De implementarea programului cultural propus în dosarul de candidatuăr din 2016 se implică Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană. Sub deviza „Luminează orașul prin tine!”, reprezentanții asociației ne asigură că acest dosar a rămas în continuare reperul de bază pentru ei în ceea ce privește organizarea de evenimente.
„Structura narativă a unei Călătorii prin lumină și întuneric, cu Stațiile și Traseele sale, continuă să reprezinte motorul demersului nostru. Asociația are misiunea de a susține și dezvolta dosarul de candidatură. În momentul de față, împreună cu 27 de instituții culturale și organizații, ne aflăm în faza de implementare a 14 din cele 19 Stații/Trasee cuprinse în Călătoria noastră spre anul 2021. În funcție de bugetele alocate, se vor definitiva parteneriatele anului 2019”, ne spun oficialii Asociației TM2021.
Ce-a fost în 2019
Proiectul Timișoara 2021 este implementat, în fond, pe trei etape: StartUP (2017-2018), Acțiune/Producție (2019-2021) și Moștenire (2020 și mai departe).
„Etapa de StartUp construiește bazele unui program cultural de succes în anul 2021 și după acesta. Este o fază în care dezvoltăm relațiile interumane, testăm capacitatea de a pune în practică programul cultural al anului 2021 (din punctul de vedere al infrastructurii și al resurselor umane), iar comunitatea devine implicată. În primii ani, ne adresăm, în special, comunității locale. Atât pentru cetățenii Timișoarei cât și pentru echipa noastră, sunt doi ani de testare, în care luăm pulsul orașului și punem bazele unui turism cultural activ”, ne-au dezvăluit reprezentanții asociației.
Anul 2019 a fost primul an al etapei de Acțiune/Producție, iar printre cele mai importante proiecte desfășurate sub egida TM2021 au fost „Teatrul ca rezistență”, „Lumina Unirii”, „La Pas”, „Cămine în mișcare” și „Memoriile Cetății”.
Cel mai impresionant eveniment a fost „Lumina Unirii”. În 2019, zeci de artiștii locali și internaționali au fost însărcinați să lumineze fațadele și peisajul urban, prin videomapare și alte tehnologii digitale/luminoase. Tema a fost Diversitatea (în Piața Unirii), reflectând diferitele credințe și istorii ale oamenilor care au devenit Timișoara. Ediția 2019 a fost spusă pe parcursul a trei seri, fiecare diferită, fiecare cu o poveste proprie.
Multiplexity, moștenirea TM2021
Anul 2020 se anunță unul și mai plin. Iar asociația se va îngriji și de proiectul Multiplexity – Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment din Timișoara. Multiplexity este, de fapt, cea mai mare investiție asumată de Primăria Timișoara prin dosarul de candidatură. Înseamnă o clădire de 6.500 de metri pătrați, care se va construi în două etape. Prima etapă va fi realizată și finalizată în 2020 și însumează 2.500 metri pătrați, iar a doua va fi gata în 2020 și însumează 4.000 metri pătrați. Spațiile din Multiplexity, desfășurat la fostul sediu al societății de transport public a orașului și în Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, vor fi centre multifuncționale, laboratoare interactive pentru copii și adulți, zone de experimentare și zone expoziționale. De la sfârșitul lui 2019, aceste spații au fost gazdele unor evenimente culturale, întâlniri, prezentări, festivaluri de muzică, urmând ca din 2020 aceste zone să aparțină tot mai mult mediului cultural.
2020, un an și mai plin
DANTE! Suntem tot mai aproape de momentul în care Timișoara ar trebui să respire cultură la orice colț de stradă. Pentru că în 2021 se vor împlini 700 de ani de la moartea marelui scriitor italian Dante Alighieri, unul dintre cei mai importanți poeți ai literaturii universale, la Timișoara, în anul Capitalei Culturale Europene, va fi pusă în scenă lucrarea emblematică a acestui poet: Divina Comedie. În anii premergători au fost evenimente pe această temă. Practic, Divina Comedie a fost împărțită în trei etape: Infernul, Purgatoriul și Paradisul, însemnând o adevărată provocare pentru orice trupă de teatru de atunci și până în ziua de astăzi. Începând cu 2018, asociația a organizat întâlniri de lucru cu publicul interesat, nu doar cu actori profesioniști, ci și cu pasionați ai teatrului dornici să urce pe scenă și să învețe de la profesioniști. În 2018,, cu sprijinul coordonatorilor italieni, Marco Martinelli și Ermanna Montanari, directorii artistici ai Teatro delle Albe din Italia, a fost montată prima scenă: Infernul, iar 2019 a fost dedicat Purgatoriului. În 2020 se va repeta pentru Paradisul, urmând ca în anul Capitalei Culturale Europene, 2021, să se realizeze un spectacol de mari dimensiuni cu implicarea directă a timișorenilor.
IMPULS! Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii în parteneriat cu Sezonul România-Franța (partener principal) și Institutul Francez din Timișoara rămân parteneri și în 2020 pentru seria evenimentelor IMPULS ce vor avea loc în cartierele Timișoarei. Dans, teatru, ateliere de implicare a publicului, mers pe sârmă, implicarea copiilor și a vârstnicilor sunt doar câteva dintre direcțiile acestui festival anual care va reveni și în 2020.
Timișoara Capitală Culturală Europeană nu înseamnă numai Timișoara. Asociația iese din granițele orașului și merge în satele din Banat, pentru a promova toată zona. CĂMINE ÎN MIȘCARE/ MOVING FIREPLACES este unul dintre proiectele programului cultural Timișoara 2021 ce se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, ce va continua și în 2020 cu o serie de evenimente menite să ofere publicului ocazii de a redescoperi arta povestitului, povești despre fenomenul migrației din această zonă și să observe cum o comunitate diversă și interculturală poate fi reinventată prin cultură. Proiectul își propune să continue documentarea așa-numitelor Cămine (localități) din regiunea Banatului istoric, colectarea poveștilor ce au ca subiecte centrale migrația, mobilitatea și relocările de populație și transpunerea acestora în forme de artă.
