În 2012, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană a derulat programe de pregătire și promovare a candidaturii în valoare totală de 90 609 lei, a precizat Simona Neumann, directorul executiv al ATCCE. Conform bilanțului prezentat, 13 395 de lei s-au achitat autorului siglei ATCCE, artistul Pavel Vereș, câștigător al concursului de creație, iar 34 200 de lei s-au investit în schimburi de experiență cu experți în întocmirea dosarului și în proiecte de pregătire a candidaturii, sume asigurate de la bugetul local prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. ATCCE a încheiat financiar anul cu o datorie de 38 708 de lei, din care 24000 de lei sunt bani împrumutați ATCCE de Emil Cristescu, președintele Comitetului Director, pentru ca asociația să își poată începe activitatea.
Unul dintre cele mai importante evenimente a fost întâlnirea staff-ului ATCCE cu un expert Băncii Mondiale pe aria turism-cultură, a subliniat Corina Răceanu: ”profit acum de prezența primarului pentru a-i atrage atenția că Timișoara trebuie să depună în lunile iunie-iulie proiectele strategice pe care dorește să le promoveze pentru Capitala Culturală”, a mai spus ea. Printre prioritățile ATCCE în anul 2013 se numără Strategia culturală a orașului (care se va realiza în colaborare cu Primăria Timișoara), programul Expansiune culturală 2013 (directorul Norbert Takko) finanțat prin Casa de Cultură a Municipiului cu 200 000 lei, 63000 de lei se vor da pentru a consulta experți din străinătate în întocmirea dosarului și satisfacerea criteriilor de eligibilitate, iar de 5000 de lei, de la CJT, se vor face cursuri de management cultural pentru cei interesați să dezvolte proiecte în programul candidaturii.
Noii membri primiți în asociație sunt Universitatea de Vest și Asociația Festivalul Baroc. În cadrul Adunării Generale a ATCCE găzduite miercuri de Hotel Timișoara s-au votat și noile cotizații ale membrilor, bani din care se vor acoperi cheltuieli care nu pot fi plătite prin programe. Astfel, persoanele juridice (firme, instituții publice) vor da ATCCE câte 1000 de lei/lună, organizațiile nonguvernamentale au cotizația de 200 lei/an, iar persoanele fizice de 100 lei/an. Întrebarea zilei a fost însă alta: ce putem face fiecare dintre noi pentru candidatura Timișoarei? Căci Capitala Culturală nu e un tort din care vin feliile pe tavă, ci un ”vehicul” la care ar fi nevoie să punem toți umărul, ca să ajungă la destinație.
Citiți principiile noastre de moderare aici!