Dintre cele 45 de proiecte care au trecut de evaluare, 16 sunt pentru amenajarea unor spații verzi, 11 pentru locuri de joacă, opt pentru străzi și trotuare, patru pentru sport și șase din categoria „alte proiecte”. Bugetul total estimat al proiectelor eligibile este de peste nouă milioane de lei.
În total, însă, sunt disponibile doar 4 milioane de lei.
„Comisia de buget participativ, împreună cu aparatul de specialitate al primăriei, a verificat toate cele 91 proiecte depuse, din punct de vedere tehnic, juridic și financiar. Unele dintre proiectele respinse se suprapun peste proiecte deja existente, altele depășesc bugetul disponibil”, explică reprezentanții primăriei.
Motivul respingerii este publicat pe pagina fiecărui proiect în parte, acestea fiind disponibile AICI.
Rezultatele evaluării aparatului de specialitate nu sunt încă finale. Până în data de 22 august pot fi depuse contestații. Contestațiile pot fi transmise prin email, la adresa cartiere@primariatm.ro sau pot fi depuse fizic, la Camera 12, în atenția Serviciului Guvernanță Participativă și Transparență.
Cum puteți vota
Etapa de vot se va deschide a doua zi după soluționarea contestațiilor, pe 23 august, și se va desfășura timp de o lună, până în 23 septembrie. Se va putea vota online, iar cei care nu au acces la internet sau nu pot vota digital, vor primi suport în acest sens, în cadrul unor întâlniri în cartiere.
Pentru a vota, trebuie să parcurgeți următorii pași :
• Intrați pe platformă, AICI;
• Alegeți proiectul pe care vreți să îl susțineți și intrați pe pagina dedicată;
• Apăsați butonul VOTEAZĂ;
• Dacă nu aveți cont, vă creați unul folosind numărul de telefon și datele dvs.;
• Veți primi un cod de validare prin SMS. Ulterior vă veți putea reconecta cu numărul de telefon pentru a susține prin vot până la 5 proiecte.
„Încurajăm toți timișorenii să voteze proiectele pe care le consideră relevante pentru zona în care locuiesc și pentru creșterea calității vieții în cartiere. Fiecare persoană poate vota până la 5 proiecte”, mai precizează reprezentanții primăriei.
Ediția din 2024 va fi a treia de bugetare participativă din Timișoara. Cu un buget de 4 milioane de lei, aceasta este ceva mai mică decât cea din 2023 – când au fost alocați 4,2 milioane de lei –, dar mai mare decât prima ediție – care a avut 3 milioane de lei. Regulamentul ediției din 2024 fusese aprobat la începutul lunii mai, iar până la final de iunie au putut fi depuse propunerile.
Pentru prima dată, campania de bugetare participativă este împărțită pe zone, opt la număr. Dintre proiectele eligibile, ar fi cel puțin trei inițiative în fiecare zonă. Cei patru milioane de lei – câte 500.000 pentru fiecare zonă – , bani din bugetul local, vor fi folosiți pentru implementarea proiectelor câștigătoare începând cu luna ianuarie 2025.
Trimite articolul
Xin zona Freidorf n am vazut niciun proiect major sau minor… strada Ion Slavici e mizera, in ruine si cu mult trafic, vitezomani, fara nicio pista de biciclete si nicio idee de a se face ceva aici in vreun fel…