SPORT 21! Sportul este un element al culturii, deoarece performanța sportivului este fără doar și poate o formă de creație. „La fel ca literatura, teatrul sau cinematografia, sportul este creator de mituri, de legende și eroi. Și pentru că sportul nu este doar o simplă manifestare, ci un fenomen de amploare ce pune în mișcare imaginația și fantezia, am organizat o primă ediție ce îmbină sportul și cultura și arată frumusețea și colaborarea din spatele scenei. Am adus în fața timișorenilor personalități sportive, a căror viață include cultura, dar și personalități artistice practicante sau iubitoare de sport. 2020 va continua în forță Sport 21 pentru că este un domeniu iubit de publicul larg și va promova în continuare mișcarea și sănătatea”, spun organizatorii.
In : v z b l! Festivalul cu acest nume vrea să promoveze, în 2020, în continuare, valorile de bază ale societății: dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea. Vocile diferitelor grupuri vulnerabile, „invizibile”, sunt adesea neauzite sau chiar nerostite. Culturile diferite și perspectivele diferite asupra realității sunt o oportunitate de învățare pentru noi toți, câtă vreme reușim să punem în centrul interacțiunilor noastre valorile și principiile pe care festivalul le afirmă. Festivalul va continua în 2020 cu spectacole de teatru, performance, muzică, proiecții de film, arte vizuale, instalații și expoziții dar și dezbateri, conferințe, workshopuri, ateliere, mâncare și întâlniri.
LUMINA VICTORIEI! Lumina Victoriei este a treia dintr-o serie de trei ani, Lumina Libertății în 2018, Lumina Unirii în 2019 și Lumina Victoriei în 2020. Cele trei piețe importante din oraș devin spațiile unui spectacol extins, pe trei zile, pe teme legate de istoria orașului și a acestei regiuni. În 2021, la inaugurarea Timișoara 2021 ca și Capitală Europeană a Culturii, aceste zone vor fi umplute de artiști, muzică, teatru, public.
ECOURI EUROPENE: CONSULART! Proiectul urmărește punerea în valoare și includerea în circuitul cultural a unor spații neconvenționale pentru evenimente artistice, în special a clădirilor (inclusiv a vecinătăților acestora) în care își desfășoară activitatea consulatele generale și onorifice din Timișoara. Aceste spații, destinate în mod obișnuit activităților de business, de locuit sau în particular activităților consulare, vor găzdui temporar proiecte colaborative, interdisciplinare și interculturale. Fiecare proiect va implica un duo format dintr-un artist vizual timișorean (sau muzician/ scriitor/ antropolog/ arhitect etc.) și unul provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul. Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație (site-specific, adaptată spațiului în care va avea loc fiecare eveniment în parte) și care să aibă o componentă preponderent vizuală.
EUFONIA! Este un festival născut din dorința de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional. Zile pline de măiestrie dedicate tinerilor muzicieni, susținute de artiști internaționali în cadrul evenimentelor Masterclass de vioară, violă, violoncel, pian, flaut, oboi, coarde, Muzicoterapie, concerte cu zeci de artiști invitați în diferite spații din oraș și din țară.
LA PAS. Festival de gastronomie artizanală! Este un instrument cultural pentru dezvoltarea comunității, mici producători și artizani. Vorbim, în același timp, despre principii precum consumul responsabil, comerțul echitabil, reducerea risipei hranei sau valori precum comunități incluzive, comunități tolerante, hrana ca patrimoniu imaterial. În 2020 comunitatea noastră este mai conștientă cu privire la importanța culturală a hranei, înțelegem mai bine gastronomia locală, apreciem mai mult micii artizani, micii agricultori și biodiversitatea regională.
KIDS 21! Spectacole, ateliere și multă distracție pentru copii sunt reunite sub egida KIDS 21, eveniment organizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. KIDS 21 este dedicat celor mai mici dintre spectatori: spectacole de circ, teatru pe două roți și ateliere de circ, paradă pe picioroange, ateliere de construcție de măști și costume și spectacole de teatru pentru publicul tânăr și foarte tânăr. Gândit ca o serie de evenimente, KIDS 21 se adresează copiilor, dar și adolescenților, părinților și bunicilor.
Acestea sunt doar cele mai importante proiecte puse la cale sub umbrela TM2021, la care se adaugă și altele, cele organizate de partenerii Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Trimite articolul
XÎn cazul tău n-am ce să-ți explic. Singura cultură pe care o înțelegi e cea de porumb, adică exact ce ai în cap (dacă ai așa ceva).
P.S. Vezi cum se scrie nick name corect !
-
Degeaba îți dau lecții, că oricum nu știi ce sunt și nici nu le poți asimila.
Deja te crezi și Andreea Marin.
Sigur ai scăpat de la Jebel.
Va veni atunci un autocar cu etaj cu turisti oameni de cultura din Persia si nu va putea trc pe sub pasajjiul si se va arunca in aer tot proiectul limitat la 3,20m inaltime antitiruri…
Timișoara Capitală Culturală Europeană nu înseamnă numai Timișoara,este o ideie europeana în rest nimic este vorba de €.
Pâna în prezent este vorba de Irlanda si Kroatia !!!Timisoara poate sa uiteee!!! Sibiu a fost odata pt România capitala!! culturala s-au??
Proiectul urmărește punerea în valoare și includerea în circuitul cultural a unor spații în rest nimic
fx