Pe lângă depuneri de coroane, expoziţii, lansări de carte şi proiecţii de filme documentare, vor fi recreate momente ale Revoluţiei, cum ar fi oprirea tramvaielor în Piaţa Maria, pe 16 decembrie, iar în oraş se vor afla personalităţi internaţionale, cum ar fi Lech Walesa, fostul preşedinte al Poloniei.
Omagiu Revoluţiei din partea tinerilor artişti
Expoziţia unor tineri artişti, intitulată „Young Democracy/ Young Art”, va avea vernisajul în 14 decembrie, la ora 17, la Club SetUp. Expoziţia de instalaţii şi happening-uri va prezenta Revoluţia prin ochii unor artişti care nu au trăit pe viu evenimentul din 1989, cum ar fi Ioan Augustin Pop, Bogdan Raţa, Cosmin Moldovan, Mihai Zgondoiu, Cristian Pavelescu, Mirela Moscu, Robert Fekete, Iuliu Theer, Andrei Jecza, Cosmin Dumitrescu şi Tudor Bănicioiu.
Tot în Club Setup, între 15 şi 17 decembrie, va avea loc „Revoluţia în imagini”, un proiect al TVR Timişoara, în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara, ce cuprinde dezbateri, mese rotunde şi proiecţii de film despre Revoluţia Română.
Filme documentare şi teatru
Şi strada Alba Iulia va găzdui o serie de manifestări dedicate Revoluţiei din 1989. Astfel, între 15 şi 18 decembrie, „Asociaţia de la 4”, cu sprijinul ASOP, va derula o serie de manifestări cu caracter comemorativ. Spaţiul destinat acestora va fi delimitat prin montarea temporară a unor pânze (cortine) care să încadreze, dar şi să semnalizeze desfăşurarea evenimentelor, instalaţie susţinută şi de imprimarea unor semne grafice (lavabile) la nivelul pavajului pe un traseu ce uneşte spaţiile în care au avut loc evenimentele din 1989. Tot aici, vor fi prezentate proiecţii de filme documentare şi piese de teatru ale trupei „Auăleu”.
Dezbateri, şedinţe festive, momente de reculegere
Pe de altă parte, pe 15 decembrie, Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara va fi gazda forumului festiv „Timişoara 1989-2009: Douăzeci de ani de la căderea comunismului”, la care şi-au anunţat prezenţa personalităţi marcante ale vieţii publice internaţionale, printre care şi fostul preşedinte al Poloniei şi una dintre figurile importante ale revoluţiei anticomuniste din această ţară, Lech Walesa.
Pe 16 decembrie, Consiliul Local Timişoara se va întruni într-o şedinţă festivă, de la ora 10. De la ora 17, în Piaţa Maria, Societatea Timişoara va recrea momentul opririi tramvaielor în urmă cu 20 de ani. De la ora 18.30 va avea loc un moment de aducere aminte şi aprindere a candelelor, sub forma unei cruci, de către tinerii Timişoarei, în Piaţa Victoriei. Lumina Sfântă de la Bethleem va fi adusă în Piaţa Victoriei de doi copii (urmaşi ai celor decedaţi în Revoluţie), îmbrăcaţi în costume populare, şi va avea loc un moment de reculegere în memoria celor care şi-au jertfit viaţa.
Între 16-22 decembrie va avea loc o expoziţie de fotografii – autocolante, cu momente ale Revoluţiei, în tramvaiele din Timişoara.
Recviem pentru eroii Timişoarei
17 decembrie va fi zi de doliu la Timişoara. Pentru a marca momentul, sirenele de alarmă se vor face auzite timp de trei minute, iar urmaşii eroilor decedaţi în Revoluţie vor aprinde lumânări şi vor depune coroane la Biserica Martirilor şi Cimitirul Eroilor.
Pe 18 decembrie, de la ora 18, în Piaţa Operei va fi organizat un eveniment special. Concertul „Messa da Requiem”, de Giuseppe Verdi, prezentat pe scena din Piaţa Operei, este un spectacol susţinut de orchestrele şi corurile reunite ale Filarmonicii şi Operei din Timişoara, cu imagini oferite de TVR Timişoara şi texte de Viorel Marineasa şi Herta Muller (câştigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură 2009), sub coordonarea artistică a directorului Operei de Stat din Viena, Ioan Holender. Dirijor va fi Guillermo Garcia Calvo. Îşi vor da concursul actori de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu Timişoara (Victor Manovici şi Sabina Bijan), de la Teatrul German de Stat (Ioana Iacob şi Alexandru Halka) şi Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” (Balázs Attila). Cu participarea extraordinară a lui Victor Rebengiuc, de la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Victoria Chiticariu, cunoscută ca fiind „copilul Revoluţiei”, născută în ziua în care Timişoara devenea primul oraş liber. La finalul evenimentului vor fi aruncate, dintr-un elicopter, manifeste ce cuprind poeme scrise de 20 de scriitori, martori ai sfârşitului regimului comunist din România, dar şi o poezie semnată Herta Muller.
Duminică, 20 decembrie, Consiliul Judeţean Timiş se va întruni în şedinţă festivă, pentru a marca 20 de ani de când Timişoara a fost declarat primul oraş liber din România.
Pe 23 decembrie vor avea loc „Împărţirea luminii de la Bethleem” şi un concert susţinut de Filarmonica Banatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!