Președintele Alin Nica, a spus, miercuri, că primăria vrea să ascundă incapacitatea și lipsa de realizări.
„Administrația Fritz, nu doar în domeniul cultural, îi pune pe timișoreni la o dietă foarte bogată în propagandă și foarte săracă în realizări. Am discutat cu domnul primar să ne abținem de la a aborda acest subiect în termeni negativi pentru că nu face bine orașului, dar văd că domnia sa nu se poate abține”, a afirmat liderul CJ Timiș, Alin Nica.
Nemulțumirile liderului administrației județene
Acesta a mai precizat că dacă CJT are o sumă sau alta, tot pentru Timișoara se folosește.
„Impresia pe care vor să o împrăștie cei de la USR este că dacă nu fac ei, nu e în Timișoara. Am semnalat faptul că toate proiectele cuprinse în ordonanță nu vor fi finalizate până la 1 ianuarie 2023 și atunci trebuie măsuri de avarie luate. Am propus crearea unei infrastructuri temporare culturale, care poate fi utilizată la manifestări de anvergură, care să facă posibilă implementarea acestui proiect cu care sper să ne putem mândri anul viitor.
În răspunsul de la Ministerul Culturii erau prevăzute anumite sume; e adevărat, mai mari pentru Consiliul Județean. Pentru investiții, CJT primea 44,7 milioane de lei, primăria primea 33,89 milioane de lei și asta doar pentru că primăria s-a încăpățânat să păstreze doar acele obiective pe care le avea inițial cuprinse în anexă și care au stadiu de execuție, în medie, între zero și cinci la sută și unele sunt deja abandonate. Noi am propus doar elemente care pot fi realizate fie până la 1 ianuarie 2023 fie până în momentul realizării calendarului propus”, a declarat Alin Nica.
Președintele CJT a mai spus că deși instituția contribuie la proiect cu 25%, primește doar 10% pentru investiții.
„Evident că i-am semnalat premierului acest lucru. Orice om rezonabil care dorește succesul acestui proiect nu poate să nu remarce lipsa de performanță. Eu cred că primăria este geloasă pe CJT pentru că noi livrăm, iar ei doar vorbesc și se plâng și prin toate acțiunile pe care le-au făcut vor să scoată CJT din proiectul Capitală Culturală. Avem 17 propuneri de proiecte și acțiuni și nu au vrut să includă niciunul în programul atașat bid book-ului (n.r. – dosarul de candidatură).
La asociație unde domnul primar e președinte mai sunt doi angajați, restul și-au dat demisia. Am pus accentul pe proiecte de calitate și infrastructură de calitate care pot fi realizate, tandemul Fritz-Lațcău vrea fonduri să le împartă anturajului lor, așa cum au făcut la Centrul de Proiecte. (…) Are Primăria capacitatea să cheltuiască banii care vor veni de la minister? Noi credem că nu, la fel cred și cei care au văzut cum se face selecția proiectelor la Centrul de Proiecte”, a afirmat liderul administrației județene.
Primarul și administrația USR, lipsiți de competență în proiectul Capitalei Culturale?
„Primarului Fritz și administrației USR nu-i lipsesc banii, ci îi lipsește competența pentru a face din Timișoara o Capitală Europeană a Culturii de succes. Anturajul USR este flămând și disperat după finanțare, după acoperirea găurilor lăsate pentru sprijinul dat în campania din 2020. Aleg tactica pârjolirii pământului ca și cum acum este ultima lor șansă. Și este ultima lor șansă pentru că Timișoara va scăpa de această plagă useristă în 2024.
Timișoara nu mai are nevoie de incertitudini, Timișoara are nevoie de competență și acțiune. M-am întâlnit cu primrul Fritz, dar niciodată nu mi-a reproșat nimic. De fiecare dată se folosește de senatorul fără școală. I-am trimis chiar astăzi o notificare în care să probeze cele afirmate, că nu e prima dată. Să retragă cele spuse, altfel ne vedem în instanță. Hoțul strigă hoții, la primărie vine DNA nu la CJT”, a declarat Nica.
Acesta a mai fost de părere că dacă Primăria Timișoara se încăpățânează să meargă pe aceleași proiecte va pierde 90% din bani.
„Dacă ar fi să se scrie o carte cum poți să ajungi de la erou la zerou, Fritz ar fi eroul principal”, a afirmat Alin Nica.
