Marți, 17 octombrie, consilierii locali au aprobat, nu fără discuții, planul urbanistic general al Timișoarei. Documentațiaa fost realizată în baza unui contract semnat în anul 2010 dePlanewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Architects din Timișoara și IHS România din București.
„Este o zi istorică pentru Timișoara. (…) Semnătura pe acest contract este semnătura domnului primar Ciuhandu. Doar ca să vă dați seama ce poveste este acest PUG. Acest proiect a văzut trei primari și trei (patru, de fapt – n.r.) consilii locale. Noi suntem cei care au – zic eu – onoarea să ducă acest document la un bun sfârșit care, de fapt, este doar un nou început. Spun asta fără niciun fel de aluzii politice, în sensul în care 90% din conținutul PUG-ului a fost elaborat în ultimii opt ani de sub administrația precedentă. Acum doi-trei ani, când am venit eu în primărie, PUG-ul era «blocat», iar contractul a fost suspendat. Au fost trei probleme mari: a lipsit avizul Ministerului Dezvoltării, a lipsit avizul OCPI și a lipsit Consiliului Județean. La cadastru erau foarte multe probleme cu definirea intravilanului, nu mai era updatat de mult, dar și Consiliul Județean avea diferite probleme cu PUG-ul și în ultimii doi ani, domnul arhitect șef, împreună cu proiectanții și cu echipa de la Direcția de Urbanism au lucrat foarte, foarte mult ca să rezolve aceste probleme. Astăzi votăm un document care în mare parte a fost eliberat de administrația liberală
Am primit foarte multe sesizări de genul «uite, aici, situația este alta». Asta este deja o condiție normală pentru un PUG. Până se iau toate avizele, dezvoltarea orașului merge mai departe, bineînțeles. Deci, nu este intenția PUG-ului să repriznte situațai cum este astăzi. Problema este dacă trece prea mult de la ultimul PUG – în cazul nostru, 20 de ani – sau 10 de când s-a început elaborarea, diferența asta devine din ce în ce mai mare. Tocmai de aceea, este atât de important să votăm astăzi acest PUG, ca apoi să ne și conformăm noilor legi care spun că în viitor PUG-ul trebuie revizuit cel puțin o dată la trei ani. Asta înseamnă, mai mult sau mai puțin, că de mâine vom începe să revizuim acest PUG. Până atunci, bineînțeles, prin PUZ-uri se vor putea face derogări de acest PUG. Este o șansă mare pentru mulți dezvoltatori, să vină la primărie direct pentru autorizație de construire, fără să mai trebuiască să elibereze un PUZ, care de obicei durează unul, doi ani”, a declarat primarul Dominic Fritz la începutul ședinței.
Au fost găsite „inadvertențe”
De-a lungul ședinței – dar și în întâlnirile și dezbaterile publice precedente – , au fost raportate mai multe probleme cu documentația aprobată. O parte a acestora erau cunoscute de arhitectul șef încă de la momentul în care acesta și-a preluat funcția, însă s-a decis că singura posibilitate viabilă ar fi finalizarea PUG-ului chiar și în aceste condiții.
„Aveam două opțiuni. Una era să renunțăm la acest contract, să aruncăm la gunoi 10 ani de muncă, o documentația aproape terminată, fără trei avize esențiale, și să ne găsim într-o situație în care nu se mai putea elibera niciun PUZ și că nu se mai face niciun fel de documentație. Să o luăm de la zero, să mai stăm 10 ani cât se face un nou PUG. Sau cât ar fi durat el. A doua opțiune a fost să continuăm și să finalizăm un contract. Curtea de Conturi ne-a spus foarte simplu: avem un contract plătit 75%, ce facem cu el? «Acest contract ori îl reziliați (ori îl finalizați – n.r.) și adoptați o atitudine de tip pasiv, adică îl reziliați și căutați răspunderea la foștii administratori», ceea ce noi nu am vrut, pentru că am fi dus primăria într-un impas fantastic. Am avut niște discuții că nu mi se pare normal să procedăm cum s-a procedat la București, adică să blocăm un oraș întreg și să ajungem să ne certăm că nu se mai poate face niciun PUZ, că nu mai poți autoriza decât pe autorizații învechite”, a explicat Gabriel Almăjan, arhitectul-șef al Timișoarei.
