În ședința de marți, 21 martie, consilierii locali au votat proiectul privind „Campania de buget participativ «Timișoara Decide!» 2023”. Pentru anul acesta s-a alocat un buget de 4,2 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei mai mult decât anul trecut.
Proiectul a trecut cu un amendament făcut de consilierul local Rodica Militaru (USR) care a propus ca perioada de depunere a proiectelor să fie prelungită cu două săptămâni, adică până în 15 mai.
Din suma totală, 3 milioane de lei vor merge spre campania dedicată întregului oraș – cu un buget maxim pe proiect de 500.000 de lei (cu TVA inclus) – și 1,2 milioane de lei pentru zonele marginalizate – Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz – cu un buget maxim pe proiect de 300.000 de lei (cu TVA inclus).
Bugetul participativ este un instrument care le permite cetățenilor să participe la guvernarea orașului. Ei pot decide în mod direct cum se va cheltui o sumă clar definită din bugetul local.
Tot ceea ce trebuie să facă este să trimită propuneri de proiecte și să decidă prin vot proiectele care vor fi implementate în urma campaniei „Timișoara Decide!”. Numărul de proiecte va fi determinat de voturile primite și valoarea însumată a proiectelor până la suma totală alocată. „Timișoara decide!” a demarat în 2022 și se va desfășura an de an.
O listă finală a proiectelor propuse va fi disponibilă după analiza tehnică, juridică și financiară a tuturor propunerilor. După aceea, timp de o lună, cetățenii vor putea vota proiectele de interes, urmând ca în iulie să fie publicată lista cu proiectele câștigătoare. În decurs de 1-2 ani acestea vor fi și implementate.
În cadrul campaniei de bugetare participativă dedicată zonelor marginalizate pot fi depuse proiecte care se adresează comunităților din Fratelia, Ronaț, Polonă și Kuncz. În 2022, în aceste patru zone a fost depus un singur proiect, care a fost considerat neeligibil. Totodată, numărul votanților din aceste zone a fost scăzut raportat la nivelul de implicare din celelalte cartiere.
Vă reamintim, în anul 2022, au fost depuse 113 propuneri, care au trecut printr-un proces de evaluare a eligibilității derulat de către Comisia Bugetului Participativ. Pe parcursul celor 30 de zile de vot au fost înregistrate aproape 20.000 de voturi, de la peste 6.000 de votanți, majoritatea susținând două sau trei proiecte din cele cinci voturi posibile.
În urma voturilor, opt proiecte au ieșit câștigătoare, dintre care un proiect este implementat complet, două sunt implementate parțial și cinci proiecte sunt în planificare, timpul de implementare fiind de 2 ani de la data anunțării câștigătorilor.
Cei mai mulți votanți au fost din cartierele: Soarelui, Calea Girocului, Circumvalațiunii, Calea Șagului, Dâmbovița, I. I. de la Brad, Ciarda Roșie, Elisabetin, Aradului Vest, Fabric.
Pe de cealaltă parte, cartierele cu cei mai puțini votanți au fost: Solventul, Kuncz, Pădurea Verde, Kogălniceanu, U.M.T., Câmpului, Antene, Telegrafului, Crișan, Mircea cel Bătrân.
Pentru Timișoara, implementarea proiectelor prin bugetare participativă poate fi urmărită online.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!