Planurile CJT pentru proiect
Potrivit acestuia, CJT vrea să acceseze bani de la Ministerul Culturii pentru Hangair – o structură temporară care poate adăposti 17.000 de persoane la Aerodromul Cioca, se achiziționează și montează în câteva zile, în valoare de 11 milioane de lei. Potrivit lui Nica, Hangair se poate muta în altă parte, nu e doar o imensă sală, ci dispune și de vestiare pentru artiști, se pot face evenimente indiferent de vreme.
De asemenea, CJT are nevoie de 11,5 milioane de lei pentru un Sistem de supraveghere video și anti-efracție la Muzeul de Artă, precum și de 5,3 milioane de lei pentru proiectare și execuție dotări sală multifuncțională la Bastion.
De asemenea, pentru o sală expozițională la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș solicită ministerului suma de 1,2 milioane.
Alți bani sunt ceruți pentru scene și amfiteatre în orașele din Timiș în vederea organizării de evenimente itinerante în județ.
În ceea ce privește reabilitarea clădirii Bibliotecii Județene din Piața Libertății, obiectiv inclus în bid book (dosarul de candidatură) Nica spune că a fost întocmit studiul de fezabilitate, iar luna aceasta va fi recepționat proiectul tehnic.
„M-am luptat să refuncționalizăm această structură de implementare, să separăm foarte clar lucrurile, ce face CJT și ce face Primăria Timișoara. Mă deranjează lipsa de acțiune sau lipsa de capacitate de a lucra, că nu-l consider de rea voință (n.r. – pe primarul Fritz)”, a spus Nica.
Nica, posibil candidat la Primăria Timișoara?
Întrebat dacă va candida la Primăria Timișoara, Nica a răspuns că nu exclude posibilitatea, dar acum se concentrează pe CJT, iar la Primăria Timișoara, PNL va alege candidatul cu cele mai mari șanse.
Liberalul a mai precizat că dacă va fi un insucces proiectul Capitală Culturală își asumă acest lucru.
„A face ceva împotriva orașului meu de suflet este o crimă fără seamăn, din păcate acest lucru nu este cunoscut de cei care nu s-au născut aici. Subiectul Capitală Culturală nu trebuie să dezbine. Nu putem să dăm bani pentru investiții și să nu fie cheltuiți. Sper ca proiectul să fie aprobat cât mai repede în ședința de Guvern și să se treacă la implementare”, a mai adăugat Nica.
În dosarul de candidatură (bid-book) al Timișoarei depus în anul 2016 pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, amânat de pandemie pentru 2023, CJT și-a asumat următoarele obiective: restaurarea Castelului Huniade, reabilitarea Muzeului Satului Bănățean, Muzeul Științei și Tehnologiei Banat și reabilitarea Canalului Bega în afara Timișoarei.
Replica primarului Dominic Fritz
În replică, reprezentanții muncipalității au transmis că 90% dintre obiectivele de infrastructură culturală asumate de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatura în 2016 sunt fie finalizate, fie în lucru cu termen de finalizare anul acesta sau anul viitor.
„Cei mai mari pași au fost realizați în ultimul an și jumătate, din bugetul local. Cinema Victoria este gata, alte trei cinematografe vor fi finalizate în următoarele 12 luni. Valoarea totală a lucrărilor este de aproape 190 milioane de lei. Pe partea de program cultural, prin Centrul de Proiecte, Primăria Timișoara a alocat anul acesta un buget record de 22,5 milioane de lei pentru finanțarea a aproximativ 120 de proiecte de cultură, sport și comunitate, adică de patru ori mai mare decât cel al CJT. Primăria și-a asumat să finanțeze toate proiectele din dosarul de candidatură, în afară de cele câteva care primesc finanțare de la Consiliul Județean.
În același timp, nu putem să nu remarcăm faptul că dintre cele patru obiective de infrastructură și de turism cultural asumate de Consiliul Județean Timiș în dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat acest titlu, niciunul nu a fost nici măcar început, darămite realizat, cel mai grăitor exemplu în acest sens fiind reabilitarea Castelului Huniade”, susțin reprezentanții Primăriei Timișoara.
Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, mijloc de luptă politică?
„Dacă alții decid să folosească proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, un proiect istoric, în disperata lor luptă politică, e alegerea lor. Nu știu cine câștigă politic dintr-o astfel de abordare, dar știu sigur că Timișoara pierde. Eu sunt focusat să livrez ce și-a asumat Timișoara: investiții ambițioase în infrastructura culturală, redeschiderea cinematografelor ca și centre culturale, un program cultural de calitate care ajunge la toți timișorenii și care atrage vizitatori din toată Europa.