În timpul ședinței, cei mai vocali au fost liberalii. Simion Moșiu, pe de o parte, a lăudat faptul că PUG-ul îi obligă pe dezvoltatori să tragă utilitățile înainte de a dona primăriei terenul aferent viitoarelor drumuri. Pe de altă parte, acesta a remarcat și două probleme specifice. Prima, legată de un cvartal de blocuri din Calea Torontalului, pe un PUZ aprobat în urmă cu 15 ani, care permitea până la 21 de etaje, dar într-o zonă în care noul PUG prevede numai locuințe colective mici. A doua, legată de marcarea podului pe care ISHO s-a angajat să îl construiască în zona Badea Cârțan, dar care nu există (încă) în realitate. Alți liberali care au luat cuvântul au fost Daniela Mariș, Ștefan Sandu și Lucian Căldăraru. Prima a vorbit despre necesitatea unor noi școli, grădinițe și creșe, cel de-al doilea a abordat subiectul căii ferate, care poate că nu ar mai trebui să traverseze orașul, iar ultimul a ținut săamintească și de zonele industriale ale orașului.
După câteva explicații ale primarului și ale arhitectului-șef, a luat cuvântul și Andrei Meșter, consilierul local votat pe listele USR, dar care între timp a fost exclus din partid. Pe scurt, acesta a spus că nu va vota un PUG făcut „pe genunchi”. Pe de altă parte, Răzvan Negrișanu (USR), de altfel arhitect, a lăudat faptul că, după zeci de ani, s-a ajuns la modificarea fostului PUG, a cărui elaborare începuse în 1993 și aprobare fusese dată în 2002. A tras concluziile viceprimarul liberal Cosmin Tabără, care a spus că, deși ar fi preferat să nu voteze proiectul de hotărâre, se gândește la nevoile orașului și până la urmă o va face.
„Primul pas în vederea elaborării unui nou PUG realist, care să fie actual cu ceea ce este Timișoara astăzi, ar trebui să fie cadastrarea orașului. Acest PUG este făcut fără o cadastrare a orașului, fără o delimitare exactă între intravilan și extravilan, a cunoașterii proprietarilor care există de drept, pentru că astăzi suntem în situația în care avem străzi neintabulate în acest oraș, avem clădiri în situație neclară. (…) Dacă ar fi să îmi pot exprima eu personal părerea despre acest PUG, nu l-aș vota. Nu l-aș vota tocmai pentru că, așa cum ați spus și voi, exisăt mari diferențe. Pe de altă parte, mă gândesc la oraș, mă gândesc la nevoia existenței acestei «legi fundamentale a cadastrului», după cum îi spun eu, dar este un regulament, o reglementare de care trebuie să ținem cont și care este extrem de necesară. Votez acest PUG astăzi, în speranță că realizați cu toții că trebuie, de mâine, să începem să facem ceea ce trebuie”, a declarat, mai exact, Tabără.
Mai multe amendamente și un viitor proiect de îndreptare a unor erori materiale
Până la urmă, după toate aceste discuții, s-a trecut și la vot. Nu înainte de a fi discutate și câteva amendamente. Primele cinci i-au aparținut primarului Dominic Fritz, fiind formulate în urma dezbaterii publice de luna trecută și având legătură cu reglementarea tranzitorie. Adică, pe scurt, acestea au fost înaintate pentru a fi asigurată securitatea investițiilor începute în baza prevederilor care vor fi acum schimbate. Acestea au trecut fără emoții de vot.
Nu la fel se poate spune și de câteva amendamente, patru la număr, propuse de același Simion Moșiu. Acesta s-a legat de câteva limite prevăzute în regulamentul general de urbanism. Până să fie votate acestea, primarul și arhitectul-șef au avut nevoie de o pauză de câteva minute pentru a se consulta cu proiectanții. Până la urmă, s-a constatat că, la fel ca în alte cazuri, ar putea fi vorba despre „erori materiale” care, pentru a nu pune în pericol întreaga documentație, ar trebui votate într-un proiect de hotărâre separat, cu o justificare corespunzătoare. Liberalul a insistat, totuși, să fie votate propunerile sale, însă niciuna dintre ele nu a obținut destule voturi pentru a fi adoptată.
S-a promis un viitor proiect de hotărâre în care să fie îndreptate mai multe erori materiale, și, până la urmă, s-a trecut la vot. Astfel, proiectul a fost adoptat cu 20 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și o abținere.
Vă amintim, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic General al Municipiului Timișoara și a Regulamentului Local de Urbanism aferent, a fost publicat spre consultare în data de 7 august, iar la finalul lunii septembrie a avut loc și dezbaterea publică. La elaborarea noului PUG s-a lucrat mai mulți ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010, iar primele planșe au apărut încă din 2012. Valoarea contractului semnat cu Planewerk SRL, Vitamin Architects și IHS România s-a ridicat la 450.000 de euro.
Planul Urbanistic General adoptat marți, ce-i drept, fără modificările suferite în urma dezbaterilor publice și din plen, poate fi consultat AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!