost dotată cu aparatură de ultimă generaţie, iar aici vor lucra 20 de specialişti de primă mână, dintre care doi sunt oameni de ştiinţă români plecaţi afară şi reîntorşi acasă special după ce au aflat de resursele de cercetare devenite disponibile la Timişoara, a anunţat rectorul UPT, Viorel Şerban.
Evenimentul de prezentare a proiectului s-a bucurat de prezenţa primarului Nicolae Robu. El a venit să-şi susţină „copilul de suflet”, Politehnica, instituţie pe care a condus-o ani buni. Mai mult, el s-a lăudat şi a declarat că este mândru de finalizarea acestui proiect, început în timpul mandatului său. „Am reușit, din postura de rector, în anul 2007, să-i conving pe cei care doreau să depună șapte proiecte mărunte pentru Universitatea Politehnica, să-și unească forțele. Astfel, am creat acest institut într-un domeniu prioritar, cel al energiilor regenerabile. Avem microscoape prin care putem vedea cum se mișcă electronii pe orbită, putem face cercetare științifică la cel mai înalt nivel”, a declarat Robu.
„Acest proiect ne permite să demonstrăm că Universitatea Politehnica, prin acest institut, poate să devină o forță principală în domeniul cercetării. Vrem ca, în timp, Institutul de Cercetări pentru Energii Regenerabile să devină unul național”, a declarat, la rândul său, Viorel Șerban, rectorul Universității Politehnica.
Sprijinul european a ajutat la ridicarea unei clădiri de 2000 de metri pătraţi, au fost modernizate alte cinci laboratoare, fiind achiziţionate 200 de piese de echipament pentru cercetare, dintre care 12 costă peste 100.000 de euro fiecare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!