Miza acestui titlu este să transformăm imaginea României în lume, cu Timișoara și cultura ei cap de afiș. Nu voi juca jocul unor oameni politici locali pentru care miza pare să fie strict una de carieră personală”, a declarat, miercuri, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSa o traducem pentru toti! O frectie la piciorul de lemn a Domnului DONIMIC FRIG
De acord ca CJT, care este proprietar pe aerodromul Cioca, sa cumpere sau inchirieze un sistem care sa permita realizarea de concerte, festivaluri – vedem la Electric Castle an de an un cort imens care poate adaposti mii de oameni. Timisoara nu are asa o locatie, stadionul a fost inchis – tot de CJT care este proprietar. In rest , nu au facut nimic. Interesanta este partea cu proiectele din judet, scene care nu au legatura cu Timisoara 2023, mai degraba cred ca primarii liberali vor sa modernizeze ruga satului. Pana in 2020 nu s-a facut aproape nimic in Timisoara desi din 2016 s-a castigat evenimentul, o sala fie ea mai mica, un amfiteatru, renovare la Sala Olimpia, la Gradina de vara a Filamornicii, nimic. Stadion inchis, gara dezastru. Au largit drumul la aeroport si au facut o cladire mica de sosiri si mai fac vreo 2 candva. Au pornit macar renovarile de cinematografe, sa vedem cum vor iesi, dar sunt spatii mici.
Dominic Frig si Dan Ni(mi)ca se cearta pentru premiul de incompetentul anului. Gretos. Politica de sat…
Timisenii sunt cei mai prosti votanti din tara.
Ai CJ de o culoare, Prefect de alta culoare si Primar de alta culoare.
Zero consens si se bat ca chiorii de zece ani in stilul asta.
Asta e baza problemei.
-
Primarul timisenilor? Asta ce mai e? Credeam ca sunt mai multi. CJ e votat de tot judetul. Iar prefectul e numit de guvern, care are ceva legatura cu voturile (la nivel national) dar intamplator la acest guvern legatura e aproape neobservabila. Dar poate ar fi mai bine sa fie o singura culoare si un singur partid. Un imperiu, un popor, un conducator, ziceau unii pe vremuri, si vad ca nu le-au murit toti nepotii.
nu e nici un război Fritz-nica, e un război nica-timișeni, nica-bunul simt..
să-ți fie rușine nica!!! îți spune unul care te-a votat..
Am vazut ca Sefi din Shengen au voie sa aterizeze la Constanta.De ce nu ar avea voie locuitorii din Deta, Timisoara, Arad, Comoraste, Fibis.De ce in anul 2022 nu se poate merge pe Litoral cu avionul asa cum pot sa o faca spaniolii, francezii, polonezii?
-
cum adica n-ai voie? de cand?
DNA Vine la Primarie nu la CJT- datorita aranjamentelor facute de PNL- istul Lae Boschetarul Tractorist si deci investigate.
Aha, ce replica i- ai dat…
La cum arata drumul de legatura cu autostrada nu ai cum sa numesti timisoara capitala europeana a culturii, e imposibil, doar daca vi cu avionul ori cu elicopterul
Asta se intampla cand tanti Veta din Belint voteaza la CJT pe o galeata si un kil de zuker. Ajunge un lautar din Dudesti care are urmatoarele realizari:
– Castelul Huniade – Z-E-R-O (de fapt e intr-o stare mai proasta decat era acum 2 ani)
– Stadion Dan Paltinusanu inchis (Poli a pierdut si 3 puncte din cauza managementului defectuous)
– Investitii in spitalulul Judetean (?)
– Z-E-R-O realizari in judet. etc.
Cat despre Dominic si el este o dezamagire din prisma personajelor dubioase care s-au aciuit
-
vrei sa spui ca era mai bun bojin? da sau nu? cat despre fritz, spune-mi cu cine te insotesti ca sa spun cine esti. repetenti, penali… realizari anterioare? zero. greu si cu diplomele, greu si cu ceva concret la locul de munca, domiciliul… realizari ca primar? dezastru general… scuze, familie, vila, pare ca e ok… pentru el.
Cei doi nimurici pericliteaza cam tot ce ating! Nu doar acest proiect!
Doi nimeni in capu’ orasului si al judetului!
Nesimptitii cum puteti promite oamanilor atatea lucruri. Da prin centru, prin Maria voi chiar nu vedeti ? Orbi sunteti ca pica faradele de pe case mai ales de pe cele istorice . Ce oras Cultural ca eu nu inteleg . Prima oara orasul trebuie sa arate bilelou cu toate cladirile istorice refacute . Daca nu sunteti stare sa faceti rost de bani sa plecati in somaj su sa mergeti sa va angajati la privat .