Vă reamintim, în aprilie, noul Plan Urbanistic General (PUG) al Timișoarei a primit și ultimul aviz necesar, cel de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI). Următorul pas necesar a fost avizarea acestuia de către arhitectul-șef al Timișoarei și Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU), lucru care s-a întâmplat joi, 20 iulie.
Înainte ca noul PUG să fie aprobat de Consiliul Local Timișoara, acesta va fi publicat spre consultare publică, timp de 45 de zile.
PUG-ul actual a fost aprobat în urmă cu 20 de ani, prin HCL 157/2002. Termenul de valabilitate inițial al acestuia a fost de cinci ani, însă a fost extins de mai multe ori. Ultimul termen limită este decembrie 2023.
„E un moment important pentru oraș: în sfârșit, avem toate avizele pentru noul Plan Urbanistic General. Mă bucur că în câteva săptămâni finalizăm un proces care a început acum 13 ani și Timișoara va avea în sfârșit un Plan Urbanistic General nou. Acesta va reflecta realitatea de pe teren și nevoile de dezvoltare actuale ale orașului”, a spus primarul Dominic Fritz.
Acest PUG va fi primul în format digital, urmând să stabilească reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, ș.a.).
Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei, stabilește funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate etc.
Acesta cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului. Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării.
La elaborarea noului PUG s-a lucrat mai mulți ani, contractul pentru întocmirea acestuia fiind semnat în octombrie 2010. De PUG s-a ocupat societatea Planewerk SRL din Cluj, ca lider de asociere al unui grup de firme din care mai fac parte și Vitamin Architects din Timișoara și IHS România din București. Valoarea contractului s-a ridicat la 450.000 de euro.
Pe aceeași temă:
Gata cu blocajul urbanistic! Primăria Timișoara a câștigat acțiunea intentată de Prefectură
Trimite articolul
Xin sfarsit s-au inteles rechinii cu autoritatile
-
Mai ales daca toti tragem chiulul de la consultarea PUBLICA. Culmea, ne plangem inutil pe tion… Fain.
-
Caz concret de la un prieten: PUZ mai vechi expiră în zonă de case. Proprietarul inițiază demersurile pentru prelungire și aduce “mici modificări” la PUZ: câteva blocuuri 🙂 deși este zonă de locuințe individuale conform PUG vechi și conform PUG nou. Vecinii sunt toți nemulțumiți, vorbesc cu prietenul ăsta, strâng semnături și îl roagă să facă sesizare în perioada de consultare publică. Răspunsul primăriei: “asta este, pentru că e doar prelungire, nu e PUZ nou.” 😀 Deci ca proprietar de teren poți să zici că vrei să faci o căsuță cu 2 camere, lași avizul să expire, și poți liniștit să faci 3 blocuuri cu 10 etaje, o vulcanizare, un abator, un depozit de uscat bălegar și o fabrică de tobe, că primăria nu primește sugestii sau plângeri dacă este “doar prelungire”, indiferent de modificările aduse. Știu și de alte cazuri pe vremea zeRobului în care au fost ridicate blocuuri în zone exclusiv de case, indiferent cât au protestat locatarii cu argumente legale. Jmekerii au câștigat pe pile orice dezbatere publică. 😐
-
mai aveti si saptamana viitoare sa va razganditi, nu-i bai